Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Azok az emberek, akik nagyon...

Azok az emberek, akik nagyon szegények, miért vállalnak gyereket? Akár csak 1-et is. De sajnos van ahol többet is. Azt még kevésbé értem.

Figyelt kérdés

Tegyük fel van egy átlagos magyar pár. Kor az mindegy, mondjuk így élnek(tehát sajnos átlagos magyarosan) és gyerek vállalás mellett döntenek. Budapesten laknak, tehát ebben szerencsésnek mondhatóak.

Mondjuk a nő és a férfi is keres 100 ezer körül. (mondjuk ez ebben az országban sajnos még jónak is számít, szóval vicc...)

Van mondjuk egy másfél szobás panel lakásuk. (mondjuk ez meg aztán főleg jónak számít sajnos ebben az országban, ha legalább van egy saját lakás, még ha kicsi panel is)

Támogatásra nem számíthatnak, mert szüleik is szegények.

Autó nincs, nyaralás nincs, kettőjüknek is rossz, nem sok mindent lehet csinálni 2 embernek 200-ból egy egész hónapban.

Megtakarítás szintén nincs, max néha egy keveset félretesznek, mert azért fiatalok, a rezsi, kaja, stb mellett azért ÉLNI is kell picit.

Na például az így élő embereknek mi okoz örömöt a gyerekvállalásban? Jó nekik, ha velük nyomorog a gyerek is, vagy mi jár a fejükben?

Ismerek sok fiatalt, akik sajnos ilyen családba születtek és nagyon-nagyon boldogtalanok az anyagi helyzetük miatt. Szomorúak állandóan, nincs jövőképük. Tanulnak-tanulnak, de van több olyan jóbarátom is, aki diplomás és ilyen 100 valahány ezret keres. Tehát szülőkkel kénytelen "élni", autóról nem is álmodhat, de még azon is gondolkoznia kell, hogy megengedhet-e magának 1 hétvégét a Balatonon. Ráadásul soknak még testvére sincsen, csupán egyke. Abba bele se mer gondolni egyik sem, hogy mi lenne testvérrel. Amely barátaimnak pedig van 1 vagy akár több testvére, na ők mégjobban szenvednek. Ismerek középosztályba született, illetve olyat is ahol gazdag családba születet a gyermek. Na ők jól vannak, boldogok, járnak nyaralni, szép helyen laknak, van autó is, stb. Egy gyereknek sem jó, ha szegény családba születik. Sajnos senki sem választhatja meg hova szülessen. Plusz a lakótelepen való felnövés szerintem alapból nem minőségi élet. Szerintem a pénz igenis nagyon fontos. Két legfontosabb dolog van az életben úgy gondolom. Egyik az egészség, másik a pénz. A szegény és szomorú barátaim is mind ezen a véleményen vannak, mérgesek is emiatt, flusztráltak, egész életükben hajtanak, dolgoznak, megy el a fiatalságuk. Minden nap dobják ki az ablakon.

Ráadásul még nem is olyan példát hoztam fel, ahol mondjuk a panelt is bérlik, tehát havi 70-80 az albérlet miatt még pluszban lejön a 200-ból. Marad 120. Abból aztán főleg fel nem fogom miért gondolják, hogy elég 3 embernek. Hogy igazi, boldog család legyenek.

Ti mit gondoltok az ilyen szülőkről? Szerintetek mi az az 1 hónapra rendelkezésre álló összeg és körülmény, ami mellett vállalhatónak gondoltok 1 gyermeket?

Főleg azokat nem értem, akik szegény családba nőttek fel, szenvedtek, nagyon rossz volt nekik, jelenleg sem jó az anyagi helyzetük sajnos, tehát jelenleg is szenvednek emiatt, akkor miért vállalnak gyermeket?

