Így adnátok a gyereketeknek pénzt lakásra?
Nem vagyunk milliomosok/milliárdosok, de sikerült egy lakás árát összegyűjtenünk a lányunknak.
Tavasszal diplomázik, kezdi az életet, úgy gondoltuk, ezzel segítenénk (most albérletben él). Ezt ő is tudja, 1-2 éve már téma ez. Viszont előállt azzal, hogy ő a pénzt kéri, mert a barátja mondta, hogy a tőzsdén ezt az összeget simán lehet duplázni is, felesleges most lakásra költeni, mikor sokkal többet ki lehet belőle hozni. Nekem ez szerencsejátéknak tűnik igazából, bár igaz, sosem foglalkoztam ezzel, nem értek a tőzsde működéséhez... De nem gondolom, hogy rizikómentes lenne.
Mint írtam, nem milliárdosok vagyunk, nem 2 hónap alatt lett ez a pénz összeszedve és esélyét sem látom, hogy újra sikerülne ez. Van ebben az összegben születése óta gyűjtött pénz, örökölt ingatlannak az ára, két lakáskassza. Nem akarjuk, hogy el legyen játszva.
Férjem ezek utána azon az elven van, hogyha lesz is vásárolva lakás, csak úgy, hogy a haszonélvezeti jogunk rajta lesz. Lányom tombol, hogy az a pénz neki lett szánva és hogy mi ezzel bekorlátozzuk, meg hogy mi ehhez hülyék vagyunk és a pénzt sokkal inkább megéri befektetni, meg nagyon nem mindegy, hogy 60 millióért nézhet lakást, vagy 120-ért... Mert hogy a barátja ennek már utánanézett, van is ismerőse, aki ezzel foglalkozik és tudna segíteni, meg hogy igenis rizikót kell vállalni a sikerért. Igen, viszont ha úszik a pénz, akkor felelősséget ki fog vállalni érte?
Nekem ez kicsit olyan, mint mikor anno az Avonhoz akartak beszervezni, hogy mennyire kevés munkával lehet meggazdagodni... 1-2 embernek sikerül, a többi meg csak próbálkozik és kapálózik.
A tőzsde nagyon kockázatos, oda semmiképpen nem szabadna vinni, csak olyan pénzt, ami nem fáj, ha elveszik.
Én az állampapírt javasolnám, az kockazatmentes és ilyen összeg mellett szépen kamatozik.
Vagy ha ezt sem szeretnétek, akkor a meglévő összegből vagyen lakást, a haszonélvezet jó ötlet.
Saját névre ne vegyetek neki lakást. A ti neveteken legyen a lakást (a haszonélvezetet felejtsétek el, az ne legyen, a tulajdonjog legyen nálatok), aztán majd később ha már dolgozik rendesen pár éve, akkor írassátok a nevére. Nekem is segítettek a lakás szerzésben a szüleim, de 28 évesen és akkor már nem csináltam hülyeségeket, viszont 5-10 évvel fiatalabb fejjel előfordulhatott volna, pláne ha csak úgy megkapom egy lakás árát. Nekem se elutalták a lakás árát, hanem amikor vettük a lakást, akkor a pénzt egyből az ügyvédi letétszámlára utalták, amikor már zajlott az adásvétel.
Én is tőzsdéztem az utóbbi években és nyertem rajta pármilliót, de olyan őrült biztos nem lennék, hogy belerakjam egy lakás árát. Pláne így, hogy nem újratermelődő pénzről van szó. (Ha egy-két évente megkeresném egy lakás árát akkor lehet beleraknék annyit, de nem így, hogy egy fél élet munkája kellett hozzá.)
A nagyszülők véleményével kapcsolatban: nem a saját kárán tanulna a lányotok, hanem a tieteken.
Amúgy meg szomorú ilyet olvasni. Nyilván nagyon nehéz, mert szeretitek, és nem akarjátok, hogy esetleg rátok csapja az ajtót vagy nehezteljen, de ez a sztori nagyon rosszul fest. Nem adnám oda a pénzt neki.
Ugye csak vicc, hogy akár egy milliót is odaadnátok kockáztatni? Nemhogy 60 milliót, amit fél életetekben kuporgattatok össze...
Azzal értek egyet, hogy lakást csakis saját névre.
El van tévedve a lányod. Nem vagytok kötelesek bármire odaadni a pénzt, magatokra is költhettétek volna. Rengeteg lemondással járt nektek az összegyűjtése. Az lenne a minimum, hogy hálás köszönetet mond, és felelősen gazdálkodik vele, arra fordítja, amire szántátok. Majd ha ő gyűjtöget 20-30 évig, azt úgy bszhatja el, ahogy akarja (mibe fogadunk, hogy arra már jobban akar majd vigyázni?). Mit képzel? Hogy annyira övé az a pénz, hogy ha tábortüzet akar belőle rakni, akkor is oda kell adnotok? Dehogy kell.
A srác pedig irdatlan pofátlan. Más megtakarításával játszani, tőzsdére vinni? Uramisten! Még a lányod is kimondta, hogy kockázatos. Ne haragudj, de nagyon hülyék lennétek, ha odaadnátok.
Most azért neheztel, mert nem akarjátok odaadni a pénzt.
Ha odaadjátok, és sikerül elbukni, akkor meg azért fog, mert legalább nektek lehetett volna eszetek, hogy nem adjátok oda, és akkor most tudna lakást venni.
Én még ennek a barátnak 9s utána néznék. Ki tudja,lehet akár csaló is. És az,hogy már 2 éve egyútt vannak,nem garancia arra,hogy a lányoddal párhuzamosan ne károsítson meg mást. A kapcsolatuk még nagyon gyerekcipöben jár. A nyakamat rámerném tenni,ha a lányod nemet mondani a 'zseniális ötletére', nem sokáig lennének együtt utána.
a többit meg már előttem.leírták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!