Végig gondolnám a családi mintákat is :D Mennyire jár szégyennel a kezdeményezés. Mennyire kap megerősítést.
De amúgy az is fontos, hogy mennyire autentikus ez neki. Hogy ez a vérmérséklete és ő ilyen, vagy pedig inkább ez valami lefolytottság, amitől rosszul érzi magát. Előbbi esetben azon igyekeznék, hogy levenni róla a nyomást, hogy neki is ilyen magabiztosnak kellene lenni, szóval, hogy jól tudja érezni magát a saját karakterében. Utóbbi esetben meg talán azt próbálnám, hogy gyakoroljon, azt értse meg hogy sok ismétlésből, tapasztalatból, kockázatvállalásból és annak megtapasztalásából, hogy amikor nem jön össze is megy tovább az élet, nem hal bele, lehet fejlődni.
Ha még kamasz kor előtt van könnyen irányítható, tehát úgy kell alakítanod a nevelését, hogy döntéseket kelljen hoznia. Nem baj, ha rossz az a döntés, inkább most tanuljon belőle, mint felnőtt korában. Vond bele a családi dolgokba.
Kamasz már neccesebb, de az elve ugyan ez lenne.
Ami még segíthet, az a küzdősport. Idővel az erőlléte és a tudása is önbizalmat ad majd neki. Ez még rendszeres edzések miatt helyre teszi az alakját is, mindegy milyen nemű a gyerek. Sok esetben az alkat okozza a legnagyobb önbizalom hiányt, ha ez a fő probléma akkor bármilyen rendszeres sport megoldja ezt a problémát.
Hány éves? Neme?
Én sajnos nem vagyok túl talpraesett és nagyon félek, hogy továbbörökítem ezt a gyerekemre, mert én is a szüleim miatt lettem ilyen.
Mindenesetre próbálom olyan szellemiségben nevelni, hogy pozitívan állok a kezdeményezéseihez és nem korlátozom semmiben. Ha valamit elront akkor vállalja a következményeit, viszont ha sikerül valami akkor nem duzzogok hanem megdícsérem. Meghallgatni amit mond és odafigyelni rá. Adni neki saját területeket amiért ő felelős és amiben ő a legjobb.
Gyáva kisgyerek voltam. Egy olyan anyukával, aki azt is jobban tudta, hogy az, ami nekem -fizikailag- fáj , az semmiség, és csak nyafogok a rossz cipő miatt. Ami annyiszor törte fel a lábam, hogy mára csontkinövés van hátul a sarkaimon.
Nézz magadba! Vagy rád hasonlít, vagy az árnyékodban növekszik, azért más, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!