Sajnos az én szüleim is szegények, nagyon szegény körülmények között nőttem fel. De én például becsúsztam anno. Csak aztán meg lettem tartva, ha már így alakult. De a többi ilyennel kiváncsi lennék mi a helyzet.

Amúgy szeretet kaptam eleget, senki sem volt alkoholista, dohányos, stb, rononok, családtagok volt elég, a számukkal sem volt gond. Egyedül az anyagi helyzettel volt probléma mindig is. Szóval mondhatni mindennel. Rossz helyen nőttem fel, nem volt soha autónk, nem mentünk úgy sehova, max játszótér, ilyesmi. Mindig mindenem a legolcsóbb volt, belföldön 3-szor voltunk mindig fél napot. Több belföld, illetve külföldre esély sem volt. Sajnos így zajlott le. A szegénységből pedig úgy gondolom nagyon nehéz kitörni, ha beleszületett az ember. A gyerekkor 100%, hogy boldogtalan lesz ugye, az alap dolog, viszont utána sincs sok esély meggazdagodni.

Tehát mondjuk kertesház, új, vagy legalább fiatal autó, nyaralni évente 1-2 alkalommal külföldön, meg évközben is élni, eljárni ide-oda.

Ha mondjuk valaki keres 500 ezret tegyük fel, amit ebben az országban nagyon-ngyon kevesen keresnek, hiába tanultak rengeteget, akkor is nem is él addig egy ember, míg ezeket a dolgokat össze tudná gyűjteni. És akkor még nem is élt, csak gyűjtögetett egyfolytában, még csak egy mozijegyet sem vett.

Másik, hogy felvesz hitelt, de azt meg fizetni is kell, ráadásul jóval többet, mint amennyi fel lett véve.

Szóval szerintem nagyon fontos az anyagi háttér, a jó anyagi helyzetben lévő szülők. Főleg pl. mivel egy szép nagy kertesházból el se kell költözni. Autóra se kell gyűjteni, mert komolyabb házak kertjében, garázsában van azért 2-3... Illetve szimplán az anyagi támogatás is jól jön minden embernek, ha nem csak a fizetése van.

Illetve egy jó anyagi helyzetben lévő család gyermeke durvább iskolákba tud járni, komolyabban tudják oktatni, nagyon jónevű egyetemen szerezhet diplomát, amivel simán megkap egy jól fizető állást a gyermekük, ezzel is kimondhatatlanul rengeteg előnye lesz egy szegény családba született emberrel szemben.

2015. jún. 11. 06:52
 71/125 anonim ***** válasza:
96%

64-es vagyok

"Egy nő nem k÷rva attól, mert kicsit pénzesebb férfira hajt."

Nem, valóban nem az, de nekem nőként lesülne a pofámról a bőr, ha csak azért "hajtanék" egy pasira, hogy el tudjak menni nyaralni. Ne ezért, hanem azért, hogy ne neki kelljen eltartania, legyen mindkettőnek munkája, ne függjenek egymástól.

Szerintem kevered a boldogságot a gondtalansággal.

Én látok boldog családokat, akik folyton mosolyognak, vidámak, nincs egy rossz szavuk semmire és imádják egymást. Nem élnek rosszul, de a nyaralás náluk is egy pár nap Balcsi évente a családi "nyaralóban". Közben 2-3 hitel stb.

Nem ettől függ. Szerintem ott gond van, ha valaki csak attól boldog, ha minden évben tud menni nyaralni. Nagyon jó dolog, én is boldog vagyok, ha el tudok menni nyaralni, de az év többi részében sem árt élvezni az életet. Nem csak pénzzel lehet. Értem, amit mondasz, csak nem értek vele egyet.

Mi sem nyaraltunk minden évben, apukám nagyon sokat dolgozott azért, hogy meglegyen mindenünk, és igenis sokat szenvedtünk, és igen, nem voltunk mindig boldogok, de nem a pénztelenség miatt, hanem anyukám alkoholizmusa és apukám szigora miatt.

