Azok az emberek, akik nagyon szegények, miért vállalnak gyereket? Akár csak 1-et is. De sajnos van ahol többet is. Azt még kevésbé értem.
Tegyük fel van egy átlagos magyar pár. Kor az mindegy, mondjuk így élnek(tehát sajnos átlagos magyarosan) és gyerek vállalás mellett döntenek. Budapesten laknak, tehát ebben szerencsésnek mondhatóak.
Mondjuk a nő és a férfi is keres 100 ezer körül. (mondjuk ez ebben az országban sajnos még jónak is számít, szóval vicc...)
Van mondjuk egy másfél szobás panel lakásuk. (mondjuk ez meg aztán főleg jónak számít sajnos ebben az országban, ha legalább van egy saját lakás, még ha kicsi panel is)
Támogatásra nem számíthatnak, mert szüleik is szegények.
Autó nincs, nyaralás nincs, kettőjüknek is rossz, nem sok mindent lehet csinálni 2 embernek 200-ból egy egész hónapban.
Megtakarítás szintén nincs, max néha egy keveset félretesznek, mert azért fiatalok, a rezsi, kaja, stb mellett azért ÉLNI is kell picit.
Na például az így élő embereknek mi okoz örömöt a gyerekvállalásban? Jó nekik, ha velük nyomorog a gyerek is, vagy mi jár a fejükben?
Ismerek sok fiatalt, akik sajnos ilyen családba születtek és nagyon-nagyon boldogtalanok az anyagi helyzetük miatt. Szomorúak állandóan, nincs jövőképük. Tanulnak-tanulnak, de van több olyan jóbarátom is, aki diplomás és ilyen 100 valahány ezret keres. Tehát szülőkkel kénytelen "élni", autóról nem is álmodhat, de még azon is gondolkoznia kell, hogy megengedhet-e magának 1 hétvégét a Balatonon. Ráadásul soknak még testvére sincsen, csupán egyke. Abba bele se mer gondolni egyik sem, hogy mi lenne testvérrel. Amely barátaimnak pedig van 1 vagy akár több testvére, na ők mégjobban szenvednek. Ismerek középosztályba született, illetve olyat is ahol gazdag családba születet a gyermek. Na ők jól vannak, boldogok, járnak nyaralni, szép helyen laknak, van autó is, stb. Egy gyereknek sem jó, ha szegény családba születik. Sajnos senki sem választhatja meg hova szülessen. Plusz a lakótelepen való felnövés szerintem alapból nem minőségi élet. Szerintem a pénz igenis nagyon fontos. Két legfontosabb dolog van az életben úgy gondolom. Egyik az egészség, másik a pénz. A szegény és szomorú barátaim is mind ezen a véleményen vannak, mérgesek is emiatt, flusztráltak, egész életükben hajtanak, dolgoznak, megy el a fiatalságuk. Minden nap dobják ki az ablakon.
Ráadásul még nem is olyan példát hoztam fel, ahol mondjuk a panelt is bérlik, tehát havi 70-80 az albérlet miatt még pluszban lejön a 200-ból. Marad 120. Abból aztán főleg fel nem fogom miért gondolják, hogy elég 3 embernek. Hogy igazi, boldog család legyenek.
Ti mit gondoltok az ilyen szülőkről? Szerintetek mi az az 1 hónapra rendelkezésre álló összeg és körülmény, ami mellett vállalhatónak gondoltok 1 gyermeket?
Főleg azokat nem értem, akik szegény családba nőttek fel, szenvedtek, nagyon rossz volt nekik, jelenleg sem jó az anyagi helyzetük sajnos, tehát jelenleg is szenvednek emiatt, akkor miért vállalnak gyermeket?
Sajnos az én szüleim is szegények, nagyon szegény körülmények között nőttem fel. De én például becsúsztam anno. Csak aztán meg lettem tartva, ha már így alakult. De a többi ilyennel kiváncsi lennék mi a helyzet.
