Első szerelem, mélyen vallásos család? Mit tennétek a helyemben, hogy kezeljük ezt okosan a lányunkkal?
Lányom 17 éves, szeptembertől végzős. Tehát tudom, nem tilthatjuk semmitől, nem az a megoldás, ha bezárjuk a szobájába. Most mégis ezt tenném...
Megismerkedett egy barátnője/osztálytársa által egy fiúval, halálszerelmes épp.
A bajom, hogy a fiú és a családja mélyen vallásos, baptisták. Minden hétvégén imaház, ilyen-olyan misszió, kicsit olyan érzés, mint egy szekta. Főleg, hogy a szülőkre rákerestem, a közösségi oldalaik tele vannak a gyerekekkel, unokákkal. És rossz volt látni a 20-21 éves, szinte még gyereklányokat menyasszonyként, vagy épp nagy hassal... Házasság előtt náluk nincs együttélés, nemi élet, emiatt hamar házasodnak (ezt a lányunk mondta).
Eddig az volt a terve, hogy érettségi után itt, Pesten megy egyetemre, férjemmel beszéltünk már esetleges lakásvásárlásról is. Most előállt azzal, hogy a barátja Nagyváradon tanul, ő is az ottani keresztény egyetemre jelentkezik. Az apja mondta, hogy ezt felejtse el, nem engedi el Romániába, ki az a hü:ye, aki Budapestről kimegy oda... És hogy ő nem fog ott albérletet fizetni, románokkal szóba állni. Ő erre közölte, hogy nem baj, van kollégium, inkább lakna ott, tudván, hogy a barátja 2 utcára van tőle, mint Pesten egyedül egy lakásban, 300 kilométerre tőle.
A férjem engem hibáztat, mert hogy ennek az egésznek még az elején kellett volna pontot tenni a végére, miért engedtem, hogy találkozgassanak, hogy ide jöjjön a fiú. Akivel amúgy nincs baj, kedves, tisztelettudó, okos. De azért nem akarnám, hogy a lányom 20 évesen már feleség, 21 évesen meg anyuka legyen, utána sorban szülje a gyerekeket. Lehet ezért fujjolni, meg azzal jönni, hogy nem vagyok elfogadó... De ez az igazság és fogalmam sincs, hogy rángassam ki ebből a gyerekemet?
47, te ennyire idióta vagy komolyan? A lány csak azért akarja ezt, mert a pasija manipulálja! Essen már le basszus, egy 17 éves fiatal lányról van szó, még fiatalkorú. Befolyásolható, ráadásul első szerelme.
50, itt nem azzal van baj, hogy fiatalon szeretne anya lenni valaki vagy több gyerekre vágyna. Hanem az az aggályos, hogy ha mondjuk 19-20 évesen terhes lesz, úgy lediplomázik, utána sorban jönnek a gyerekek, ott lesz 28-30 évesen nulla munkatapasztalattal, nulla anyagi függetlenséggel és semmi kilátása sem lesz a jövőre. Szép dolog a fiatal anyaság, én is az vagyok, 28 évesen két gyerekem van. De előtte szükséges az a kis munkatapasztalat, barátok, ismeretségek gyűjtése. Én is a családommal töltöm az időm nagy részét, de reálisan gondolkozom. Nem egy fizetésből akarunk mindent megoldani, mert akkor sok dologról le kellene mondanunk. Megélnénk belőle, nem arról van szó. De akkor nem mehetne a gyerekek megtakarítási számlájára minden hónapban 70-80ezer forint. Márpedig ez pl nekünk fontos szempont. Nem mehetne a házfelújító alapunkba havi 100ezer forint. Más, olcsóbb és esetleg rosszabb minőségű áruval kellene beérnünk, amit nem akarok. Olyasmit is megengedhetünk magunknak, amit egy fizetésből nem tudnánk, márpedig vannak dolgok, amiket mi megszoktunk.
Nem vagyunk tudatlanok. Írtam is, hogy mi ment a szomszédban, de nem csak őket ismertem, akik baptisták voltak. Nem azért mondom rájuk, hogy szektások, mert templomba járnak. Menjenek, mit bánom én. A felfogásuk, az agresszív térítgetésük, a bigott szemléletük miatt szektások. Csak az a jó, amiben ők hisznek, mindenki más gonosz és a pokolra jut.
Egy időben minden ilyen vadbarom megtalált minket. Hitgyülisek is jöttek kopogtatni. Tudod az embernek szombat reggel hétkor van jobb dolga is, mint azt hallgatni a küszöbön állva, hogy közeleg az armageddon, hacsak meg nem térünk Jehovához és visszük a lóvét a gyülibe.
Köszi szépen, de akinek az elvakultság jelenti a szociális élet netovábbját, az igazán békén hagyhat engem meg a családomat.
51# Én megértelek, de mint aki egy kis szegletébe bele is látott, valamilyen szinten igazat kell adnom a másik válaszolónak is.
Őszinte leszek. Én mélyen vallásos, kis egyházi gyülekezetbe járó csóró egyént még nem láttam. Teljesen más értékrendet és társadalmi felállást képviselnek, mint mi. Mivel beletesznek a közösbe (említett 10-ed) bevételek alapján, így mindig akad lóvé osztani, ha kell. Vagyis szépen kifejezve nem hagyják az út szélén a társaikat. Tehát ha mondjuk baba születik valakinél, ott állandó segítség van a közösségből a gyermekágy alatt akár takarításban, gyerekfelügyeletben, kerti munkában, komatál rendszerben, stb. Ha valaki megszorul, kisegítik, ha valaki egyedül marad gyerekekkel, szintén. A válást nem támogatják semmilyen szinten, ez tény. Vagyis ez nehéz kérdés, ha valamelyik fél "menne", de a mentalitásukban nincs is benne, hogy "beleszerettem másba, leléptem".
