El kellene fogadnom, ha az egyetlen lányom örökbe akarja adni a születendő unokámat?
19 éves, terhes, becsúszott, abortuszt nem akart. Én 40 vagyok. Mióta elköltözött egy fél éve a lányom, egyedül élek, a férjem 10 éve meghalt. Nem szűkölködöm, vezetem a vállalkozásom.
A lányom szeretné örökbe adni a babát. El tudom fogadni, hogy nem szeretné felnevelni, de én nagyon szívesen felnevelném! Boldogan venném magamhoz, de a lányom ezt nem akarja. Tudom, abszurd, de mióta csak világra jött a lányom, alig várom, hogy nagymama lehessek. És most megszakad a szívem, hogy az egyetlen unokámat örökbe akarja adni. Az egyik érve, hogy szeretné, ha a gyereke teljes családban nőne fel, míg én csak egyedül lennék rá. És azt mondja, hogy ha nálam nevelkedne a gyermek, akkor nem tudna tőle teljesen elszakadni, és ezt ő nem akarja. Úgy érzem, óriási hibát követ el. Szó nélkül el kellene fogadnom a döntését? Hiszen az én unokám is! Mit tehetnék?
"89TE vagy az önző, mert a gyereket arra akarod használni, hogy megtaníts egy 19 évest arra, hogy a szex rossz. "
-már elnézést, de ha te ezt szűrted le a 88-ból akkor nincs értelme a további vitának.
90 - akik itt eszementen pontoznak, mert semmi más dolguk nincsen: valaha nők vagy féfriak voltak. Ma:pontozók.
Bocsanat, h hozzaszolok, de nagyon elszomorit, h itt tart a vilag... Mig nekem Scythian es a kerdezö gondolkodasa termeszetes, miket olvasok...!
Nekem legalabbis az jött le, hogy a Kerdezö elfogadja a lanya dönteset (emiatt nem kenyszeriti), de belül faj neki+megovna a kesöbbi önmagatol, e 2 dolog miatt szivesen meggyözne, es segitsegert kialt, hogyan... De ha a lanya igy dönt, sztem akkor sem fogja kenyszeriteni es mellekesen tisztaban is van vele, hogy nem is tudja kenyszeriteni!
Az örökbefogadott velemenye arra emlekeztet, amikor egy kerdesnel, hogy kb "vertek-e mar meg es mit gondolsz a veressel nevelesröl" egyertelmüen kiderült, hogy akiket veressel neveltek, azok (ha a sajat eletükben nehanyan tulzasnak is tartjak) valamilyen mertekben elfogadhato nevelesnek tartjak a verest, es akiket sosem egy ujjal sem vertek meg, szinte csak ök tartjak elfogadhatatlannak (+par kivetel, akik viszont nagyon sokat szenvedtek es sok terapian vannak tul). En nagyon-nagyon sajnalom ezt az örökbefogadott valaszolot, en azt hallom, szinte szeretetert kialt!
Sztem nem "materializmus", hanem eretlenseg, ha azert, hogy ne szembesüljön naponta a nagyinal a sajat gyerekevel, "hagyjuk, hogy élje a saját életét a saját szándékai és saját döntései szerint", "az ember SAJÁT lelkiismerete, SAJÁT belső értékrendje, saját gondolkodásmódja, amivel való kapcsolat kizárólag a saját dolga". A kerdezö lanya meg nem tudja, h minden valtozik, a sajat velemenye is valtozhat... Nem egy felelössegteljes döntesnek tünik, hanem egy ketsegbeesetten, fejveszve hozott hibas döntesnek, amit sztem is meg fog banni. Es sztem nincs olyan nö a vilagon, aki örökbeadta a gyereket, es utolag meg sosem, egy pillanatig sem gondolt volna arra, hogy talan megsem kellett volna! Nem hiaba! (Csak esetleg nem ismerte el vagy nem került nyilvanossagra.) Olyan viszont van, aki örökbeadas utan elismerte, hogy megbanta, es utolag mashogy tenne, esetleg mit nem adna erte, ha mashogy tehetne... A genjeinkben van az anyai ösztön, es a jövö nincs megirva (mi alakitjuk), barmi törtenhet... tehat?
Valaki azt irta: "a Kérdező lánya ott van, hogy saját maga eldöntse, mi áll a saját érdekében, és mi nem, nyilván megvan a saját jövőképe, a saját gondolatvilága, a saját értékrendje - nincs rászorulva a más megítélésére"
Hat nekem ugy tünik, sajnos nincs meg a jövökepe. Ha egy töredekes csaladban nött volna fel, es ilyen ertekrendje lenne, akkor igy lenne, de a leirtak alapjan ugy tünik, hogy ketsegbeesett, következmenyeket nem ismerö/vallalo döntesröl van szo. Azt hiszi, azt az erzest majd elnyomhatja magaban...
