Azok az emberek, akik nagyon szegények, miért vállalnak gyereket? Akár csak 1-et is. De sajnos van ahol többet is. Azt még kevésbé értem.
Tegyük fel van egy átlagos magyar pár. Kor az mindegy, mondjuk így élnek(tehát sajnos átlagos magyarosan) és gyerek vállalás mellett döntenek. Budapesten laknak, tehát ebben szerencsésnek mondhatóak.
Mondjuk a nő és a férfi is keres 100 ezer körül. (mondjuk ez ebben az országban sajnos még jónak is számít, szóval vicc...)
Van mondjuk egy másfél szobás panel lakásuk. (mondjuk ez meg aztán főleg jónak számít sajnos ebben az országban, ha legalább van egy saját lakás, még ha kicsi panel is)
Támogatásra nem számíthatnak, mert szüleik is szegények.
Autó nincs, nyaralás nincs, kettőjüknek is rossz, nem sok mindent lehet csinálni 2 embernek 200-ból egy egész hónapban.
Megtakarítás szintén nincs, max néha egy keveset félretesznek, mert azért fiatalok, a rezsi, kaja, stb mellett azért ÉLNI is kell picit.
Na például az így élő embereknek mi okoz örömöt a gyerekvállalásban? Jó nekik, ha velük nyomorog a gyerek is, vagy mi jár a fejükben?
Ismerek sok fiatalt, akik sajnos ilyen családba születtek és nagyon-nagyon boldogtalanok az anyagi helyzetük miatt. Szomorúak állandóan, nincs jövőképük. Tanulnak-tanulnak, de van több olyan jóbarátom is, aki diplomás és ilyen 100 valahány ezret keres. Tehát szülőkkel kénytelen "élni", autóról nem is álmodhat, de még azon is gondolkoznia kell, hogy megengedhet-e magának 1 hétvégét a Balatonon. Ráadásul soknak még testvére sincsen, csupán egyke. Abba bele se mer gondolni egyik sem, hogy mi lenne testvérrel. Amely barátaimnak pedig van 1 vagy akár több testvére, na ők mégjobban szenvednek. Ismerek középosztályba született, illetve olyat is ahol gazdag családba születet a gyermek. Na ők jól vannak, boldogok, járnak nyaralni, szép helyen laknak, van autó is, stb. Egy gyereknek sem jó, ha szegény családba születik. Sajnos senki sem választhatja meg hova szülessen. Plusz a lakótelepen való felnövés szerintem alapból nem minőségi élet. Szerintem a pénz igenis nagyon fontos. Két legfontosabb dolog van az életben úgy gondolom. Egyik az egészség, másik a pénz. A szegény és szomorú barátaim is mind ezen a véleményen vannak, mérgesek is emiatt, flusztráltak, egész életükben hajtanak, dolgoznak, megy el a fiatalságuk. Minden nap dobják ki az ablakon.
Ráadásul még nem is olyan példát hoztam fel, ahol mondjuk a panelt is bérlik, tehát havi 70-80 az albérlet miatt még pluszban lejön a 200-ból. Marad 120. Abból aztán főleg fel nem fogom miért gondolják, hogy elég 3 embernek. Hogy igazi, boldog család legyenek.
Ti mit gondoltok az ilyen szülőkről? Szerintetek mi az az 1 hónapra rendelkezésre álló összeg és körülmény, ami mellett vállalhatónak gondoltok 1 gyermeket?
Főleg azokat nem értem, akik szegény családba nőttek fel, szenvedtek, nagyon rossz volt nekik, jelenleg sem jó az anyagi helyzetük sajnos, tehát jelenleg is szenvednek emiatt, akkor miért vállalnak gyermeket?
Sajnos az én szüleim is szegények, nagyon szegény körülmények között nőttem fel. De én például becsúsztam anno. Csak aztán meg lettem tartva, ha már így alakult. De a többi ilyennel kiváncsi lennék mi a helyzet.
Amúgy szeretet kaptam eleget, senki sem volt alkoholista, dohányos, stb, rononok, családtagok volt elég, a számukkal sem volt gond. Egyedül az anyagi helyzettel volt probléma mindig is. Szóval mondhatni mindennel. Rossz helyen nőttem fel, nem volt soha autónk, nem mentünk úgy sehova, max játszótér, ilyesmi. Mindig mindenem a legolcsóbb volt, belföldön 3-szor voltunk mindig fél napot. Több belföld, illetve külföldre esély sem volt. Sajnos így zajlott le. A szegénységből pedig úgy gondolom nagyon nehéz kitörni, ha beleszületett az ember. A gyerekkor 100%, hogy boldogtalan lesz ugye, az alap dolog, viszont utána sincs sok esély meggazdagodni.
Tehát mondjuk kertesház, új, vagy legalább fiatal autó, nyaralni évente 1-2 alkalommal külföldön, meg évközben is élni, eljárni ide-oda.
Ha mondjuk valaki keres 500 ezret tegyük fel, amit ebben az országban nagyon-ngyon kevesen keresnek, hiába tanultak rengeteget, akkor is nem is él addig egy ember, míg ezeket a dolgokat össze tudná gyűjteni. És akkor még nem is élt, csak gyűjtögetett egyfolytában, még csak egy mozijegyet sem vett.
Másik, hogy felvesz hitelt, de azt meg fizetni is kell, ráadásul jóval többet, mint amennyi fel lett véve.
Szóval szerintem nagyon fontos az anyagi háttér, a jó anyagi helyzetben lévő szülők. Főleg pl. mivel egy szép nagy kertesházból el se kell költözni. Autóra se kell gyűjteni, mert komolyabb házak kertjében, garázsában van azért 2-3... Illetve szimplán az anyagi támogatás is jól jön minden embernek, ha nem csak a fizetése van.