Amúgy szeretet kaptam eleget, senki sem volt alkoholista, dohányos, stb, rononok, családtagok volt elég, a számukkal sem volt gond. Egyedül az anyagi helyzettel volt probléma mindig is. Szóval mondhatni mindennel. Rossz helyen nőttem fel, nem volt soha autónk, nem mentünk úgy sehova, max játszótér, ilyesmi. Mindig mindenem a legolcsóbb volt, belföldön 3-szor voltunk mindig fél napot. Több belföld, illetve külföldre esély sem volt. Sajnos így zajlott le. A szegénységből pedig úgy gondolom nagyon nehéz kitörni, ha beleszületett az ember. A gyerekkor 100%, hogy boldogtalan lesz ugye, az alap dolog, viszont utána sincs sok esély meggazdagodni.
Tehát mondjuk kertesház, új, vagy legalább fiatal autó, nyaralni évente 1-2 alkalommal külföldön, meg évközben is élni, eljárni ide-oda.
Ha mondjuk valaki keres 500 ezret tegyük fel, amit ebben az országban nagyon-ngyon kevesen keresnek, hiába tanultak rengeteget, akkor is nem is él addig egy ember, míg ezeket a dolgokat össze tudná gyűjteni. És akkor még nem is élt, csak gyűjtögetett egyfolytában, még csak egy mozijegyet sem vett.
Másik, hogy felvesz hitelt, de azt meg fizetni is kell, ráadásul jóval többet, mint amennyi fel lett véve.
Szóval szerintem nagyon fontos az anyagi háttér, a jó anyagi helyzetben lévő szülők. Főleg pl. mivel egy szép nagy kertesházból el se kell költözni. Autóra se kell gyűjteni, mert komolyabb házak kertjében, garázsában van azért 2-3... Illetve szimplán az anyagi támogatás is jól jön minden embernek, ha nem csak a fizetése van.
Illetve egy jó anyagi helyzetben lévő család gyermeke durvább iskolákba tud járni, komolyabban tudják oktatni, nagyon jónevű egyetemen szerezhet diplomát, amivel simán megkap egy jól fizető állást a gyermekük, ezzel is kimondhatatlanul rengeteg előnye lesz egy szegény családba született emberrel szemben.
A pénz nem minden. Jó ha van, de ha kevés van, akkor ahhoz kell alkalmazkodni. Soha nem értettem meg, aki azért nem nyaralt, mert kevés volt a pénze.
Mi például gyerekkoromban minden évben sátorral mentünk kempingezni. MA is léteznek kempingek, gyakran elmegyünk a gyerekekkel és a férjemmel. Egy napra kb 2-3 ezer Ft/család. Ennyit igazán ki tudunk spórolni havi 200 ezerből.. Főleg hogy nem dohányzunk..
121: Most se érted, felnőtt fejjel? Mindenkinek más a fontossági sorrendje, és ami az elején van, arra költ. Sokaknak az elutazás, nyaralás a leghátul van, csak akkor költenének rá, ha már nem tudnák, hova tegyék a sok pénzüket. :)
Egy barátnőm óránként 2000-3000 Ft-ot hagyott ott kávézókban (napi 4-5 órákat is eltöltött ott), mikor a különórákról beszélgettünk, kérdezte, mennyi a balettóra (90 perc), mondtam neki, 400-1800 Ft-ig. Mire ő: ááá, ezért nem fogok soha balettra járni, nincs nekem annyi pénzem!
Az itt siramkozás helyett inkább keres normális munkát, tanulj egy új szakmát vagy menj el 2 helyre dolgozni!
Ne csak álmodozz meg várd a csodát! És fogad el, hogy semmi uj autód nem lesz, de így még régi se.
Engem se támogatott a kutya se, pedig anyámeknak volt.
Mégis jól keresek, tettem érte és mégsem lennék boldog egy uj autóban vagy egy hatalmas házban. Másban látom az örömöt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!