Azok az emberek, akik nagyon szegények, miért vállalnak gyereket? Akár csak 1-et is. De sajnos van ahol többet is. Azt még kevésbé értem.
Tegyük fel van egy átlagos magyar pár. Kor az mindegy, mondjuk így élnek(tehát sajnos átlagos magyarosan) és gyerek vállalás mellett döntenek. Budapesten laknak, tehát ebben szerencsésnek mondhatóak.
Mondjuk a nő és a férfi is keres 100 ezer körül. (mondjuk ez ebben az országban sajnos még jónak is számít, szóval vicc...)
Van mondjuk egy másfél szobás panel lakásuk. (mondjuk ez meg aztán főleg jónak számít sajnos ebben az országban, ha legalább van egy saját lakás, még ha kicsi panel is)
Támogatásra nem számíthatnak, mert szüleik is szegények.
Autó nincs, nyaralás nincs, kettőjüknek is rossz, nem sok mindent lehet csinálni 2 embernek 200-ból egy egész hónapban.
Megtakarítás szintén nincs, max néha egy keveset félretesznek, mert azért fiatalok, a rezsi, kaja, stb mellett azért ÉLNI is kell picit.
Na például az így élő embereknek mi okoz örömöt a gyerekvállalásban? Jó nekik, ha velük nyomorog a gyerek is, vagy mi jár a fejükben?
Ismerek sok fiatalt, akik sajnos ilyen családba születtek és nagyon-nagyon boldogtalanok az anyagi helyzetük miatt. Szomorúak állandóan, nincs jövőképük. Tanulnak-tanulnak, de van több olyan jóbarátom is, aki diplomás és ilyen 100 valahány ezret keres. Tehát szülőkkel kénytelen "élni", autóról nem is álmodhat, de még azon is gondolkoznia kell, hogy megengedhet-e magának 1 hétvégét a Balatonon. Ráadásul soknak még testvére sincsen, csupán egyke. Abba bele se mer gondolni egyik sem, hogy mi lenne testvérrel. Amely barátaimnak pedig van 1 vagy akár több testvére, na ők mégjobban szenvednek. Ismerek középosztályba született, illetve olyat is ahol gazdag családba születet a gyermek. Na ők jól vannak, boldogok, járnak nyaralni, szép helyen laknak, van autó is, stb. Egy gyereknek sem jó, ha szegény családba születik. Sajnos senki sem választhatja meg hova szülessen. Plusz a lakótelepen való felnövés szerintem alapból nem minőségi élet. Szerintem a pénz igenis nagyon fontos. Két legfontosabb dolog van az életben úgy gondolom. Egyik az egészség, másik a pénz. A szegény és szomorú barátaim is mind ezen a véleményen vannak, mérgesek is emiatt, flusztráltak, egész életükben hajtanak, dolgoznak, megy el a fiatalságuk. Minden nap dobják ki az ablakon.
Ráadásul még nem is olyan példát hoztam fel, ahol mondjuk a panelt is bérlik, tehát havi 70-80 az albérlet miatt még pluszban lejön a 200-ból. Marad 120. Abból aztán főleg fel nem fogom miért gondolják, hogy elég 3 embernek. Hogy igazi, boldog család legyenek.
Ti mit gondoltok az ilyen szülőkről? Szerintetek mi az az 1 hónapra rendelkezésre álló összeg és körülmény, ami mellett vállalhatónak gondoltok 1 gyermeket?
Főleg azokat nem értem, akik szegény családba nőttek fel, szenvedtek, nagyon rossz volt nekik, jelenleg sem jó az anyagi helyzetük sajnos, tehát jelenleg is szenvednek emiatt, akkor miért vállalnak gyermeket?
Sajnos az én szüleim is szegények, nagyon szegény körülmények között nőttem fel. De én például becsúsztam anno. Csak aztán meg lettem tartva, ha már így alakult. De a többi ilyennel kiváncsi lennék mi a helyzet.
