Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Azok az emberek, akik nagyon...

Azok az emberek, akik nagyon szegények, miért vállalnak gyereket? Akár csak 1-et is. De sajnos van ahol többet is. Azt még kevésbé értem.

Figyelt kérdés

Tegyük fel van egy átlagos magyar pár. Kor az mindegy, mondjuk így élnek(tehát sajnos átlagos magyarosan) és gyerek vállalás mellett döntenek. Budapesten laknak, tehát ebben szerencsésnek mondhatóak.

Mondjuk a nő és a férfi is keres 100 ezer körül. (mondjuk ez ebben az országban sajnos még jónak is számít, szóval vicc...)

Van mondjuk egy másfél szobás panel lakásuk. (mondjuk ez meg aztán főleg jónak számít sajnos ebben az országban, ha legalább van egy saját lakás, még ha kicsi panel is)

Támogatásra nem számíthatnak, mert szüleik is szegények.

Autó nincs, nyaralás nincs, kettőjüknek is rossz, nem sok mindent lehet csinálni 2 embernek 200-ból egy egész hónapban.

Megtakarítás szintén nincs, max néha egy keveset félretesznek, mert azért fiatalok, a rezsi, kaja, stb mellett azért ÉLNI is kell picit.

Na például az így élő embereknek mi okoz örömöt a gyerekvállalásban? Jó nekik, ha velük nyomorog a gyerek is, vagy mi jár a fejükben?

Ismerek sok fiatalt, akik sajnos ilyen családba születtek és nagyon-nagyon boldogtalanok az anyagi helyzetük miatt. Szomorúak állandóan, nincs jövőképük. Tanulnak-tanulnak, de van több olyan jóbarátom is, aki diplomás és ilyen 100 valahány ezret keres. Tehát szülőkkel kénytelen "élni", autóról nem is álmodhat, de még azon is gondolkoznia kell, hogy megengedhet-e magának 1 hétvégét a Balatonon. Ráadásul soknak még testvére sincsen, csupán egyke. Abba bele se mer gondolni egyik sem, hogy mi lenne testvérrel. Amely barátaimnak pedig van 1 vagy akár több testvére, na ők mégjobban szenvednek. Ismerek középosztályba született, illetve olyat is ahol gazdag családba születet a gyermek. Na ők jól vannak, boldogok, járnak nyaralni, szép helyen laknak, van autó is, stb. Egy gyereknek sem jó, ha szegény családba születik. Sajnos senki sem választhatja meg hova szülessen. Plusz a lakótelepen való felnövés szerintem alapból nem minőségi élet. Szerintem a pénz igenis nagyon fontos. Két legfontosabb dolog van az életben úgy gondolom. Egyik az egészség, másik a pénz. A szegény és szomorú barátaim is mind ezen a véleményen vannak, mérgesek is emiatt, flusztráltak, egész életükben hajtanak, dolgoznak, megy el a fiatalságuk. Minden nap dobják ki az ablakon.

Ráadásul még nem is olyan példát hoztam fel, ahol mondjuk a panelt is bérlik, tehát havi 70-80 az albérlet miatt még pluszban lejön a 200-ból. Marad 120. Abból aztán főleg fel nem fogom miért gondolják, hogy elég 3 embernek. Hogy igazi, boldog család legyenek.

Ti mit gondoltok az ilyen szülőkről? Szerintetek mi az az 1 hónapra rendelkezésre álló összeg és körülmény, ami mellett vállalhatónak gondoltok 1 gyermeket?

Főleg azokat nem értem, akik szegény családba nőttek fel, szenvedtek, nagyon rossz volt nekik, jelenleg sem jó az anyagi helyzetük sajnos, tehát jelenleg is szenvednek emiatt, akkor miért vállalnak gyermeket?

Sajnos az én szüleim is szegények, nagyon szegény körülmények között nőttem fel. De én például becsúsztam anno. Csak aztán meg lettem tartva, ha már így alakult. De a többi ilyennel kiváncsi lennék mi a helyzet.

