Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Sok szülő miért kényeszteti...

Sok szülő miért kényeszteti el a gyerekét már kisebb korában?

Figyelt kérdés
Megveszik nekik a legújabb iPhone-t, a PS5-öt már ilyen 9-10 éves gyerekeknek. Én is ismerek ilyen gyereket és elvonási tünetei vannak meg mindig visítozik meg ordibál. Szerintem ennek nem így kéne lennie.

2023. márc. 27. 19:05
1 2 3 4 5 6 7
 11/62 Psycho ***** válasza:
93%

Minden valamirevaló szülő alapelve, hogy a legjobbat akarja a gyerekének. Ezzel még nincs is gond.

De sajnos a pokolba vezető út is gyakran jószándékkal van kikövezve... Más szavakkal: az hogy SZERINTÜK mi a legjobb, és VALÓJÁBAN mi a legjobb, sokszor fényévekre van egymástól.

A minden ketyerét megvevő, mindent megengedő szülők így fejezik ki a szeretetüket. Csak menet közben nem látják, hogy a gyereknek nem erre van szüksége.

Szüksége lenne viszont biztonságra, gondoskodásra, törődésre, közös időtöltésre, megértésre, figyelemre - és esetenként korlátozásra, szabályokra, keretekre, a késleltetés megtanulására, stb., hogy érjen a személyisége, és az alapvető szabályozófunkciói is kifejlődjenek.

A ps5 és a tablet előtt ez nem fog megtörténni.

Valahol sajnálom a szülőket is. Gyakran azt látom, hogy soha senki nem tanította meg nekik, mit jelent (Winnicott szavaival élve) "elég jó" szülőnek lenni. Mert hát helyette az iskolában egyszikűt meg kétszikűt, gyűrődés-vetődést, kovalens kötést, romantikusokat meg a másodfokú egyenlet megoldóképletét tanítják.

Azt, hogy hogyan lehet korrektül, normálisan kezelni a humán interakciókat, helyzeteket, konfliktusokat, hogyan kell jó szülőnek lenni, úgy tűnik, nem olyan fontos.

:(

2023. márc. 27. 20:39
 12/62 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb helyzetben egyszerű a válasz, amit én is tapasztalok pl. Hogy a szülők nagy többségének nem volt olyan gazdag gyerekkora és most (ha tehetik) próbálnak mindent megvenni a gyereknek, hogy ne azt kapják, mint a szülők kiskorukban
2023. márc. 27. 20:54
 13/62 anonim ***** válasza:
100%

"soha senki nem tanította meg nekik, mit jelent (Winnicott szavaival élve) "elég jó" szülőnek lenni. Mert hát helyette az iskolában egyszikűt meg kétszikűt, gyűrődés-vetődést, kovalens kötést, romantikusokat meg a másodfokú egyenlet megoldóképletét tanítják. Azt, hogy hogyan lehet korrektül, normálisan kezelni a humán interakciókat, helyzeteket, konfliktusokat, hogyan kell jó szülőnek lenni, úgy tűnik, nem olyan fontos."

Nem mondom, hogy az iskolában nem esik ilyesmikről szó, és hogy ott nem adódnak helyzetek, amelyekben gyakorolhatják az ilyesmiket, de azért régen sem az iskolában lehetett megtanulni ezt, hanem a családokban. Csak az a szomorú, hogy manapság már az is ritka, ha valamelyik gyereknek normális családja van, nem valami mozaikcsaládban kénytelen élni - és már a szülők között is egyre többen ilyen helyzetben nőttek fel.

2023. márc. 27. 20:56
 14/62 anonim ***** válasza:
69%
Milyen szerencse, hogy kívülállók amúgy milyen jól tudják, hogy más mit és hogy nevel a gyerekén, ahelyett, hogy a saját gyerekeivel foglalkozna. Ez sokkal rosszabb szvsz mint az elkényeztetés.
2023. márc. 27. 20:56
 15/62 anonim ***** válasza:
90%
Azért is vesznek ilyeneket a gyereknek,mert addig se kell vele foglalkozni hiszen leköti saját magát a telefonnal és egyéb játékkal.Sokan így akarják pótolni azt az időt amit nem a gyerekkel töltenek vagy félnek attól,hogy a gyerek majd rossz szülőnek tartja őket csak azért,mert nem veszik meg neki a legújabb dolgokat.Nem gondolnak bele,hogy ezzel ártanak a gyereknek.
2023. márc. 27. 21:04
 16/62 anonim ***** válasza:
96%

"Azért is vesznek ilyeneket a gyereknek,mert addig se kell vele foglalkozni"

Hát igen... Mert vannak, akiknek a gyerekprojekt csak egy volt a sok kipipálandó cél közül, de valójában többnyire csak útban van nekik a gyerek, aki miatt már nem élhetik olyan kényelmesen az életüket, mint mielőtt megszületett... :(

2023. márc. 27. 21:09
 17/62 anonim ***** válasza:
84%

hmm..lehet jobban keresnek es naluk ez a normalis szint...es a kenyeztetes pl egy uj nemtudom pony lenne..azt mar nem kap...

enis olyan gyerek voltam (most 34) hogy tobbet jobbat kaptam de ez volt a normalis mert a szuleim jobban kerestek az atlagnal. mostanra megis normalis vagyok. szerintem enis es a ferjem is az atlagnal jobban keresunk picit es ezert jobb ruhakat veszek a gyereknek mert ez van. nem kap kettot mindenbol ha eleg 1 es nalunk is vannak hatarok de ezek mashol kezdodnek es fejezodnek be mint egy szegeny csaladnal..

2023. márc. 27. 21:22
 18/62 anonim ***** válasza:
83%

Nekem a szüleim nagyon rossz körölmények között nőttek fel, főleg apa. Ezért nekem mindent megvesznek, de sokat is követelnek és ha valami rosszat csinálok akkor elvernek a szíjjal

16 F

2023. márc. 27. 21:24
 19/62 A kérdező kommentje:
Gondoljatok bele, hogy ez Magyarországon is van, nem csak külföldön. Külföldön nyilván jobban keresnek
2023. márc. 27. 21:28
 20/62 anonim ***** válasza:
98%

"enis es a ferjem is az atlagnal jobban keresunk picit es ezert ... vannak hatarok de ezek mashol kezdodnek es fejezodnek be mint egy szegeny csaladnal.."

Ez természetes. Baj akkor van, ha (bármilyen anyagi színvonalon élve) a megvásárolható dolgok mellé nem kapja meg a gyerek az odafigyelést, a törődést, a határokat, a szabályokat, a várakozás és vágyakozás megtapasztalhatását meg hasonlókat.

2023. márc. 27. 21:28
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!