Amúgy szeretet kaptam eleget, senki sem volt alkoholista, dohányos, stb, rononok, családtagok volt elég, a számukkal sem volt gond. Egyedül az anyagi helyzettel volt probléma mindig is. Szóval mondhatni mindennel. Rossz helyen nőttem fel, nem volt soha autónk, nem mentünk úgy sehova, max játszótér, ilyesmi. Mindig mindenem a legolcsóbb volt, belföldön 3-szor voltunk mindig fél napot. Több belföld, illetve külföldre esély sem volt. Sajnos így zajlott le. A szegénységből pedig úgy gondolom nagyon nehéz kitörni, ha beleszületett az ember. A gyerekkor 100%, hogy boldogtalan lesz ugye, az alap dolog, viszont utána sincs sok esély meggazdagodni.
Tehát mondjuk kertesház, új, vagy legalább fiatal autó, nyaralni évente 1-2 alkalommal külföldön, meg évközben is élni, eljárni ide-oda.
Ha mondjuk valaki keres 500 ezret tegyük fel, amit ebben az országban nagyon-ngyon kevesen keresnek, hiába tanultak rengeteget, akkor is nem is él addig egy ember, míg ezeket a dolgokat össze tudná gyűjteni. És akkor még nem is élt, csak gyűjtögetett egyfolytában, még csak egy mozijegyet sem vett.
Másik, hogy felvesz hitelt, de azt meg fizetni is kell, ráadásul jóval többet, mint amennyi fel lett véve.
Szóval szerintem nagyon fontos az anyagi háttér, a jó anyagi helyzetben lévő szülők. Főleg pl. mivel egy szép nagy kertesházból el se kell költözni. Autóra se kell gyűjteni, mert komolyabb házak kertjében, garázsában van azért 2-3... Illetve szimplán az anyagi támogatás is jól jön minden embernek, ha nem csak a fizetése van.
Illetve egy jó anyagi helyzetben lévő család gyermeke durvább iskolákba tud járni, komolyabban tudják oktatni, nagyon jónevű egyetemen szerezhet diplomát, amivel simán megkap egy jól fizető állást a gyermekük, ezzel is kimondhatatlanul rengeteg előnye lesz egy szegény családba született emberrel szemben.
Furák vagytok..
Én most rohadt jól érezném magamat, ha legalább középosztálybeli lennék és lemennék a szép helyen lévő lakásomból, a teremgarázsba várna a páréves Toyota, vagy Skoda Octavia és elmeheték vehetnék mondjuk 200 ezerért Tissot karórát meg 800 ezerért egy csomó frankó ruhát, hazavinném a cuccot, jól felöltöznék, elmennék autózni mindenhova, vennék pizzát, kocsikáznék egész nap, este barátokkal beülnénk valami jó helyre, vacsora, stb, sétálnánk, azt mittomén csinálnánk még valamit, utána beülnék a szép új kocsimba, azt jönnék haza a gyönyörű szép otthonomba ahol a gyönyörű szép barátnőmmel lakok kizárólag kettesben, aztán péntek, szombat, vasárnap végig az övé lenne, elvinném wellnesezni, ott is aludnánk, járnánk mindenfelé. Élményfürdő, meg minden meg ennénk a finom drága kajákat, mozi is lenne, biliárd, iszogatnánk, stb.
Gazdag lennék, ajjaj basszus. Ott kezdeném, hogy legújabb S 500 Mercedes, de én a középosztálybelivel is baromira meglennék elégedve így nyáron, két tanév között...
Ezt en mind megtehetnem ha akarnam, de qrvara nem ereznem magam boldognak tole.
Venne a tokom 200e forintert orat meg 800e -ert ruhat. Holott a havi jovedelmunk ennek tobb mint a duplaja.
Nem ettol vagyok boldog. Hanem attol hogy hazamegyek a csaladombhoz akit szeretek, attol hogy tegnap a lanyommal fel orat okorkodtunk csak ugy, es konnyesre rohogtuk magunkat. Attol hogy tudom hogy szeretnek es en is szeretem oket.
Basszus, nem egy karoratol leszel boldog hanem ezektol.
hát a mai világban nem kell sok pénz ahhoz, hogy sokat tanulj...