Viszont sosem bántam gyerekként sem, és most sem, hogy miért születtem meg, mert nekem nem lehetett számítógépem, mobilom, stb. Nem volt meg minden olyan dolog, ami más gyereknek, de nem is nyomorogtunk.

2015. jún. 11. 09:52
 72/125 anonim ***** válasza:
89%
Kérdező, arra rendre kikerülöd a választ, hogy pontosan mit teszel, tettél azért, hogy jó anyagi helyzetbe kerülj. A "gürizek" eléggé általános megfogalmazás, ezt már 4 órában dolgozótól is hallottam. Pontosan, részletesen mit tettél idáig, hogy jobban élj?
2015. jún. 11. 09:57
 73/125 anonim ***** válasza:
89%

Nyaralás meg autó...

800e körül van a havi bevételünk. Autó sokáig nem volt, mert a belvárosban laktunk, ahol a szánkban volt minden tömegközlekedés. Teljesen felesleges lett volna, ráadásul elég költséges egy autó fenntartása.

Nyaralni nem voltunk két éve, ugyanis pont két éve estem teherbe. Következő nyár az újszülött körül forgott, időben nem fért volna bele a nyaralás.

Idén meg egyszerűen nem érdemes, mert egy éves gyerekkel nagyobb macera a nyaralás, mint amennyire pihentető.

2015. jún. 11. 10:00
 74/125 A kérdező kommentje:

Tanulás, szakma, ismerkedni próbálás, munkahelyek váltása, de semmi se sikerül egyszerűen. Nem sikerül sok pénzhez jutnom, szülői anyagi háttér nincs, semmi nincs.

Ami van az napról napra élés.

Annyi, hogy albérletben lakok egy újépítésű lakóparkban, amilyenre vágytam, 300 körül alakul a fizetésem, informatikus vagyok.

De ez, ilyen adók, árak mellett nem elég, semmi nem pottyant az ölembe soha, mindenért vért kellett kb. izzadnom. Mindig így volt. És ez szar. Az gyerekkorom meg egyenesen fos volt.

2015. jún. 11. 10:03
 75/125 anonim ***** válasza:
13%

Leírnád mire költesz / hó?

Azért lehet kezdeni valamit már ennyi fizetéssel szerintem. Kicsivel többet keresek mint te, mert építész vagyok, de nem tesz boldoggá a pénz egyáltalán, hiába tudok megadni mindent a gyerekemnek ha meghalt az apja és őt nem tudom visszaadni neki, sőt azóta beszélni sem akar. Hiába van saját lakásom stb.

2015. jún. 11. 10:10
 76/125 anonim ***** válasza:
14%

Pont ilyen csaladban nottem fel csak alberletbe szulettem es a testvereim mar sajat panelba

volt minden heten kirandulas az erdoben az ingyen van csak buszjegybe kerult

Volt satorozas tuzrakas enekles bujocska a dunaparton ugyancsak ingyen

Volt egy hetvei telek nem sajat tulajdon ahol munaert cserebe nyaraltunk minden evben.

Es kemenyen dolgoztam tanultam oreg ujsagot gyujtottem

kapaltam fara masztam mocsarba csavarogtam rosszalkodtam

Soah nem ereztem hogy szegenyek vagyunk nagyon jo geyrekkorom volt hus kulfoldi ut es auto nelkul.

A ferjem pedig tehetos sab csaladban nott fel erzelmi szegenysegben pedig ott volt minden fel diszno a jegben fevagott minden reggel kulfoldi nyaralas es egesz evben ra se neztek.

Mivel okos gyerek voltam semmi problema nem volt a tovabbtanulasal igaz elotte 5 evet gyujtottem ra.

Ma mar jo allasom van egyetemi vegzetsegem es elkoltoztunk kulfoldre.

