Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Összeköltözés a szüleim tudta...

Összeköltözés a szüleim tudta nélkül? Jó ötlet, vagy próbáljam még puhítani őket?

Figyelt kérdés

Budapesten élő egyetemista vagyok, suli mellett diákmunkázom. Annyi könnyebbségem van, hogy az albérletemet a szüleim állják, viszont az egyetem melletti munkámmal nem keresem magam halálra…

Otthon ezt nem értik meg, nagyon más körülmények között élnek. Anyukám óvónő, ő ebédel a munkahelyén, marad annyi kaja mindig, hogy vacsorára is visz haza belőle. Ha délelőttre megy, bent is reggelizik. Apukám meg megeszik mindent, ami éppen van. Szóval anya hétköznap kb. egyáltalán nem főz, hétvégére meg vagy csinál olyat, amit esznek két napig, vagy nagyszüleimnél ebédelnek. Húst, zöldségeket a nagyszüleimtől kapnak (gazdálkodnak még). Oké, hogy a munkahelyén lévő ebédért fizet, de azért a helyi közétkeztetés nem éppen egy árban van a budapesti éttermekével…

Munka mellett semmit nem csinálnak, nincs hobbijuk, nem járnak össze barátokkal, nem szoktak utazni, kirándulni sem. Szóval nagyon nincs mire költeniük. Én meg le vagyok kiabálva, mert “szórom a pénzt”, ha mondjuk elmegyek valahová, vagy megnézek egy filmet/színdarabot, vagy megengedem magamnak azt a luxust, hogy veszek mézet, amit tudok tenni a teámba, ételekhez.

Legutóbb kértem anyától pénzt, mert több mindent kellett fizetnem, mint amúgy és már tisztálkodó szerekre nem maradt. Közölte, hogy adjam el valamimet és vegyek abból magamnak fogkrémet, meg fürödjek a kézmosó szappannal, ő is azzal szokott, az is habzik. Szerintük minden szélhámosság és átverés, meg “minek az”. Pl. a karomon keratosis pilaris van, mondtam, hogy mivel lehet ezt kicsit jobban karban tartani, halványítani. Nem, az úgy hülyeség és pénzkidobás, ők kiskoromban már elvittek bőrgyógyászhoz, aki megmondta, hogy ezzel semmit nem lehet kezdeni.

Nagyon önfejűek és kicsit korlátoltak… A gond, hogy a pénzemből egyre nehezebben jövök ki, a párom segít anyagilag, konkrétan miatta tudok még egyetemre járni, vizsgázni… Felvetette karácsony előtt az összeköltözést, vagyis hogy én költözzek oda hozzá, mert így az én kiadásaim nagyban csökkennének. Én örülnék ennek, így is hetente 4-5 éjszakát nála vagyok. A szüleim viszont hallani sem akarnak erről, mert hogy biztos majd azonnal szülök 1-2 gyereket a nagy kényelemben, nem kell nekem még senkivel összeköltözni és tanuljam meg jobban beosztani a pénzemet, nem kell reggelit csinálni minden reggel, meg kávézni.

Arra gondoltam, hogy mégis odaköltöznék a páromhoz, úgysem jönnek soha hozzám a szüleim, mióta Pesten élek, összvissz kétszer voltak itt. Egyszer, mikor beköltöztem és egyszer, mikor apukám segített összeszerelni egy szekrényt. Félnek a fővárostól, mert itt sok az autó és az ember. A pénzt, amit kapok az albira, félretenném és ha ez kiderül, visszautalnám az egészet, egyben. Az az igazság, hogy vágyom a kényelmesebb életre, ahol nem kell figyelnem folyton az árakat, megvehetem magamnak, amit éppen megkívánok, vagy ha éppen nincs kedvem főzni, rendelhetek nyugodtan valamit, bűntudat nélkül. Maga a környék is jobb lenne, meg a lakhatási körülmények is. Plusz a párommal élnék, akit imádok, nem két lakótárssal.

Szerintetek mi a jó megoldás itt?