Igaz az ellenvelemeny, hogy egy "döntés ellen senki sincs védőoltva, az ember bárhogy dönt bármiben, azt elvben később megbánHATja. Az nem mindegy, de nagyon nem, hogy legalább a saját döntése volt-e" - de a folytatasrol szo sincs, hogy "vagy más akaratát kellett elszenvednie, és olyannak kell viselnie a következményeit, amit ráadásul nem is ő maga döntött el". A Kerdezö allitasa, hogy nagy szabadsagot biztositott mindig a lanyanak, es ebben is hagyja dönteni (!), csupan faj a szive + sztem sokkal felelössegteljesebb szemely, emiatt latja a következmenyeket, es ettöl megovna.
Igen, az elvileg termeszetes, hogy "egy természetes, hogy a nagykorú emberek döntéseket hoznak a saját életükben", de gyakorlatilag hiaba nagykoru az eletkora szerint, ha meg nem nött be a feje lagya es felelötlen. Pont az ilyenek, miutan "benö", azt mondjak az anyukajuknak evek mulva, hogy "miert nem tiltottad meg az örökbeadast?" vagy "de jo, hogy bekemenyitettel es nem engedted örökbe adni"...
Es akkor a gyakorlati megvalositasra, hogy "a lány megszül, a kórházban hagyja, nagyi hazaviszi... ÉS????", "hogyan tudna a lány elhatárolódni az anyaságtól és a gyerektől, ha a saját anyjánál van?" - nem kell elhatarolodni, csupan vallalni a felelösseget! A felnöttseg nem eletkorban merhetö, hanem azt jelenti, hogy szembenezve a rossz erzesevel ("ha nálad lenne lehet még rosszabbul érezné magát") felvallalja, hogy "Igen, en vagyok az, de nem akartalak, ezert rabiztalak az altalam ismert legmegbizhatobb szemelyre" - szembenezni ezzel mennyivel embersegesebb, felemelöbb, mint lepasszolni, hogy ne is lassam, ugye?!
Egyebkent van olyan ismerösöm, akit bar hivatalosan az anyja nevelt, velük lakott, de a nagyi volt ebben a szerepben (sajnos ö meg most is bulizik meg hasonlok, mig a gyerekei most eppen csaladalapitanak). Sztem ö megis felvallalta a gyerekei elött, hogy "igen, en vagyok", megadva a lehetöseget, hogy megismerjek öt, es ezzel nagy lelki tehertöl szabaditotta meg öket. Gondoljunk csak azokra, akik ezzel szemben egy eleten at kutatjak a csaladfajukat, keresik a szüleiket, es magukon viselik egy örjitö hiany erzeset, mert mintha a mindenkinek megjaro ösenergiabol hianyozna egy resz, lelki terapiakon (Bert-Hellinger csaladallitas pl.) es "fizikailag" is csak keresgelnek egy eleten at.... A Tovabbi kerdesekre: Az apasag kerdeset is tisztazni kell, termeszetesen, a gyerek erdekeben, akinek majd joga lesz megtudni, ki az apja - es nem felelötlenül elmenekülni a tette következmenye (=gyerek meglete) elöl. Az ujszülött taplalasa sem kenyszerithetö az anyara, ha a nagyi vallalja a neveleset, hanem tapszert kap az elejetöl fogva vagy vett anyatejet (hacsak nem az anya megis maga szoptatni akarja vagy lefeji, es ebbe a nagyi is beleegyezne).
Igen, elöttem van egy olyan csalad, ahol a nagyi vett reszt "anyakent" a gyerekek felneveleseben, bar a gyerekek anyukanak a szinten velük lako igazi anyukat hivtak - csak minden masban a nagyi volt ott. Es sok olyan csalad us van elöttem, ahol "ismeretlen" egy felmenö, sajn a mi csaladunkban is. Sok-sok lelki utat megjarva, elöbbit erzem nem követendönek, hanem a "kisebb rossznak".
Lehet, hogy "a családi konfliktus aránylag biztos receptje", ha a nagyi neveli fel a gyereket, de azert egy elet több ennel, a meg beleszolni nem tudo gyerek erdeke fontosabb ennel! Mert megerdemli, hogy abban a csaladban nöjjön fel, ahova megfogant, nem veletlenül! Ha nem lesz az anya-nagyi között beszelöviszony sem - ez kesöbb merült fel visszatarto tenyezökent-, sztem ez semmi ahhoz kepest, hogy ezt a lehetöseget megtagadtak egy beleszolni nem tudo gyerektöl, es a beszelöviszony amugy is 2 emberen mulik - ha mas neveli fel a gyereket, ez akkor is bekövetkezhet, ez csak egy erv, amire lehet tamaszkodni, egy mondvacsinalt ok.
#95 "Nekem legalabbis az jött le, hogy a Kerdezö elfogadja a lanya dönteset (emiatt nem kenyszeriti), de belül faj neki+megovna a kesöbbi önmagatol, e 2 dolog miatt szivesen meggyözne, es segitsegert kialt, hogyan... De ha a lanya igy dönt, sztem akkor sem fogja kenyszeriteni es mellekesen tisztaban is van vele, hogy nem is tudja kenyszeriteni!"
Ámen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!