Mások is ezt tapasztalják, akik valamilyen ételallergiával küzdenek?
Nagy valószínűséggel laktózérzékeny vagyok és az elmúlt 21 évemet úgy éltem le, hogy azt hittem, normális dolog, ha szinte minden étkeés után puffadok és görcsöl a hasam. Viszont megtudtam egy régi ismerősömről, hogy ő is a közelmúltban tudta meg, hogy laktózérzékeny és amikor kérdeztem, hogy jött rá, pont ugyanazokat a tüneteket írta le, mint amik engem is érintettek: puffadás, görcsök, esetenként hasmenés, stb.
Szóval elkezdtem laktózmentes tejtermékeket fogyasztani és mióta ezeket eszem, érdekes mód nincs semmi bajom.
Viszont valahányszor valamilyen családi összejövetel van és visszautasítok valamilyen ételt vagy italt, anyámnak feltétlenül közölnie kell minden jelenlévővel, hogy "Jajj ez a hülye gyerek most kitalálta, hogy laktózérzékeny, ezért nem eszik semmi normálisat!" és ilyenkor mindenki nekem áll, hogy csak kitalálom, mert most ez a divat, hogy mindenkinek mindenféle allergiája van. Meg van egy rokonunk, aki folyton mondogatja, hogy ettől még nem kell laktózmentes dolgokat ennem/innom, csak igyak ilyen kurkumás-citromleves-fahéjas-édes kis f4szomos leveket, amik méregtelenítik a szervezetemet és majd meggyógyulok! /Mondjuk még így is ő a legnormálisabb, mert ő legalább elhiszi, hogy tényleg rosszul vagyok a laktózos dolgoktól./
Orvosnál amúgy még nem voltam ezzel, mert nem látom értelmét, hiszen valószínűleg ő is csak azt mondaná, hogy akkor kerüljem a laktózos dolgokat, azzal meg nem sokat érnék, ha kapnék egy hivatalos diagnózist erről, mert a rokonaink úgyis megmagyaráznák, hogy én is hülye vagyok meg az orvosok is. Az egyik rokonunkról pár éve derült ki, hogy valamilyen szívbetegségben szenved, talán szívritmuszavarban vagy valami ilyesmi és gyógyszert szed rá. Valahányszor találkozunk vele és hallótávolságon kívül kerül, a többiek elkezdik óbégatni, hogy csak tetteti ezt a "szívproblémát", hogy mindenki őt sajnálja, meg a kis diagnózisát is csak azért kapta, mert az orvosa szerintük kap azért pénzt, hogy váltja kifele a drága szívgyógyszerét a gyógyszertárból, aztán röhögnek rajta, hogy hogy becsapatja magát...
Úgyhogy nem hiszem, hogy bármivel is előrébb lennék, ha egy dietetikus is megerősítene ebben, sőt..
Más is van, akinek valamilyen ételallergiája van, vagy valamilyen speciális diétát kell követnie? Veletek is így viselkednek a rokonaitok? Mit lehet az ilyenekkel tenni? 21L
Igen, a többség így viselkedik, de rólam már lepörög, nem vagyok hajlandó magyarázkodni.
Nekem hasnyálmirigy gyulladás miatt kell speciálisan, főleg zsírmentesen étkeznem, de másra is figyelnem kell.
Már nem érdekel, ki mit mond, az egészségem többet ér.
A családod surmák, már bocsi.
Férjem érzékeny az aszpartámra, de annyira, h megiszik pár korty azzal édesített cuccot és utána 10 perccel kb a lelkét fossa ki a nap hátralévő részében. Volt már némi sértődés, h mit olvasgatjuk az összetevőket, annyi nem árt. Nem érdekel, nehogy már ő szégyellje magát, mert nem akar fél napig fosni.
Sajnos azt kell mondjam, aki nem hajlandó felfogni a dolgot, annak bármilyen érvet felhozhatsz, nem érdekli, ő úgyis jobban tudja. Neked kell erősnek lenni, elengedni a füled mellett vagy valami oltári botrányosat mondani válaszképp, akkor legfeljebb magukban tartják a hülyeségüket.😩
Najó azért ezt az öndiagnosztizálást felejtsük már el mert nem csak laktóz létezik. Lehetsz te tejcukor érzékeny is és akkor meg szarra sem mész a laktózmentes termékekkel, ugyanúgy problémás lesz később. Menj el egy laktózintolerancia vizsgálatra,magánban max 15 ezer Ft. Nincs ilyen, hogy öndiagnosztizálás mert a legtöbb esetben csak ártasz vele. Ha mégsem lennél laktózérzékeny akkor pedig kb tilos laktózmentesen étkezned, mert később ez miatt is kialakulhat az érzékenység,tehát csak ártasz vele.
Menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki. Egyébként meg az orvosok is azt mondják,hogy felesleges laktózmentesen étkezni,ott a gyógyszertárban a laktáz enzim, minden tejes étkezés előtt be kell venni és akkor nem költ az ember sokkal többet a laktózmentes termékekre.
U.i. : 1. Én sem venném komolyan,ha nincs róla papírod.
2. Én is azt hittem,hogy érzékeny vagyok rá, de a vizsgálat után kiderült,hogy nem.
Gasztroenterológus állapítja meg, nem dietetikus.
A tesómnak van róla papírja, kap minden évben adókedvezményt.
Meg lehet szokni, de sokszor unalmas magyarázkodni. A hátunk mögött meg mindenki azt mond, amit akar.
A 3 éves lányom tejfehérje érzékeny. Szakorvosi papírunk van róla, születése óta tejmentes étrendet tartunk a terheléses időszakok kivételével. A bölcsiben állították, hogy elég, ha egy ideig szenved (emésztési problémák, hasmenés, hascsikarás) és hozzászokik a szervezete. Ezt az orvosi papírral lezártuk. A család rendesen fogadta, ők is helyetettesítő termékekkel főznek neki.
Ha viszont ismerősök hallanak róla, akkor rögtön ajánlják a laktózmentes termékeket, hiába mondjuk, hogy az nem segít. A kedvencem, hogy jó, akkor tejet nem, de túrós tésztát ehet? Illetve rendszeresen kap Kinder csokikat, amit nem ehet meg. Már ő is tudja és szól, hogy fáj tőle a hasa. Neki már elhiszik általában.
7es, jó most pontosan nem tudtam hogy melyik melyik, de attól még 2 összetevőjük van,amire érzékeny lehetsz.
És lehet lepontozni, de az ilyen öndiagnosztizáló emberek,mint a kérdező miatt nem veszik komolyan ezeket. A gluténmentes termékek is nagy divatnak örvendenek, miközben nagyon kevesen allergiások rá. Ismerősömet allergiával nem veszik komolyan a pincérek, több ájulása is volt ez miatt,hogy az embereknek még a vizsgálat is lustaság,inkább kitalálják,hogy márpedig ő glutén vagy laktózérzékeny...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!