2023. jan. 20. 11:02
 111/138 anonim ***** válasza:
71%

105, belőled is süt ám a rosszindulat. A szüleid felé. Erdekes, hogy ők a rosszak, a pasidék meg a szuper jófejek. Mondjuk te ugyanarra készülsz, mint ők, más pénzén élni. De oké, szidjuk őket, mert az más. Mondjuk ők legalább a saját szüleiktől kaptak pénzt, te meg idegenektől, de persze, te vagy az okos meg a jó fej.

Amúgy költöznék én is, de biztos szólnék, plusz nem lennék ennyire nagyra magammal, amiért pénzes pasit sikerült fogni. Egy év munka után szülni menni se akkora teljesitmény ám. De oké, értjük, hogy te vagy az ügyes.

Na. Ne haragudj, hogy kicsit indulatosabb vagyok, de a sógornőm ugyanezt nyomatja, mint te, és annyira elegem van ebből. A férje révén hozzájutott egy kis pénzhez, és azonnal mindenki hülye, és mindenkit oktat, hogy hogy kell befektetni meg mit kellene csinálni, meg milyen ostoba csóró mindenki. Felmenők hülyék természetesen. Mi is szar lakást vettünk persze, csak mondjuk mi ketten kerestük meg a rávalót, hogy hitelt ne kelljen felvenni, nem ült bele a készbe egyikünk se. De soha semmi kedvesség, csak a fennhéjázás. A sógor szüleinél persze megy a puncsolás, mert ott be kell vágódni, ott a pénz. Szoval egy kicsit rajtad vertem le most, igen. Sajnalom, indulat van bennem a tema kapcsán. De tarthatnál attól még nemi önvizsgalatot.

2023. jan. 20. 18:32
 112/138 anonim ***** válasza:
93%

A tapasztalatom az ilyen szülőkkel, hogy nem engednek a 100ból soha. Az van ami szerintük van.

Én elköltöznék a barátomhoz, de elmondanám nekik. Ne hamarkodd el, gondold át milyen érveid vannak aminőket is meggyőzné minimálisan. De ne hazudj nekik. Magad óvod meg a kellemetlenségtől.

Másrészt figyelj arra mit veszel meg és mi az amit nem kéne. Hiába írja neked bárki, hogy mozi meg étterem meg szőlő meg stb.. ők is tudják(vagy pont nem) hogy ők sem ülnének a szobájukban egy vajaskenyérrel egész nap egyedül mikor mindenki más megy, jól érzi magát és ez van. Ez az igazság. Nincs abban semmi bűnös ha néha ezt megteszed s ezt meg kell érteni mert teljesen rendben van ez. Viszont ha a dolog ott áll hogy tényleg nem tudnak többet adni neked, akkor csak-csak ki kell ezt spórolni a fizetésedből valahogy. Én azt ajánlom gondold ezt át még jól, mert a hirtelen döntéshelyzetek olyanra késztetnek amivel esetleg magad alatt vágod a fát. Biztos van erre is megoldás, de te tudod mit tehetsz s mit nem.

2023. jan. 20. 19:26
 113/138 anonim ***** válasza:
66%
Nem olvastam a válaszokat, én azt csinálnám, hogy odaköltöznék a páromhoz, szüleimnek 3-6 hónap múlva azt mondanám, hogy most költöztem, aztán valszeg már nem adnak pénzt, de azt a pár havi albi pénzt legalább megtarthatod, ha történik mégis valami gáz a pároddal köztetek akkor szükséged lehet rá, mert nem vicces, amikor nincs hol laknod Pesten, szüleid meg vidéken nem normálisak.
2023. jan. 20. 19:28
 114/138 anonim ***** válasza:
79%
#110 Nehogy félreérts, de megkérdezhetem, mit tanul a lányod, hogy heti 3 nap munka belefér egyetem mellett? Tényleg érdekel, mert nekünk ennyi legeslegfeljebb mesterképzés mellett szakmai munkahelyen fért volna bele, de akkor meg nem 70 ezret fizettek. Az egyetem tudtommal kb. olyan, mint egy teljes állás - nekünk mondták is, ha minden készülést és órán jelenlétet számolunk, kb. heti 45 óra "munka" -, csak nincsen sokszor se hétvégéd, se éjszakád, legfeljebb vizsgaidőszakban nyugisabb.
2023. jan. 20. 19:59
 115/138 anonim ***** válasza:
90%

"Szerinted mégis miből élek meg, mikor a szüleim éppen az albérletemet fizetik ki csak?"

