Mit tennétek a helyemben ?
Van egy 16 éves fiam.
Történt a családunkban egy sajnálatos tragédia. Ezt inkább nem írnám le mert eléggé személyes . És sosem tudtam túl lenni rajta .
Szóval ennek hatására az akkor 9 éves fiam önállóan el kezdet templomba járni amit eleinte támogattam is. Most már nem igazán teszem . Mivel ez kezd nála átalakulni valami vallási fanatizmussá . Kb 2 éve önkéntes cölibátusba kezdet úgy tudom előtte se volt ilyen jellegű kapcsolata mivel túl fiatal volt hozzà. Őszintén tudom hogy az ő döntése de anya kènt ez engem egy kissé ki akaszt hogy ilyen irányba fejlődött az ő vallási fanatizmusa . Mert szerintem ez már az .
Bár római katolikusok vagyunk de nem gyakoroljuk a vallásunkat .
Szóval a fiam jelenleg tovább tanulás előtt àl. Teológiát szeretne tanulni amivel szintén nincs bajom mert nem árt neki . Egy csupa szív fiú egyébként szeret segíteni másokon és rendszeresen teszi is .
Viszont a fejébe vette hogy az ő uta szavait idézve isten szabott rá a papi hivatás. Szamár nincs más lehetőség.Ebben találta meg élete értelmét és a lelkibékét. Még csak 16 éves .
Nincs az a vélemény amivel el tudom teríteni róla.pedig rengeteget beszéltem vele hogy ne tegye de mintha a falnak beszélnék neki .Engem már hihetetlenül zavar
Viszont ezt nem szeretném.
Mit tegyek ? . Ti tennétek ellene valamit vagy hagynátok ?
17: és ha ezért akar akkor mi van? Teljesen mindegy, hogy miért lett ez a meggyözödése, hogy ebbe az irányba fordítja az életét.
Örülj inkább neki, hogy nem olyan lett, mint az apja (tudom, hogy ez nem öröklödik). Te mit szóltál volna, ha ennyi idösen anyád rádkényszeríti a saját akaratát, csak mert neki úgy tetszik? Minden különösebb ok nélkül? Nehogy már rosszul kéne éreznie magát, mert pap akar lenni? Végignéznéd, hogyan lesz boldogtalan, mert azt csinálja, amit te akarsz?
Bocs, de szerintem ezt nem utólag kell hozzátoldani. Simán leírhattál volna annyit, hogy “a fiamat gyerekkorában szexuális zaklatás érte, emiatt akar vajon pap lenni?” és kész, senki nem állt volna le megkérdezni, hogy ki zaklatta és ilyenek (vagy ha igen, nem válaszolsz rá).
Igen, lehet, hogy emiatt akar, mert a hit segítségével tudta feldolgozni a traumát és akár aszexuálissá is válhatott. Egyikkel sem tudsz mit kezdeni. A fiad ellenben még meggondolhatja magát, de ezt biztosan nem azzal fogod elérni, ha lenézed a céljait, mert akkor nem “él” meg egyéb baromságok. 16 évesen én sem bulikáztam, később is csak néhányszor, soha nem volt egyéjszakásom és hasonlók, a szüzességemet 20 évesen vesztettem el azzal, aki a férjem lett. Köszi, de nem érzem úgy, hogy nem volt életem és “kipróbálni” sem akarok mást csak úgy, mert manapság sokaknak az is lenézendő, ha valakinek csak 1-2 szexuális partnere volt életében.
Van, aki nem találja meg a párját, van, aki később és olyan is, aki nem is akarja, mert számára nem ez a fontos. Még kapcsolatokban élő emberek között is van, aki soha nem érzett elsöprő szerelmet vagy épp 40-50 évesen csapja meg. A fiad semmivel sincs elkésve és egyáltalán nem biztos, hogy végül pap is lesz belőle, foglalkozhat a hitélettel máshogy is. De ha mégis felszentelik, akkor is feladhatja, ha úgy dönt.
Amúgy még az is lehet, hogy a fiad meleg. Ezt is el kell fogadnod.
"Nem szeretném papnak adni a fiam"
Erről ő dönt nem te. Miattad kezdtedd templomba járni, mert gondolom ő így dolgozta fel a traumát, erre most ezt el szeretnéd venni tőle.
Ha igazán szereted engeded, hogy az legyen ami akar.
Számomra a szexuális abuzus igen fájó pont mert mind a mai napig saját magam hibáztatom és tartom magam rossz anyának mert nem vettem észre . Mert nem voltam ott velük .
Azt hiszem át fogom gondolni ezt az egészet .próbálom támogatni bár nem akarom hogy pap legyen de valószínűleg nincs bele szolásom így jobb ha inkább ezt teszem mint hogy ez miatt tönkre menjen a kapcsolatunk .
Büszke vagyok rá egyébként hogy velem szembe is képes fordulni a céljai miatt így ki áll értük . Azt hiszem erős fiút neveltek belőle .
27
De itt nem rólad van szó, hanem a FIADRÓL. Ha neked fájó pont is, a fiad miatt kértél segítséget, így az nagyon is lényeges, hogy szexuálisan zaklatták. Teljesen megértem, hogy ezek után miért szeretne Pap lenni, és ahogy írtam, ha jóvá akarod tenni ami történt, akkor elfogadod, és nem azért nem szólsz bele mert nem szólhatsz bele, hanem azért nem szólsz bele, mert szereted őt így ahogy van.
Kérdező, inkább veregesd vállon magadat, hogy igenis, mertél lépni a fiad érdekében és hittél neki! Mert nagyságrendekkel kevesebben lépik meg, mint kellene és ennyivel kevesebben hisznek a gyereküknek! Ne marcangold magadat, mert ezt sajnos nem mindig lehet kiszűrni, meg legalább te léptél, ezt ne feledd!
Esetleg, megérdeklődheted, van-e lehetőség arra, , hogy teológián elmenjen egy olyasmi irányban, mint a 24-es vagy 25-ös kommentben-itt az első felére gondolok első sorban-. Vagy ezekre az irányokra is felhívhatod a figyelmét, hogy vannak progesszívebb irányok is, nem kell minden áron cölibátusban gondolkodni. Bár ha tovább nem akarja űzni, ezt is abba lehet hagyni, ahogy írták korábban. Még az is lehet, hogy átmehet másik felekezthez is, ezt inkább megérdeklődném, mert fixen nem merem állítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!