én 14 évesen kezdtem el önállóan programozást tanulni...nekem 3 szakmám van szülői támogatás által...de ismerek olyat aki még most fog érettségizni és suli mellett már pénzt keres weboldal készítésből, később havi több százezres fizetése lehet ha tanul tovább...
van diplomás barátod 100-ért dolgozik...én 75-80ért dolgoztam 1.5 évig 3 szakmával, csak azért, hogy rengeteget tanulhassak! a kezdésnél ne a nagy pénzre menjen az ember hanem a fejlődésre, tapasztalatra szerintem...nekem 1.5 év után jött egy jobb lehetőség több fizetés, több tanulás...abból jött, hogy ott ledolgoztam 1.5 évet és a kapcsolatok által arról a munkahelyről...
szóval valaki a szegénységben is tud sokat tanulni...ma már szinte mindenkinek van laptopja/gépe/okos telefonja/tabletje...ehhez a munkához egy jó eszköz + elszántság kell és egyedül is megtanulhatod...akár részletre is lehet venni olcsóbb eszközöket, de használtan éri meg a legjobban...szóval egy 20.000Ft-os gép + internet (akár ingyenes mcdonaldsos ha nincs saját)...szóval nem a gazdagok kiváltsága a tanulás...interneten ott a rengeteg tudás...papírt is lehet szerezni idővel, de itt legtöbbször nem a papír számít...
mi 4-en vagyunk testvérek, egy elég kis házban éltünk sokáig...apám sokat dolgozott, hogy összehozzon egy sokkal nagyobbat...sikerült neki, lehet nem gyakori az ő példája, de elszánta magát és tett érte...
unokatesóméknak lassabban sikerült eljutnia oda, hogy saját házuk legyen...többször is mondta nekem unokatesóm ami a mai napig a fülemben cseng, hogy "ez nem igazság"...amikor én kaptam valamit akár egy pár ezer forintos akár több tízezer forintos dologról volt szó...az én apám megvette de ő nem kaphatott ilyeneket az apjától...ők 3-an testvérek...az apja nagyon negatív, nem keresett annyit mint az apám, folyton problémázott/problémázik a pénz miatt...az én apám elég sok pénzt forgatott a keze között, persze ez nem mind a zsebében volt, hanem vett valamit, eladott, valaki rábízott valamit, hogy adjon el.....apám a megoldást kereste, ha meg akart valamit venni akkor ő nem azon problémázott, hogy "nincs rá pénz" hanem "teremtsük meg rá a pénzt" így állt hozzá...lehet valaki szegény és lehet valaki gazdag...az a fontos, hogyan áll hozzá a problémához...leragad a problémánál vagy a megoldást keresi...ha egy szegény azt mondja, hogy gyereket vállalok, majd megteremtem a szükséges feltételeket akkor megoldja valahogy...de ha csak úgy felelőtlenül gyereket vállal akkor abból csak a gond lesz neki is és a gyereknek is...
Mi jelenleg egész jól állunk anyagilag...de én mégis minimálbérből + prémiumokból majdnem összespóroltam 1 milliót 1.5 év alatt + majdnem ugyanennyi meg van árucikkben (TV, laptop, telefon, tablet...)...és közben úgy vásároltam mindig, hogy azt vettem meg amit akartam...ha akartam somlóit és gesztenyepürét ettem egymás után...ha akartam megettem 1 tábla csokit...tehát mondhatni "úgy éltem mint egy gazdag", mert akkor azt vettem meg amit akartam...összespóroltam 350e Ft-os laptopra (munka eszköz, de főleg a játék miatt kellett ilyen kategóriás)...szóval én külsőre úgy tűnök, hogy gazdag vagyok, mert "szórom a pénzt"...közben meg csak olyanra költök amit szükségesnek ítélek...nem iszom, nem dohányzom, nem drogozom...talán a gyerekkori helyzetem miatt tudok ennyit félrerakni...a korombeliek nagy részét elköltik a pénzüknek, nagynéném mondta is, hogy nekem még nem kell spórolnom, ebben a korban élvezzem az életet, költsem el a pénzem ráérek később spórolni...én nem érzem szükségét annak, hogy bulizzak minden hétvégén, eligyam minden pénzem...én jól érzem magam akkor is ha a barátnőmmel elmegyek fagyizni, haverommal online játszunk, vagy csak nála hülyéskedünk valamivel...
