Szerintetek normális, ha a szülő nem támogatja a gyermekét?
Tanulok, egyetemre jarok (nappalin) még most nem dolgozom, de szeretnek, és külön szeretnek koltozni.
24 éves vagyok.
Otthon feldobtam ezt a témát, jött a kiakadas, hogy minek dolgozni, tanuljak, pihenjek, meg nehogy már azért dolgozzak, hogy albérletre menjen el a fizetésem.
Meg hogy majd ok kiszámolják, hogy nekem megeri-e elköltözni, de ha elmegyek, ő biztos hogy nem fog pénzelni, jott ez a valasz. Ja, mellesleg azt sem igazan engedi, hogy tagozatot váltsak, és levelezore menjek.
Én csak annyit kertem volna, hogy indítsanak el, szerintem ez lenne a szülő dolga.
Más be sem jelenti, csak lelép, én meg szerettem volna ezt beszelni, és segitseget kerni, de helyette kaptam ezt.
Nem vagyok egy buta ember szerintem, nem elek kicsapongó életmódot, sem egyéb hasonlo dolog, ami miatt ezeket mondhatná.
Kicsit onallosodni szeretnek, de meggátol benne, és jön azzal is, hogy miert nem jó itt nekem?
Teszem hozza, faluban lakunk, ahol a lehetőség 0, varosba szeretnek koltozni, egy kis nyomorult szobát kivenni első körben, és nem is a luxus kategóriában.
Szerintetek ez normalis? Mit tudnék csinálni? Teljesen tanácstalan vagyok.
Én is támogatnám a felnőtt tanuló gyerekem ennyivvel, hogy nem kell fizetnie semmiért ameddig otthon lakik ameddig belefér és nem kenyérre kellene, remélem, ilyen helyzet nem lesz, hogy az ő havi 30-40 000 forintjára legyek rászorulva.
Ha kaucióra kérne kölcsön, azt is adnék és valószínűleg vissza se kérném, HA megbízható a "gyerek".
Ha még soha nem dolgozott 24 évesen, nincs is kinézve semmi és mindig azzal takarózik, hogy órarend így meg úgy, akkor nem.
Mert ha kiveszi egy évre a szobát, lakást majd nem tudja fizetni, akkor rajtam marad a dolog és fizethetek, mert köti a szerződés.
Először dolgozzon valamit, mutasson hajlandóságot, talpraesettséget, utána mehet.
Nem akarok bezzegelni, csak a példa kedvéért leírom.
A gyerekem 18 éves, 2 éve dolgozik suli mellett év közben is. Nálunk pont abból van a gond, hogy félek, túlhajszolja magát, de mióta belekóstolt a pénzkeresésbe, nem lehet róla leállítani.
Az összes fastoodost próbálta már. Most is ott van. Suli után délutáni műszakba megy mikor hányszor és hétvégén egy napot. Mellette kap ösztöndíjat jó tanulmányi átlag miatt 40 000 körül+ én is odaadom neki a csp-t. 250 000 megvan neki így és jól is tanul. Mindez 18 évesen gyakorlatilag 0 végzettséggel, mert jövőre érettségizik és van napi 8 órája a suliban. Na neki adnék kölcsön bármikor. Csak azért írom, hogy itt a példa, meg lehet csinálni csak akarni kell. Mellette jut idő szórakozásra is, pont azért, mert van rá pénze, utazgat sokat, most volt nyaralni tengernél saját pénzből.
82.
Megkérdezhetem milyen suliba jár, hogy ennyi energiája van mellette?
Szobabérlésnél gyakorlatilag egy havi kauciót szoktak kérni, szóval esetedben egy havi díj+kau kellene, ami 80ezer.
24 évesen ha nincs ennyid, az gyakorlatilag az éhendöglés életszínvonal. Vagy egy fesztiválra, belföldi nyaralásra, fagyizásra is anyádéktól kérsz pénzt?
16 évesen volt ennyi félretett pénzem szülinapokból meg ballagásból. De ez kb egykét heti diákmunka, 6 évig két heted se volt nyáron hogy összeszedj 80ezret?
De oké, tegyük fel a szüleid kifizetik neked a kaut+lakbért, onnan hogyan tovább? Dolgoznál, hogy megkeresd a lakbér+rezsi+kajapénzed? Mert az havonta több lesz, mint 80... szóval ha most el tudod tartani magad, egy hónapig félreteszel es mész. Ha ezt nem tudod megtenni most, miből gondolod, hogy majd az első havi lakbér után menni fog a fenntartása?
Valahogy a Kérdező sosem reagál azokra a megjegyzésekre, hogy dolgozni kéne - legalább nyáron.
A lányom 21 éves, nappali tagozaton egyetemre jár, harmadéves, mellette otthonról dolgozik mellékállásban. Most nyáron 3 helyen is dolgozik. Mellette szórakozik is bőven, meg nyaral a barátjával stb.
A fiam 18, még középiskolás, tavaly nyár óta dolgozik. Mosogat egy közeli étteremben heti 2x vagy 3x. Nyáron többször. Jól élünk, de mégsem ciki elmenni neki mosogatni! Nem büdös neki a munka!
Maguknak fizetik a haveros nyaralásokat, fesztiválokat stb. A lányom magának veszi a ruháit, fizeti a saját telefonszámláját stb.
A fiam pl múltkor összeszedett a motorral egy gyorshajtásos büntit. Ő fizette ki.
Itthon élnek, megkapnak minden támogatást, amire szükségük van: nincs lakbér amíg tanulnak, van egészséges kaja, olykor étterem, vitaminok, sport, nyaralás, koncertek együtt (ez nekik semmibe nem kerül) stb. Viszont a saját extra igényeiket nekik kell állni, amellett, hogy a jövőjükre is gondolnak.
Ha elköltöznek, az úgy lesz, hogy onnantól maguknak fizetnek mindent. Nincs rajtunk élősködés. Addig meg összespórolják maguknak az indulótőkéjüket.
Az más kérdés, hogy mondjuk én mint szülő fogok adni nekik kis "útravalót". Az az én döntésem. A lényeg, hogy ők ezt nem tudják, és nem is várják el.
Kérdező, Te is inkább keress munkát.. kifogások helyett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!