Mint bárki más. Dolgozol, dh, olcsóbb albérlet, kollégium.

2023. jan. 20. 21:13
 116/138 anonim ***** válasza:
31%
Csak épp sokaknak ez büdös, mert kényelmesebb élősködni.
2023. jan. 20. 22:47
 117/138 anonim ***** válasza:
83%
#114: Az enyém pl. turizmus-vendéglátás szakon tanult nappalin, az utolsó előtti félév vége előttig nem diákmunkában, hanem 20 órás részmunkaidőben dolgozott, kereskedelemben. Nettó 120-170 között keresett, mindent fizetett magának, még a tandíját sem engedte, hogy mi fizessük. Mondjuk ő közeli egyetemen tanult (ráadásul nagyrészt a pandémia miatt online oktatás volt), szóval nem kellett sem koli, se albérlet. De a kiadásait maga állta végig.
2023. jan. 20. 23:40
 118/138 anonim ***** válasza:
84%

116.

Elte tanarkepzo. Matek kemia

A 3 nap nem feltetlen 8 orat jelent. Van h csak 3x4ora de van h 3x8ora valtozo. Szorgalmi idoszakban.

Most vizsgaidoszakban 5 napot dolgozott a fele ejszaka vagy felig ejszaka.

Bar leginkabb a tarsasag miatt dolgozik. 🤣 Kulinbozo osztondijjakbol neki meg havi 60-80e bejon. Pontosan nem tudom mennyi.

Amugy nem ertem. En epitomernoknek tanulok, most fogok allamvizsgazni. Mindezt teljes allas es 3 gyerek mellett. Ja es epitkezem. 😅

Szoval nem olyan kivitelezhetetlen a dolog.

2023. jan. 21. 06:57
 119/138 anonim ***** válasza:
78%

Én se értem, mi értelme a kérdésnek azon kívül, hogy a gazdagkislányos kamukérdések stílusában íródott.

Nem érti senki, kérdező, miért akarsz itt felnőtteset játszani, különélni, meg házasodni és babázni hamarosan, ha közben annyira gyerek vagy, hogy majd befosol a szüleidtől.

Ne fossál, költözzél oda a pasidhoz és mond is meg anyádéknak, mi lehet, megsértődnek majd és nem beszélnek veled? A kérdés alapján úgyis utálod meg lenézed őket, nem is szeretitek egymást, legalább megszabadulsz tőlük, akkor hol itt a gond?

Amíg annyira gyerek vagy, hogy inkább zsebre tennéd a pénzüket, minthogy felvállald, osszeköltözöl a hú, de komoly pároddal, addig inkább maradjál a fenekeden. Gyerek vagy még nagyon.

2023. jan. 21. 07:06
 120/138 anonim ***** válasza:
87%

Mindenki úgy boldogul, ahogy tud, és szemesnek áll a világ. Ennyi. TE így tudsz jobban boldogulni, felesleges itt bárkivel veszekedni, vagy bizonygatni. Te hozod a döntést, te is fogod viselni a következményeit, mindegyiket. A te dolgod. Kész.

És igen, van itt minden, irigység (elvégre ki ne szerenté, hogy valaki tálcán kínálja neki a jobb életet), rossz tapasztalatok bemutatása (van az is bőven, a túl szép,hogy igaz legyen mondásnak is van alapja...), de kit érdekel? A te életed, a te döntésed, azt csinálsz, amit akarsz, és úgy hozod ki belőle a legtöbbet, ahogy jónak látod!

2023. jan. 21. 07:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!