Amúgy szeretet kaptam eleget, senki sem volt alkoholista, dohányos, stb, rononok, családtagok volt elég, a számukkal sem volt gond. Egyedül az anyagi helyzettel volt probléma mindig is. Szóval mondhatni mindennel. Rossz helyen nőttem fel, nem volt soha autónk, nem mentünk úgy sehova, max játszótér, ilyesmi. Mindig mindenem a legolcsóbb volt, belföldön 3-szor voltunk mindig fél napot. Több belföld, illetve külföldre esély sem volt. Sajnos így zajlott le. A szegénységből pedig úgy gondolom nagyon nehéz kitörni, ha beleszületett az ember. A gyerekkor 100%, hogy boldogtalan lesz ugye, az alap dolog, viszont utána sincs sok esély meggazdagodni.

Tehát mondjuk kertesház, új, vagy legalább fiatal autó, nyaralni évente 1-2 alkalommal külföldön, meg évközben is élni, eljárni ide-oda.

Ha mondjuk valaki keres 500 ezret tegyük fel, amit ebben az országban nagyon-ngyon kevesen keresnek, hiába tanultak rengeteget, akkor is nem is él addig egy ember, míg ezeket a dolgokat össze tudná gyűjteni. És akkor még nem is élt, csak gyűjtögetett egyfolytában, még csak egy mozijegyet sem vett.

Másik, hogy felvesz hitelt, de azt meg fizetni is kell, ráadásul jóval többet, mint amennyi fel lett véve.

Szóval szerintem nagyon fontos az anyagi háttér, a jó anyagi helyzetben lévő szülők. Főleg pl. mivel egy szép nagy kertesházból el se kell költözni. Autóra se kell gyűjteni, mert komolyabb házak kertjében, garázsában van azért 2-3... Illetve szimplán az anyagi támogatás is jól jön minden embernek, ha nem csak a fizetése van.

Illetve egy jó anyagi helyzetben lévő család gyermeke durvább iskolákba tud járni, komolyabban tudják oktatni, nagyon jónevű egyetemen szerezhet diplomát, amivel simán megkap egy jól fizető állást a gyermekük, ezzel is kimondhatatlanul rengeteg előnye lesz egy szegény családba született emberrel szemben.

2015. jún. 11. 06:52
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯
 51/125 anonim ***** válasza:
86%
Kérdező. A kérdésedet olvasva írni akartam egy normális választ az én életemből, de az utolsó pár kommentedet olvasva rájöttem, hogy fölösleges lenne, mivel úgysem hinnéd el, hgy boldog vagyok, mert nem költök el egy nap 800.e ft-ot.
2015. jún. 11. 08:51
 52/125 A kérdező kommentje:

Utoljára bizonygatom.

Én bizony valóban BOLDOG lennék ezen dolgok miatt. Ha nem hisztek nekem akkor ez van, nem tudok mit csinálni.

Egészséges vagyok, van egy gyönyörű szép barátnőm 4 éve. Kizárólag az anyagi gondok árnyékolják be a dolgokat.

2015. jún. 11. 08:52
 53/125 anonim ***** válasza:
84%

"Én bizony valóban BOLDOG lennék ezen dolgok miatt"

Nem, nem lennel. Legfeljebb 5 percig, miutan megvetted azt a dolgot, amire azt hitted hogy vagysz es boldogga tesz.

2015. jún. 11. 08:56
 54/125 A kérdező kommentje:
Ha te ettől jobban érzed magad, akkor gondold így! :)
2015. jún. 11. 08:57
 55/125 anonim ***** válasza:
84%

nem olvastam el a válaszokat! Ha mindenki a tökéletes anyagi helyzetre várna a gyerekvállalással akkor elég hamar elöregedne az ország.