Illetve egy jó anyagi helyzetben lévő család gyermeke durvább iskolákba tud járni, komolyabban tudják oktatni, nagyon jónevű egyetemen szerezhet diplomát, amivel simán megkap egy jól fizető állást a gyermekük, ezzel is kimondhatatlanul rengeteg előnye lesz egy szegény családba született emberrel szemben.
Kedves kérdező!
Én se értem, hogy miért vállalnak a szegény emberek gyerekeket! Engem néha dühít is a dolog, és egyetértek mindenben veled, amiket írtál.
Nekem is van elég sok szegény ismerősöm Magyarországon, akik 2-3 gyereket is bevállaltak panelba, albérletbe, nem csak Bp-en, hanem vidéken is, és mikor kérdeztem őket azzal jöttek, hogy a gyerek bizony Isteni áldás, meg csodálatos dolog, úgyhogy bűn elvetetni, meg nekik a gyerek életörömet hoz, amit az anyaságban megtalálták. Ja, meg azt mondták még, hogy azért kell a 2. vagy 3. gyerek, hogy legyen kis tesója a nagyobbnak. Érdekes, hogy a férfiakat még alig hallottam nyilatkozni erről, talán arra gondoltam, hogy legtöbb esetben a nő döntése a gyerekvállalás.
És hallottam több esetben is, mikor valaki azért vállalt 2-3 gyereket is, mert nem akart segédmunkát vállalni, inkább otthon maradt babázi. Nem tudom, hogy 3 gyerekre mennyi segély jár otthon, és, hogy megéri-e ez valójában??
Amúgy én is elég csóró vagyok, de Ausztráliában lakok, és eszem ágában sincs gyereket vállalni, a férjem se akar egyáltalán. Itt még azért jobban el lehet tartani 2-3 gyereket is segéllyel, ha csak az apa dolgozik is, persze ezek az emberek se szórakoznak szinte semmit, ahogy én azt láttam. Én a szegény gyerekeket sajnálom, pláne ahol van 4-5 gyerek is!
Bocsáss meg, de nem hiszem el, hogy boldog vagy/vagytok. Mármint, hogy őszintén.
A másik pedig az eltorzult értékrend butaság. Ha minden rendben van, akkor nem torzul el semmi.
"A tökéletes, boldog harmonikus család miatt. "
Nagyon nagy zavar van a fejedben. Es ezt minden bantas nelkul mondom neked.
Az anyagi helyzet es a boldogsag kozott semmifele osszefugges nincs. Az lehet hogy te ugy gondolod hogy boldog lettel volna ha az anyagi dolgaid maskeppen alakulnak, de ezzel totalisan ignoralod azokat, akik nalad jelentosen jobb anyagi korulmenyek kozott boldogtalanok.
A boldogsag nem a penzen megveheto dolgoktol jon. Meg akkor sem ha a te fejedben ez a ket dolog osszekapcsolodott valami trauma miatt.
18-as válaszoló vagyok.
Hidd el, hogy élünk is! Nem csak külföldön lehet nyaralni. Mi pl. sokszor kimegyünk a közeli erdőbe, vagy csak sétálgatunk a tópartn, esetleg szalonnát sütünk, barátokkal bográcsolunk stb. Nem a pénz jelenti az életet, találd fel magad, rengeteg lehetőséged van "nyaralni". :)
"te meg nem tudsz magaddal mit kezdeni."
mar hogy a faxba ne tudnal?
Ez egy hulye erv hogy aki szerint gyerek nelkul szar az elet, az csak es kizarolag a gyerekre epiti az eletet.
Nem igy van.
En csak annyit mondok hogy a gyerektelenek ne probaljak meg kitalalni hogy mi a jo a gyerekvallalasban mert fingjuk sincs rola.
Ha valaki gazdag, ami ugye azt jelenti, hogy mindene megvan, tehát jó helyen lakik, meg minden, az maximum olyan miatt nem boldog, hogy szakítottak vele, betegség, baleset stb.
De higyjétek el én ismerek középosztálybelieket és gazdagokat is, tudom miről beszélek. Igenis nagyon boldogok.
És normálisak is, létezik internet is, illetve mint mondtam tudnak mindenfelé menni, látják mi a rossz, úgyhogy nagyon becsülik. Én ezt látom. Drága ruhák, ékszerek, mindenük megvan. Boldog párkapcsolat is.
Egy párkapcsolatnak sem tesz jót pl. ha nincs pénz. Egy nő sem akar olyan emberrel lenni, akivel kilátástalanság az élete, szomorúság van, nincs élet.
Egy nő nem k÷rva attól, mert kicsit pénzesebb férfira hajt.
És az is lehet igazi szerelem.
És persze az is, ha két szegényebb összejön, ami egy nagyon szép dolog, ami szépségbe szerintem nem szabadna belerondítani egy gyermekkel, aki viszont szenvedni fog. Sajnos tényleg látom a rossz anyagi helyzetű barátaimon, hogy mennyire rossz ez egy embernek.
A pénz igenis nagyon fontos a valódi boldogsághoz.
Egy középosztálybeli is az én olvasatomban úgy néz ki, hogy van egy szép nagy lakás valami jó helyen, van 1 fiatal autó, évi 1-2 nyaralás és nincs egyáltalán idegeskedés az anyagiak miatt soha.
A szeretet is fontos nyilván, meg ne legyen alkoholista meg bigyó, de ahol ezek rendben vannak, ott szerintem iszonyat fájó, hogy a pénz miatt mégis szar minden....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!