Nincs kedvem láthatásra menni, meddig "kötelező" ez?
Eredetileg minden második hétvégét kéne apával, apáékkal töltenem. Néha sikerül ezt havi egyre intézni, de olyankor már megy a szövegelés, hogy jaj alig látnak. Most beteg lettem, szóltam, hogy emiatt nem megyek pénteken, erre azonnal, hogy akkor menjek a következő hétvégén. Mondtam, hogy nem tudok, programom lesz, reakció: jaj ne mondjad már, hát milyen programod lesz?!
Az a baj, hogy nekem meg még ez is sok.
Nincs is saját szobám, a nappaliban alszom, ami össze van kötve az étkezővel + a folyosóval, ahonnan nyílnak a szobák, fürdőszoba. Így egy pillanat nyugtom sincs, nem tudok elvonulni, rendesen kipakolni a cuccaimat stb.
Nem érzem annyira jól magam velük, mint mondjuk anyáékkal, vagy barátom szüleivel. Viszont 16 vagyok, ilyenkor mondhatom, hogy egyszerűen nem megyek? Anya azt mondta, ő ebbe nem akar belefolyni, beszéljem meg én apáékkal.
Kérdező, a kapcsolattartás nem csak ottalvással valósítható meg. Beszélj erről mindkét szülőddel, esetleg keresd meg a gyámhatóságot, módosítsátok a láthatás feltételeit, hogy ne legyen muszáj ott aludnod, inkább csináljatok valami közös programot, ami mindkettőtöknek jó. Legyél egy kicsit te is nyitottabb a lehetőségekre, és keressétek a kompromisszumos közös pontokat. 16 évesen azért már mehettek kevésbé gyerekfókuszú programra is, mondjuk valami halászléfőző fesztiválra.
Oké, hogy csak 2 év, de ebben az érettségi, felvételi is benne van, és azért az macerás, ha nem tudsz elvonulni. Nem vagyok elvált szülők gyereke, de pontosan tudom, mennyire nehéz stresszes közegben tanulni, mert az én családomban is voltak problémák.
Jesszus szegény kérdező, mi megy itt.
16 évesen még jó, hogy nem a szüleivel akarja tölteni a hétvégét, normális tini csavarog, barátaival/párjával van. Főleg nem egy ilyen apával meg annak pereputtyával. Azt hiszem a helyedben én is a kifogásokat keresném miért nem akarok menni, ha már rendesen nem lehet megbeszélni vele, meg nem érti meg.
Ja, és a gyerek rohadtul nem tartozik semmiféle hálával csak azért, mert létrehozták.
A kérdező a nevelőapját érzi inkább apának, leírta, hogy az édesapja nem is igen törekedett arra, hogy viszonyuk szoros legyen, hogy a láthatásokon olyan programok is legyenek, melyeket a lánya élvez, nem érdekli, hogy mennyire problémás neki, hogy pl. a nappaliban kell aludnia stb. Beszélj édesanyáddal, keressetek fel egy családjogban jártas ügyvédet, 16 éves kor felett már nem kötelező a láthatás:
Igaz-e, hogy a gyermek 14 éves kora után önmaga eldöntheti, szeretne-e a kapcsolattartásokra elmenni?
A kapcsolattartási szabályozás lényegében a gyermek 18 éves koráig kötelező, 14 éves kora felett az elmaradt kapcsolattartásra beadott végrehajtási eljárás kerül felfüggesztésre, amennyiben a kapcsolattartás a gyermek befolyásmentes, önálló döntése miatt hiúsul meg és a szülők igénybe vesznek mediációs eljárást vagy valamelyikük kéri a kapcsolattartás módosítását.
Szegény kérdező írta, hogy beszélt az anyukájával, de az volt a válasz, hogy ebbe őt ne rángassa bele..
"Jó kis firma lehet az anyja is, ha ez belerángatás neki, hogy a lánya problémáját segít megoldani"
Normális anya, aki tisztában van vele, hogy a lathatas az apa joga, a gyerek kotelessege és neki, mint gondozó szülőnek ezt biztosítania kell. A kérdező nyafogasa nem indok ahhoz, hogy hivatalosan megszüntessek a lathatast a bíróság által. A kérdező nyugodtan oda látható apuka elé, és elmondhatja: apu nem szeretlek, nem akarok veled lenni egyáltalán, felejtsük inkább el egymást.
" a lathatas az apa joga, a gyerek kotelessege és neki, mint gondozó szülőnek ezt biztosítania kell."
A láthatás a külön élő szülő ÉS a gyerek joga, a gyereknek nem kötelessége. Kötelessége csak a gondozó szülőnek van, biztosítani ennek a lehetőségét. De a láthatás nem jelenti azt, hogy a gyereknek a vele együtt nem élő szülőnél ott is kell aludni. Másképp is megoldhatják a láthatást, főleg, hogy egy 16 évesről van szó, aki lassan továbbtanul, esetleg elkezd dolgozni, lány létére bizonyára menstruál is már ennyi idősen.
És ha menstruál, akkor nem kell taliznia apuval vagy ne aludjon ott?
Bizonyára menstruál, mai lányok már úgy 12 éves koruktól. Menstruálni is csak anyuval tud?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!