Ha valaki felméri a saját és születendő gyermeke igényeit és ezt össze tudja egyeztetni az anyagi helyzetével vállaljon gyereket ha arra vágyik! Mindenkinek másak az igényei. Én nem halok bele hogy nem nyaralok külföldön minden évben. Tudjátok hányan vannak az országban akik még csak welnessezni sem mennek egy hétvégére mégis rendes körülmények között felnevelik a gyerekeiket?! Normális otthonban, szép ruhákban, mindennapi betevővel még sütire, csokira is jut. És boldogok! kacsalábon forgó palota csodaautó és persze anyagias barátok nélkül.

Nyilván nélkülözni más! De megint van egy széles határ az anyagi javakban dúskálás és a létminimum alatti élet között! De valamiért valakik csak ezt a két végletet látják!

Egyébként akik szülnek a semmire azok nyilván a segélyek miatt szülnek meg hogy addig se kelljen DÓGOZNI vagy mert olyan borsónyi az agyuk hogy nem tudják hogy kell védekezni!

2015. jún. 11. 09:08
 56/125 anonim ***** válasza:
4%

Kérdező: Én is egyetértek veled, ugyanakkor az eggyel előttünk lévő generáció simán megél és be tud osztani 200.000 ft-ot 4 főre az is biztos, hisz megszokták és tudják a pénz értékét! Főleg azok,akik rendszerváltás előtt vállaltak gyereket!

Mondjuk én úgy gondolom, hogy panelben lakni egész jó, és nagyrészük fel van újítva kívülről és belülről is.Még az idős panellakó nyugdíjasoké is sokszor. Elég csak megnézni az ingatlanokat a neten.

Speciel nem is az a gond, hogy kertes ház,avagy panel, hanem ezek között is nagy a különbség. Van putris kertes ház 30 éves autóval,és lehet gyönyörűen de olcsón felújított szép tiszta panel is, 10 éves suzukival,ami belülről is szépen van tartva.

Az egyetem az,amivel nem értek egyet,mert ez tényleg nem pénz kérdése. Bár én költségtérítéses voltam, mint ahogy a barátaim nagyrésze, mégis csak 1 vagy 2 embernek a szülei fizették a sulit. A maradék pedig diákhitelt vett fel,ilyen egyszerű. Sajnos költségtérítéseshez is teperni kellett anno a gimnáziumban. Nyilván aki orvos vagy jogász családba születik,ott 90%, hogy a gyerek is orvos v jogász lesz és diploma után már beveszik a családi bizniszbe,vagy kapcsolatok által lesz jó állása.

Én is ismerek olyanokat,mint te kérdező, hogy szülik a gyereket a szülők nyakára a panelba laknak 5-en,6-an nagyszülőkkel együtt, mégis valahogy megélnek,vatera,meg kisebb dolgokból.

Sok olyat is ismerek,akik nagyon gazdagok voltak és 2008 óta nagyon leszegényedtek.Minél gazdagabb valaki,annál könnyebb leszegényedni is!

2 nap vagy 1 hét balaton meg rengeteg pénzbe kerül,ha nincs ismerősnek nyaralója,akinél ingyé el lehet lakni! Szóval már nyaralni se érdemes elmenni,maximum 1 napos kirándulásokra,élményfürdőbe,strandra,v várost nézni....

2015. jún. 11. 09:13
 57/125 anonim ***** válasza:
100%
Ja és szörnyű, de egy sz*ros mozi is 2 főre 4-5ezer forint,ha már popcornt és üdítőt is veszel a jegy mellé... Élményfürdő is 4-5.000 ft kedvezmény nélkül 2 főre minimum...
2015. jún. 11. 09:16
 58/125 anonim ***** válasza:
96%

Hát ezen most jót röhögtem.

Sok, kifejezetten gazdag embert ismerek. Főleg üzletemberek. A többség éppen, hogy odafigyel, hogy mire költ. Többek között ezért gazdagok. Mert hiába van nagy bevétele valakinek, ha nem befekteti, hanem elszórja értékvesztő dolgokra (az autó pont ilyen, gyorsan csökken az értéke, minél drágább kocsi, annál drágább a fenntartási költsége is, stb.)