Gyerekeim mar ide szulettek

2015. jún. 11. 10:11
 77/125 anonim ***** válasza:
28%

en nem egy hu de gazdag, hanem egy kozeposztalybeli csaladban elek. minden evben nyaralas, 18 evesen kaptam autot, draga holmik.. nem felvagasbol irtam, de regebben mi is eleg szerenyen eltunk, mar annak orultem, ha a kozeli kisvarosba atmehettunk a topartra furdeni. aztan apa kemenyen dolgozott es meglett az eredmenye. nem koveteloztem, nem vagtam magam a foldhoz, hogy jajj vedd mar meg azt az 50 ezres taskat (szerintem ennyit nem eri meg kiadni egy vacakert, mikor mar 10-20 korul vannak szep bortaskak, amik evekig jok). attol, hogy seggem ala toltak a kocsit, nem erzem magam tobbnek, sot, egyre tobb ember ugymond 'talal' meg engem, hogy jaj de jo haverok vagyunk, akit elotte nem is lattam. en magamat ugyanannak a szurke kisegernek tartom, aki suliban mindig kituno volt, mar van 2 nyelvvizsgam, es egyetemen olyan szakra jarok (allami), amit evente vagy 10-en elvegeznek, es szeretem is, szeretnek ezzel foglalkozni kesobb.

attol, hogy van az auto, meg vigyazok ra, nem vezetek csatak reszegen (eletemben nem voltam reszeg), es tobb helyre biciklivel megyek, vagy telen busszal.

most azt hiszed hu de jo nekem, mert nem panaszkodhatok, de azert nem minden ilyen szep es jo. miutan lett a csaladomnak penze, azota otthon folyton megy a cirkusz. minden nap szinte anya es apa ordibalast kellett hallgatnom, mar elore feltem, hogy itt este megint lehetetlen lesz tanulni, mert kiabalni fognak. mar elegem volt belole, minden este sirva aludtam el. a szep az volt benne, hogy nem hagyhattam el a hazat, mert anya olyan szigoruan fogott, hogy meg delutanonkent a baratnoimmel se nagyon talalkozhattam, szinte a szobamban tartott bezarva. a 'pasi'-tema meg szamomra mindig is idegen volt, mert anya szerint az nem normalis dolog, ha jarnek valakivel.

halas vagyok nekik, hogy felneveltek, meg mindenert, de el nem tudjatok kepzelni mennyire jo erzes volt vegre, amikor egyetem miatt alberletbe koltoztem egy masik varosba. az a hihetetlen szabadsag erzese, valami nagyon jo. nem, nem jartam el bulizni minden hetvegen, nekem mar az is szabadsag volt, hogy elmehettem biciklizni vagy setalni a varosban anelkul, hogy anyanak tudnia kellett volna rola. igen, ezt 19 evesen. ugyhogy nem minden a penz, ha a segged ala toljak a kocsit, aztan megsem engednek el vele sehova. nyaralni is igaz, hogy belfoldre jutunk el, de a mienk nem igazan nevezheto tenyleges csaladi nyaralasnak, amik folyton arrol szolnak, hogy anyaek veszekednek folyton, szinte senki nem beszel egymassal, csak 'ugy' elvagyunk par napig. ha otthon vagyunk is, tesoimat leszamitva nem beszelunk egymassal. anyaval lehetetlenseg megbeszelni is valamit, mai napig nem tudja, hogy honapok ota van pasim, de nem is erdekli, sosem kerdezi, hogy na mizujs. vicc, de egy gimis tanarnovel mai napig tartom a kapcsolatot (anyaval egyidos), es vele mindent meg tudok beszelni, amit anyaval soha nem tudnek. probaltam nyitni anya fele, de mindig elkuldott, hogy nem er ram..

20/L

2015. jún. 11. 10:12
 78/125 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem nem csak az egészség és a pénz számít...Nagyon fontos a szeretet is,de te tudod...

Elég hülyeségnek tartom, amit leírtál. Nem pont a legszélsőségesebb példákat hoztad fel , az biztos.