nekem kialakultak az igényeim...amióta többet keresek valamennyivel többet is költök igaz, de tudok kalkulálni...egy szegény ember ugyanúgy kalkulálhat...lehet nem tud a gyereknek 300e Ft-os laptopot adni, de nem is kell...ha a gyerek annyira akar dolgozzon meg érte...nálunk sajnos tesóimon látszik, hogy nem sokat becsülnek meg...sok mindent megkaptunk idővel, olyan dolgokat is amikről előtte nem álmodtunk...de én még mindig azt tartom életem legboldogabb szakaszának amikor gyerek voltam volt pár játékunk és együtt játszottunk...amikor nem választottak el a falak, amikor nem volt mindenkinek külön játéka...tudod a szegénységnek rengeteg olyan előnye van amit a gazdagok valahogy nem tapasztalnak meg...lehetőségük meg van rá, viszont kimarad általában az életükből...egy gazdag családban a gyerekeknek lehet külön sajátja mindenből...nem tanulnak meg osztozkodni, teljesen más lesz a nevelés...persze van rossz oldala a szegénységnek is...
Jah és az S 500 Merci természetesen Los Angeles környékén lévő Calabasas egyik álomszép hatalmas villájából gördülne ki, mert ha gazdag lennék, nyilván nem ebben az országban laknék.
De én nem vagyok telhetetlen, nekem jó lenne a középosztálybeliség, ahol a hétvégék azzal zajlanak, hogy sima ügy elmenni valahova....
ma 08:31
Természetes. Mint nekem a barátnőm. De ha szegények lennétek, súlyos anyagi probléma lenne, azért gondolom nem lennék boldog.
40es vagyok:
Kérdezo, Te egy nagy álomvilágban élsz. Minek vennél 200ezerért egy órát? boldogabb lennél tole? nem hiszem.
hidd el, hogy a gazdagabbak élete sem fenékig tejfel. ha egy kicsit átlátnád a dolgokat, vissza jonnél a foldre, akkor megértenéd.
a boldogság NEM a drága cuccokban van.. mi is megengedhetnénk magunkat drága ruhákat, ékszereket, ridikuloket, stb.. de minek? egy 20eurós táska is ugyanazt a célt szolgálja.
tanult ember vagy? (nem pont egyetemre gondolok, hanem jó szakma - mindegy, csak kitartás legyen) mindent megtettél azért, hogy feljebb kerulj? vagy csak siránkozni tudsz? tudom, hogy le leszek pontozva, de nemérdekel
Nem leszel lepontozva, de tanultam épp eleget, BGF-re jártam, előtte letettem asztalos szakmát is.
De sajnos kőkeményen tapasztalalom a bőrömön, hogy mennyire fontos a jó családi háttér.
A jól élő barátaim boldogok, megvan mindenük, igazi nyaruk van.
Én meg azt nem értem, hogy valakinek miért gond ha más nem érzi elveszettnek magát, csak mert nem annyi pénze van, mint amit a kérdező elegendőnek gondol.
Hálistennek nem mindenki a kérdező agyával gondolkodik, mert akkor nem lenne emberiség. Gazdagok sem lennének, mert nem lenne kinn élősködniük, akikből meggazdagodnak.
Tudod kedves kérdező! az anyagiakon kívül más is létezik a világban. Szegényen is lehet valaki boldog ! Tudod, a malacoknak sem egyformán jut a vályúnál a moslékból, és veszekednek, irigykednek is. De elmondom neked, hogy az embert nem csak ilyen állati szintű dolgok motiválják. Talán majd egyszer te is ráérzel erre, ha aktuális lesz az életedben. Addig meg nyugodtan irigykedj csak azokra akik valamilyen szinten kiemelkedtek ebből az állati szintből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!