A főnököm nettó 5-6 milliót keres fizetéssel, osztalékkal, mindennel együtt. Mégis metróval jár be a belvárosba tárgyalni. Ugyanis mondta, hogy kőrözzön a halál parkolóhelyért az 5. kerületben, ráadásul az egész napos ülés és monitorbámulás után még jól is esik neki egy kis séta. De sokszor munkába is tömegközlekedéssel jár be, hasonló okból. Dél-Budáról Észak-Pestre. Igen, drága öltönyben. Busszal, metróval. Hiába van 30 milliós céges kocsija.

Vagy egy másik, külföldi barátom (a hazájában 3-4-szeresek az árak a magyarhoz viszonyítva és ő ott is gazdagnak számít) adott esetben 500 Ft kiadását is megfontolja, ha úgy érzi, hogy az adott dolog nem ér annyit.

A hozzád hasonló mentalitással az a gond, hogy dolgozni nem igazán akarsz a pénzért, de elszórnád. Ha valóban megdolgoznál érte, akkor mindjárt másképp gondolkodnál róla.

Jelentkeztél valahová gyakornoknak? Akár ingyen is? Dolgoznál napi 12-14 órát, hogy egyre jobb állást kaphass? Képes lennél ezt legalább 10 éven keresztül csinálni, hogy az általad elképzelt anyagi háttér megvalósuljon?

Mert a fent említett barátaimnak/ismerőseimnek bizony ez volt az eddigi életútja és így kerültek jó anyagi helyzetbe 35-40 éves korukra. És hasonló mennyiségű munkával tartják fent ezt az anyagi színvonalat.

2015. jún. 11. 09:16
 59/125 anonim ***** válasza:
75%

Nem arrol van szo hogy en mitol erzem jol magam, hanem a tapasztalataimrol.

A penzert megvasarolt dolgoktol nem lesz boldog az ember, meg attol sem amire ugy erzi hogy nagyon vagyott, mert a vasarlas okozta orom nagyon hamar elmulik.

Megveszed a 200e forintos orat, orulsz neki egy napot, talan egy hetet is, aztan megszokod, es semmi tovabbi oromot nem fog okozni.

Ha pszichesen nem vagy rendben (ahogy te sem) ilyenkor hianyozni fog az az orom amit a vasarlaskor ereztel, es amire azt hitted hogy az a boldogsag. Ontudatlanul is elkezdesz keresni egy uj dolgot amire vagyhatsz, mondjuk egy egymillio forintos orat. Azt fogod kepzelni, hogy ha a 200e forintostol csak par napig voltal boldog, akkor majd az egymilliostol tuti sokkal hosszabb ideig leszel az.

Es igy tovabb, egy veget nem ero spiralban fogod az anyagi dolgokat kergetni, soha nem leszel boldog mert mindig arra fogsz vagyni amid meg nincs.

Ez egy leklileg sivar, korlatolt ember elete. nem azert nem vagy boldog mert nem vagy gazdag, hanem azert mert lelki probelmaid vannak, nem tudod hol keresd a boldogsagot, es a fejedben osszekotodott a boldogsag az anyagi dolgokkal, targyakkal.

Ha nyernel 5 milliardot akkor sem lennel boldog tartosan, elverned az osszes penzt, megvenned az S500at, a nagy hazat, mennel nyaralni, posztolnad a kepeket az ismerosoknek, es nem lennel boldog mert ezektol senki sem lesz az. Akkor rajonnel hogy neked soha nem lesz luxusrepulogeped, luxushajod, haremed, nem leszel kiraly, a Galaktika csaszara, barmi. Mert egyszeruen lelkileg ures vagy mint egy hamozott leggomb, es ezen nem segit semmi penzert megveheto dolog.

2015. jún. 11. 09:24
 60/125 anonim ***** válasza:
33%

Szia!

Félig egyetértek veled félig meg nem. Abban szerintem teljesen igazad van ahogy más válaszolónak is, hogy annak nincs értelme, hogy az ember úgy vállaljon gyereket, hogy a létminimumot is igen nehezen oldja meg saját magának. Annak sincs reális alapja, hogy

2015. jún. 11. 09:25
❮❮ ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!