Minden a nehezére esik. Miért ilyen?
Anyám 48 éves. Még sose dolgozott, 25 évesen férjhez ment apámhoz, azóta háziasszony. Minden napja ugyanolyan, reggel felkel, elmegy a boltba, hazajön, megissza a reggeli kávéját, reggelizik, megfőzi az ebédet, alszik 2 óra hosszát, tv-zik, elmosogat, 8-kor befekszik az ágyba, filmezik és alszik. Amióta az eszemet tudom ezt csinálja. Nyáron kb. 2 hetente lenyírja a füvet. Heti kb. 2x segít apámnak pár óra hosszát, mivel apám földműves néha kell neki segíteni. Rengeteg szabadideje van, mégis mindig panaszkodik, hogy ő neki mennyi dolga van, ő neki minden nap főznie kell (főzés közben úgy viselkedik mint egy idegbeteg, ideges, kapkod, magában beszél, megsüti magát). Takarítani szinte sose szokott, ha én nem lennék, rájuk rohadna a ház. Egész nap pizsamában mászkál, pizsamában főz, pizsamában mászkál az udvaron, és ugyanabban a pizsamában is alszik. Tehát reggel nem öltizik át, csak ha megy a boltba.
Alig kell valamit csinálnia, mégis azt a kevés feladatot is nehéz elvégeznie. Egész nap ordibál, szidja apámat, szidja a gyerekeit. Azzal fenyegeti apámat hogy el fogja hagyni, de nem mer elválni, mert akkor nem lenne aki eltartja, ha elválna akkor dolgoznia kellenne és azt nem akar. Ha megkérdezem hogy mi a baja, miért ideges, akkor leordibál. Nálunk hierarchia van felállítva, a gyereknek k... a neve. Van valami megoldás a viselkedésére vagy már menthetetlen a helyzet? Apám nem csinál semmit, nem mer lépni, ha anyám feszült, kimegy a műhelybe és ott elvan egyedül. Én pedig a túlélek, tervezem a költözést. Mi lehet ez? Depresszió, elmebaj?
Talán azért ilyen mert nem becsülitek meg 🤷♀️
Látszik ahogy írsz róla, hogy amit ő tesz, azt semmibe veszed, lenézed. De gondolom azért minden nap eszed a főztjét.
Nem csodálom, hogy nem boldog - te magad írod, hogy minden napja teljesen ugyanolyan - főzni, gondoskodni a családról - ráadásul senki sem becsüli meg, ezt nem tartod munkának, pedig az. Nyilván azért csapkod, mert gyűlöli már a főzést, hiszen semmit sem csinál 20 éve, mint minden egyes nap ugyanezt. Jó eséllyel ő még úgy lett nevelve, hogy egy nőnek ez a dolga, talán nincs is végzettsége, valamint semmi munkatapasztalata, nem olyan könnyű így elmenni dolgozni, plána közel 50 éves fejjel ebbe belevágni. Meg van keseredve. Talán mivel nem sok inger éri, nem is tudja, hogy mitől lehetne boldog, mivel tölthetné az idejét. Ha meg mondja valakinek, hogy nem boldog, vagy gondja van, akkor megkapja, hogy de hát mi baja, hiszen "semmi dolga", "egy percet sem dolgozott soha".
Arra sajnos tanácsot nem tudok adni, hogy mit tegyél, de sok ilyen nőt ismerek, és őszintén szólva, szerintem szomorú a sorsuk.
:D
Próbálok segíteni neki, mondom neki hogy próbaljon meg dolgozni, mondjuk egy közeli boltban, mert a munka terápia, akkor emberek között lehetne, beszélgethetne a munkatársaival, ismerkedhetne, ilyenkor kinevet, én csak egy s*zaros gyerek vagyok. Nincs egy barátja se, szerintem az segítene rajta ha szerezne egy-két barátnőt akivel megbeszélné a gondjait.
1-2
El is mehetne dolgoznoi... és akkor nem lenne minden napja ugyan olyan.
Kérdező
Sokat nem tehetsz, menj amint tudsz ők meg azt csinálnak amit akarnak.
1-es, én is semmibe veszem, mert tényleg nem csinál semmit. Amit itt kérdező felsorolt, hogy miből áll a napja, azt én mind a 40 órás munkám után végzem el. Én is főzök, bevásárolok, takarítok és van egy nem is kicsi kertünk, ami rendezett.
2-es, a hangsúly itt azon van, hogy nem AKAR dolgozni. Utálja az életét, de inkább saját akaratából marad a szarban, nehogy aztán még el kelljen menni dolgozni.
Hogy ilyen élete van, arról egyedül ő maga tehet. Fel is lehetne öltözni mondjuk normálisan, nem pizsamában mászkálni egész nap, megfésülködni, el lehet menni emberek közé, akár sportolni, barátokat szerezni. Itt nem azzal van a gond, hogy háztartásbeli, hanem azzal, hogy még az sem, ha még a takarítást se végzi el.
Más nők összeteszik a kezüket ilyen helyzetben, hogy otthon lehetnek, mert a férjük egyedül eltartja a családot, cserébe ők igazi meleg otthont teremtenek, ahova jó hazamenni, nem kell a műhelybe menekülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!