Ilyen formán sokkal lazábban veszik az életet, nem gyűjtögetnek a gyerekeknek, sem maguknak megszállottan, mert a közösség mindig ott lesz a háttérben, akik felépítik a házamat, vagy megsegítenek, ha szükségem lesz rá. Mellesleg hisznek a jóistenben és hogy minden nehézséget okkal kaptak. Totálisan más beállítottság, vagy világnézet, ami egyébként nem feltétlenül rossz, csak nehéz "feldolgozni" annak, aki újonnan csöppen bele. Ha valaki kicsit nyitott rá, könnyen beszippantja, pont emiatt. Ha pedig valaki teljesen elzárkózik, az szektázza, ezt is megértem. De egyik sem jobb, vagy rosszabb, csak teljesen más, amit ép ésszel nehéz befogadni annak, aki ebben sosem volt benne, vagy nem ebben nevelkedett. 49 voltam
Mondd, hogy melyik szektába kell csatlakozni ahhoz, hogy kapjak ingyen autót meg házat meg babysittert, meg még külön vagyont is. xD
Nekem is van szektás ismerős családom, anyuka heroinos, apuka bolond, ott van 4 lány. Az egyiket kiházasították Afrikában, aki végül elvált, a másik háromnak meg keresik a férjet, hogy gyarapítság minimum 30 gyerekkel a drága magyar népünket.
Az öcsém elsőéves egyetemistaként összejött egy hitgyülis lánnyal. Na, ha valami szekta, akkor az az. Másfél évig "jártak" (nem nagyon derült ki, hogy ez mit takart), az öcsém "megtért", belépett a hitgyülibe, majd miután a lány szakított vele, nagy nehezen a gyülit is otthagyta. A szüleim - szerintem - rendkívül rosszul kezelték, folyamatosan tették a megjegyzéseket, b*szogatták, ráadásul a lányka is elég felszínes, butuska valaki volt, nem volt elég, hogy hitgyülis, de abszolút kb. a szöges ellentéte a családunknak (és így az öcsémmek is). A családunk amúgy nem vallásos, de zsidó származású (az egyik oldalról), és ez az identitás elég erős is (kulturálisan), szóval az egész nagyon "idegen" volt tőlünk. Én azt gondoltam akkor, amit itt az egyik válaszoló is írt, hogy az öcsém valamit keres, amit otthon nem kapott meg, egy közösséget, ahova befogadják, elfogadják feltétel nélkül (otthon sokat volt "rugdosva", hogy miért nem kitűnő, mint én, stb.).
Végül a hitgyülitől megszabadult - de pár évvel később Izraelbe költözött. Oké, egy másik lány miatt, de mégis, tovább (és még messzebbre) menekült a szüleinktől... Szóval szerintem a nyílt kritika nagyon veszélyes lehet, komoly elüldözési potenciál van benne :(
És ott az öcséd szenved, és alíg várja, hogy visszatérjen a családjához, és felvegye újra azt az életmódot ahogy ti a szüleiddel éltek, és végre úgy gondolkozzon, mint ti? Vagy az öcséd boldogan éli az életét, úgy ahogy ő akarja? Nem lehet, hogy öcséd életét tekintve te is felszínes vagy?
Ezeket nem kell megválaszolnod, csak gondolkodj róla.
50
A "szektás" szó ebben a beszélgetésben az agymosott definíciója. És aki egy elképzelt égi jelenségnek áldozza a saját és a családja életét, a templomban akar szocializálóni (ahol megmondják neki, hogy miről mit gondoljon, hogyan éljen, kire szavazzon, stb.) ott azért van gáz rendesen. És ha valaki ettől félti a gyermekét, az azért érthető, és megbocsájtható.
39:
“ Mintha azt vallaná be a gyerek, hogy a saját neméhez vonzódik. Gondolom, azt jobban elfogadnátok, mint azt, hogy keresztény lett. 🥲 Szomorú ez a világ.”
Milyen szomoru a vilag, tenyleg. Elfogadnam, hogy a gyerekem azt szeret akit akar, minden joga megvan hozza. Ha biszex, ha meleg, ha pan, ha aszexualis stb az o dolga.
Es nem a keresztenyseggel van a baj, mindenki hisz amiben akar. Lehet hivo ugy is, hogy nem csatlakozik egy szektahoz, ahol valodi keresztenyseg es hit nincs, csak bigott elvarasok.
En pl nem hiszek istenben, szamomra nem letezik, masok szamara meg igen, azt elfogadom Csak amig en nem gyozkodok senkit az en meglatasamrol, a vallasosak engem eroszakosan meg akarnak gyozni, es a pokolra kuldeni.😀 ennyit a nagy szeretetrol
Hadd döntse el már mindenki,hogy utálja-e a vallást vagy sem. 🤣
Az én római katolikus keresztény papom rasszista és homofób, évekig elnézte, hogy a szomszéd pap gyerekeket moleszált, az utódját meg elüldözte. Ennyit a nagy felebaráti szeretetről. 🙃
Talán csak van köze a kérdezőjéknek ahhoz, hogy a lánya minden végzettség és munkatapasztalat meg pénz nélkül fog lepotyogtatni egy csomó gyerekeket a drága leendő bigott vallású férjecskének, akitől akár el sem tud válni, ha annyira akarna.
Az meg, hogy egy srác miatt összevesztél a szüleiddel, legyen a saját szociális problémád. Majd a gyerekedet úgy neveled, ahol óhajtod. 🤷🏼♀️
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!