Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Nincs kedvem láthatásra...

Nincs kedvem láthatásra menni, meddig "kötelező" ez?

Figyelt kérdés

Eredetileg minden második hétvégét kéne apával, apáékkal töltenem. Néha sikerül ezt havi egyre intézni, de olyankor már megy a szövegelés, hogy jaj alig látnak. Most beteg lettem, szóltam, hogy emiatt nem megyek pénteken, erre azonnal, hogy akkor menjek a következő hétvégén. Mondtam, hogy nem tudok, programom lesz, reakció: jaj ne mondjad már, hát milyen programod lesz?!

Az a baj, hogy nekem meg még ez is sok.

Nincs is saját szobám, a nappaliban alszom, ami össze van kötve az étkezővel + a folyosóval, ahonnan nyílnak a szobák, fürdőszoba. Így egy pillanat nyugtom sincs, nem tudok elvonulni, rendesen kipakolni a cuccaimat stb.

Nem érzem annyira jól magam velük, mint mondjuk anyáékkal, vagy barátom szüleivel. Viszont 16 vagyok, ilyenkor mondhatom, hogy egyszerűen nem megyek? Anya azt mondta, ő ebbe nem akar belefolyni, beszéljem meg én apáékkal.

2023. szept. 20. 09:46
 81/113 anonim ***** válasza:
87%
80-as vagyok: Arról nem is beszélve, amit már többen írtak, hogy nem kell, hogy a láthatás egész hétvégés ottalvás legyen, hanem lehet hétköznap délután suli után vagy hétvégén délelőtt, KÖZÖS program. Anyukának foglalkozni kell ezzel, és kezdeményezni az apánál, hogy üljenek le hármasban és beszéljék meg.
2023. szept. 20. 15:32
 82/113 A kérdező kommentje:

Azért ragaszkodik hozzá, mert a nagyszüleimmel együtt él + a nagynénémékkel.

Nagyszülők, apa, nagynéném, meg neki a férje, gyereke, így laknak együtt.

Apám sz.rik rám, igen, de a nagynéném állandóan megkér, hogy vigyázzak az unokatesómra, menjek el vele ide-oda, szórakoztassam, tanuljak vele. A nagyszüleim meg a szokásos öregek, hogy jaj a kisunoka...

Anyát is értem valahol, hogy nincs kedve apával balhézni, hallgatni a cirkuszt. Anno gyerektartást sem akart fizetni, mert anya összeírta, milyen kiadásokkal járok, mennyit költ el rám és apa közölte, ő nem fizet olyan luxus kiadásokat, mint a fodrász, vagy az úszás.

2023. szept. 20. 15:33
 83/113 A kérdező kommentje:

81-es, én pl. rendszeresen átázom éjjel, ha megvan, az első 1-2 éjszakán.

Olyankor fáj a hasam, fáj a fejem, rossz a kedvem, csak fetrengek még gyógyszerrel és melegítőpárnával is. Tényleg magyarázni kell, hogy ezt miért jobb itthon, a saját szobámban, mint másnál a kanapén, mindenki előtt...?

2023. szept. 20. 15:35
 84/113 anonim ***** válasza:
92%
Azért írtam, hogy bizonyára menstruál, mert apunál egy közös használatú helyiségben kell aludnia, ami kb. átjáróház az ingatlanon belül, és menstruációval ez azért eléggé kellemetlen tud lenni. Lehet olyan vacak, hogy görcsöl, átázik, én a nehezebb napokon szeretek elvonulni, bezárkózni, olyankor feszültebb is vagyok.
2023. szept. 20. 15:35
 85/113 anonim ***** válasza:
88%
Amúgy tele van a gyakori minta szülőkkel, akik rákényszerítenék a gyereküket a láthatásra, akkor is ha szenved a gyerek és a háta közepére se kívánja. Szimplán mondd meg szerintem apádnak, hogy nem mész, aztán ha nagyon akar menjen be a gyámügyre és akkor te is be fogsz menni elmondani, hogy nem akarsz menni. 16 éves vagy, nem fogják anyukádat elő venni, ennyi idősen már van beleszólási jogod
2023. szept. 20. 15:45
 86/113 anonim ***** válasza:
86%

A szabályozás szerint a 14 év feletti gyerekeknek jogukban áll saját elhatározásukból, a velük egy háztartásban élő szülőtől nem befolyásolva lemondani a kapcsolattartásról. Ebben az esetben viszont egy közvetítői eljárásban kell megkísérelni a kapcsolat rendezését, mielőtt hivatalosan megszakad a kapcsolattartás – ismertette a bírónő.

Google

2023. szept. 20. 15:48
 87/113 anonim ***** válasza:
2%

"De a láthatás nem jelenti azt, hogy a gyereknek a vele együtt nem élő szülőnél ott is kell aludni"

Vagy de, ha pl péntek 16 órától vasárnap 14ig szól a lathatas

2023. szept. 20. 16:08
 88/113 anonim ***** válasza:
80%

Ezért kellene kezdeményezni a láthatás feltételeinek a módosítását. Az, hogy a külön élő szülőnek és a gyereknek JOGA van tartani a kapcsolatot, nem jelenti azt, hogy kényszeríteni is kell őket olyan dologra, ami mindkét félnek csak nyűg. Olyan megoldást kell találni, amivel valóban épül a kapcsolat. Ezzel, hogy ragaszkodnak egy ilyen megkövült szokáshoz, inkább csak elmarják egymástól a feleket, és apa meg lánya is megkönnyebbül, ha a gyerek betölti a 18-at, soha többé nem fogják keresni egymást. Pedig a láthatásnak az lenne a lényege, hogy a válástól függetlenül a gyereknek legyen lehetősége normális kapcsolatot ápolni a külön élő szülővel is, de így nem éri el a célját.

Az csak a bírói gyakorlat, hogy így szokták megállapítani, de ez változtatható. Mint ahogy írt erre példát egy korábbi hozzászóló is.

Egy 5 évesnél még oké, hogy az ottalvás jó megoldásnak tűnik, pici gyerek, nem lehet felügyelet nélkül, de egy 16 éves már pár éven belül felnőtt.

2023. szept. 20. 16:17
 89/113 anonim ***** válasza:
31%

Amíg meg nem öl.

[link]

Ilyen országban élünk, sajnálom.

2023. szept. 20. 16:44
 90/113 anonim ***** válasza:
82%

Azért ebben a cikkben az anyuka is lazán kezeli a történteket...

"Ki tudja, ha ott maradok, mi történik. Talán négy évet jelentett az életünkből." (Miért mi történhetett volna még ennél nagyobb baj??! Az, hogy őt is megöli a volt férje?)

Meg, hogy "teljes csaladírtást akart".

Nekem nagyon fura. Aki igazán meg akarja védeni a szeretteit, azokból olyan düh jön elő ilyenkor, hogy még a hatóságok sem tudták volna megállítani, hogy bosszút ne álljon a férjen...

Nekem ez olyan, hogy a férfi és a nő is a szerencsétlen lanyaikon keresztül zsarolták meg bántották egymást.

Meg biztos van valami oka, hogy a környezete sem nagyon áll szóba a nővel.

Azért a kérdezőnél még elvileg nincsenek ilyen jelek. Meg az anyukája családja szereti és vigyáz rá az elmondottak alapján. Meg ennyi év alatt már kibukott volna, ha ilyen az apja.

2023. szept. 20. 17:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!