És nem értem miért olyan fontos, hogy Budapesten legyen a ház..Ott kertes ház?? ne viccelj..

Én a keleti országrészen lakok, kertvárosban. 10 millióért vettük a családi kertes házunkat, 100m2, hatalmas kerttel, melléképületekkel és a ház sem putris, 20 éves..A szomszédok is normálisak, sehol a környéken nincsen egy réti*nig.ger barátunk sem...

Ezt csak zárójelben megjegyezném, hogyha már ennyire a pénz a téma, akkor könnyebb itt boldogulni...Nem vagyok tisztában az árakkal, de kétlem, hogy fővárosban ennyiért akár ekkora lakást tudnál venni,nemhogy kertes házat.

Persze én is hallom, hogy a fővárosban magasabbak a fizetések.De valamit valamiért..

Nagyon szűklátóan látod szerintem a világot. Nem minden szegény boldogtalan, megkeseredett. Ha van saját ház, akkor 200 ezerből ki tud jönni 3 fő.Persze, nem fogsz lazacot enni reggelire és külföldre menni minden évben.De meg lehet belőle élni nélkülözés nélkül.

Albérlet más tészta, te pl a rezsit se számoltad bele..Nagyon átgondolatlannak érzem a kérdésed.

2015. jún. 11. 10:15
 79/125 anonim ***** válasza:
46%

78. vagyok

még annyi, hogy kétlem , hogy a boldogság olyanokon múlna, hogy el tudunk -e menni külföldre nyaralni.. belföldön, sőt még a saját városodban is ugyanolyan jól tudod érezni magad, hogyha megvan rá a szabi és a jó program. mi Hajdúszoboszlóra járunk nyaranta legalább 5-6x. itt van tőlünk fél órára. ugyanolyan jól elmulatjuk a napot/kikapcsolódunk, nem érzem gáznak, hogy nem külföldön vagyunk.. ugyanez a helyzet azzal aki pl a Balatonhoz lakik közel.. ott is ugyanúgy ki lehet kapcsolódni, nem kell ehhez méregdrága luxushotelekben aludni külföldön, mert az olyan menő, hogyha valaki megkérdezi..

2015. jún. 11. 10:19
 80/125 anonim ***** válasza:
69%

Szerintem a legfőbb bajod az, hogy nem tudod értékelni a dolgokat, amik már vannak neked. Olyan dolgokra vágysz, amik azt hiszed hosszú távon boldoggá tehetnek, pl. 200.e ft-os óra a karodon. Szerintem rajtad kívül senki nem tudná, hogy mennyibe került.

Amúgy ha a barátnőd már 4 éve veled van akkor stabil kapcsolat lehet, ha nem lenne elégedett, már elhagyott volna. Remélhetőleg nem ezt nyekerged neki egész nap, hogy de jó lenne ez, de jó lenne az, bezzeg másnak akinek gazdag az apukája annak mindene megvan. Én hamar megunnám és beolvasnék, többet akarsz apukám? Akkor tegyél érte.

A paneles dologhoz. Én panelben nőttem fel, 56 nm, 4 fő, egy szobában öcsémmel, 29 évesen tudtam eljönni. Egy elvárásom volt magammal szemben, annyi gyereket szülök , ahánynak külön szobát tudok nyújtani.3 szoba, nappal-konyhás házban élünk most, most várom a második babát, 33 leszek mire születik.

Az asztalos szakma amúgy nagyon keresett, én most akarnék felvállaltatni eg fürdőszoba bútort, de nem találok egy normális asztalost.

Szóval összegezve kicsit a külsőségek mozgatnak szerintem vagy elfogadod a helyzetedet és megpróbálsz a saját életedben boldog lenni vagy megpróbálod elérni azokat a dolgokat amikről azt hiszed, hogy boldoggá tesznek.

2015. jún. 11. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!