Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Karácsonykor nem érdekelte a...

Karácsonykor nem érdekelte a családomat a 15 éve fennálló ételallergiám és semmit nem ehettem?

Figyelt kérdés

25-én Anyáméknál voltunk. Mindenben tej volt, mindent sima tejjel csinált. Semmit sem ehettem. Ez is úgy derült ki, hogy a feleségem kérdezett rá, hogy szerinte ez meg az normál tejből van készítve íz alapján. Maguktól nem mondtak semmit. 15 éve szól az életünk az allergiámról. Minden eseménykor figyelembe van véve, semmi olyan alapanyag nincs soha otthon náluk. Állítólag elfelejtették ... Érdekes, hogy szeptemberben volt még születésnap tartva ahol nekem is volt külön kaja. Amikor számon kértem a dolgot, hogy legalább szólhattak volna és akkor vittem volna magammal kaját mint máskor, akkor kiderült, hogy a testvérem nőjével főzött Anyánk és az nem akart szerinte “fura alapanyagokkal” dolgozni. Azt gondolta, hogy majd észre se veszem és szerinte ez csak egy hóbort. Fájt hogy Anyám aszisztált ebben.

Másnap anyósomékhoz mentünk, ott szóltak előző este, hogy vigyek Anyámtól kaját mert az unokák nem szeretik a tej helyettesítőket és ő nem csinált semmi nekem valót. Persze így nem tudtam semmit vinni, a boltok meg zárva voltak nálunk. Ott is éhen voltam, üres kenyeret meg natúr kekszet ettem. Mindenhol rakásig volt az asztal, 3 féle hús, köretek, 6 féle sütemény ..... én meg csak néztem.

Nem arról kéne szólnia a Karácsonynak hogy figyelünk a másikra? Nem várok el nagy dolgokat, de a 3 húsból egy lehetett volna tejmentesen, a 6 süteményből meg legalább egy nekem való ha a többiek nem is szeretik. Teljesen tönkretette ez az ünnepemet.

2020. dec. 31. 08:58
 31/95 anonim ***** válasza:
25%

“ 15 éve szól az életünk az allergiámról”

Nem csoda, hogy mindenkinek elege van már belőled.

Most is itt hisztizel, pedig kizártnak tartom, hogy semmi olyasmi ne lett volna, amit megehettél volna. Ha pedig tejfehérje érzékeny vagy, akkor a bolti kenyér meg a natúr keksz is ártott volna.

2020. dec. 31. 10:39
 32/95 anonim ***** válasza:
32%
Es nem is kellett volna kulon fozocskezni, csak sima helyett a laktozmentes verzioval... oke, a bolti krokett akkor se jatszott volna, de a rantott hust meg otthoni krumplipuret siman lehetett volna laktozmentes cuccal csinalni, nem kellett volna kulon fozni
2020. dec. 31. 10:39
 33/95 anonim ***** válasza:
38%

Akkor ezek szerint 15 éves vagy? Tudniillik a tejfehérje allergia veleszületett.

És akkor hogy élsz külön anyádéktól?

Vagy laktóz intoleranciára gondoltál csak allergiát írtál? Illene tudnod mi a betegséged.

De hagyjuk is, a mese a szokásos recept alapján készült (ez alkalommal sok tejjel): szidjunk együtt valakit aki csúnyán bánt a különleges bánásmódra szoruló kérdezővel.

2020. dec. 31. 10:47
 34/95 anonim ***** válasza:
43%
És otthon sem volt étel nálatok, hogy másnap anyósodékhoz vigyél? Én cukros vagyok, ha valahová megyek, készülök, nem várom el, hogy most mindenki az én sz.rjaimat egye.
2020. dec. 31. 10:56
 35/95 anonim ***** válasza:
80%
Ha eddig ezzel nem volt problema es mindig kulon foztek, legalabb szolhattak volna hogy most nem...
2020. dec. 31. 11:01
 36/95 anonim ***** válasza:
42%

Taplóság volt az Anyádék részéről, az meg még rá is tesz egy lapáttal, hogy nem is szóltak. A tejfehérje allergia/intolerancia komoly dolog, ahogy a laktáz csepp se remek megoldás a laktóz érzékenység esetén. Elhiszem hogy szarul esett ez az egész és meg kéne beszélned Anyukáddal és a testvéreddel (aztán majd továbbítja a nőjének).

Az Anyósnak viszont igazán szólhatott volna a feleséged. Ilyen esetben nálunk a szüleim és Anyósom is biztos készültek volna, még ha utolsó pillanatban is derül ki.

2020. dec. 31. 11:31
 37/95 anonim ***** válasza:
41%
A helyedben rendeltem volna valami jó kaját magamnak amíg ők a rántott szarokat eszik.
2020. dec. 31. 11:32
 38/95 anonim ***** válasza:
88%
Bunkóság, szerintem is. Az egyik családtagunk nálunk is sok mindenre allergiás pl. tejfehérje, tojás, glutén, vanília, mustár és csomó kis hülyeségre. Neki mindig külön kell főzni “fura alapanyagokból”, mert nem eheti azt, amit mi. Ez volt karácsonykor is. Viszont ez nem is jelenti azt, hogy full újra kell tervezni a menüt.... pl. nálunk is rántott húsok voltak krumplipürével, majonézes salátákkal. Annyi történt, hogy a főtt krumpli ketté lett szedve és az övébe került növényi tej és margarin, a húst pedig glutén és tojásmentes panírban kellett kisütni, növényi sajttal lett megtöltve. Ha valaki nem is tud/akar külön mentes termékeket vásárolni, akkor is meg lehet oldani. Pláne, hogy nálad “csak” a tejre kell odafigyelni. Mi pl. sokszor direkt nem tesszünk öntetet/tejfölt stb. a salátákra és mindenki tesz magának külön, húsokat is lehet tej nélkül csinálni bőven (és a panír lekaparása amúgy nem biztos, hogy elég....) és még van csomó lehetőség. Erre odafigyelni szerintem nem egy nagy dolog és elvárható lett volna tőlük. Vagy legalább szóltak volna, hogy készülj.
2020. dec. 31. 12:31
 39/95 anonim ***** válasza:
75%

"Akkor ezek szerint 15 éves vagy? Tudniillik a tejfehérje allergia veleszületett."

Az allergia ugyan veleszületett (legalább is legtöbbször, de nem mindig), de mire felismerik, az elég sokáig is tarthat, ha a szülök nem viszik a gyereket orvoshoz emiatt.

Szóval a kérdezö lehet akár 30+ éves is.

2020. dec. 31. 12:32
 40/95 Laylah ***** válasza:
81%

Annyit tennék hozzá, mint laktóz-intoleráns, hogy a laktáz tabletta sem egyértelmű megoldás, nem mindenki szervezete bírja. Hiába veszem be, oké, hogy nem leszek rosszul a tejes ételtől-italtól rövid időn belül, de később alaposan megbosszulja magát véres széklettel és kimart végbéltraktussal. Kösz, akkor inkább nem eszek tejterméket, néha még a laktózmenteset sem (pl. forralt lm tej ugyanúgy kiváltja).

Az allergia és az érzékenység nagyon nem ugyanaz, és aki az egyikben érintett, szinte kizárt, hogy keverje a kettőt.

2020. dec. 31. 12:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!