Mások is ezt tapasztalják, akik valamilyen ételallergiával küzdenek?
Nagy valószínűséggel laktózérzékeny vagyok és az elmúlt 21 évemet úgy éltem le, hogy azt hittem, normális dolog, ha szinte minden étkeés után puffadok és görcsöl a hasam. Viszont megtudtam egy régi ismerősömről, hogy ő is a közelmúltban tudta meg, hogy laktózérzékeny és amikor kérdeztem, hogy jött rá, pont ugyanazokat a tüneteket írta le, mint amik engem is érintettek: puffadás, görcsök, esetenként hasmenés, stb.
Szóval elkezdtem laktózmentes tejtermékeket fogyasztani és mióta ezeket eszem, érdekes mód nincs semmi bajom.
Viszont valahányszor valamilyen családi összejövetel van és visszautasítok valamilyen ételt vagy italt, anyámnak feltétlenül közölnie kell minden jelenlévővel, hogy "Jajj ez a hülye gyerek most kitalálta, hogy laktózérzékeny, ezért nem eszik semmi normálisat!" és ilyenkor mindenki nekem áll, hogy csak kitalálom, mert most ez a divat, hogy mindenkinek mindenféle allergiája van. Meg van egy rokonunk, aki folyton mondogatja, hogy ettől még nem kell laktózmentes dolgokat ennem/innom, csak igyak ilyen kurkumás-citromleves-fahéjas-édes kis f4szomos leveket, amik méregtelenítik a szervezetemet és majd meggyógyulok! /Mondjuk még így is ő a legnormálisabb, mert ő legalább elhiszi, hogy tényleg rosszul vagyok a laktózos dolgoktól./
Orvosnál amúgy még nem voltam ezzel, mert nem látom értelmét, hiszen valószínűleg ő is csak azt mondaná, hogy akkor kerüljem a laktózos dolgokat, azzal meg nem sokat érnék, ha kapnék egy hivatalos diagnózist erről, mert a rokonaink úgyis megmagyaráznák, hogy én is hülye vagyok meg az orvosok is. Az egyik rokonunkról pár éve derült ki, hogy valamilyen szívbetegségben szenved, talán szívritmuszavarban vagy valami ilyesmi és gyógyszert szed rá. Valahányszor találkozunk vele és hallótávolságon kívül kerül, a többiek elkezdik óbégatni, hogy csak tetteti ezt a "szívproblémát", hogy mindenki őt sajnálja, meg a kis diagnózisát is csak azért kapta, mert az orvosa szerintük kap azért pénzt, hogy váltja kifele a drága szívgyógyszerét a gyógyszertárból, aztán röhögnek rajta, hogy hogy becsapatja magát...
Úgyhogy nem hiszem, hogy bármivel is előrébb lennék, ha egy dietetikus is megerősítene ebben, sőt..
Más is van, akinek valamilyen ételallergiája van, vagy valamilyen speciális diétát kell követnie? Veletek is így viselkednek a rokonaitok? Mit lehet az ilyenekkel tenni? 21L
Legyen nálad laktáz tabletta. Beveszed, ha olyan kaja van.
Amúgy én elmennék mindenképp vizsgálatra. Legalább nem mondanák, hogy kitalálod. Háziorvosnál kérj beutalot és irány a gasztroenterológia. TB által támogatott vizsgálat, szóval ingyenes.
Nálunk is ez ment, hogy csak kitalálom... ha cukorbeteg lennék, biztos akkor is azt mondanák, hogy csak kitalálom. Azt meg inkább hagyjuk, hogy a vega rokon milyen beszólásokat kap és mennyire veszik figyelembe.
Végigmegyek rendszeresen pontosan ugyanezeken. Én is laktózérzékeny vagyok, mellé még inzulinrezisztens is. Az egy dolog, hogy a legtöbb embernek fogalma sincs ezekről a dolgokról, az meg egy másik, hogy a legközelebbi családtagjaim konkrétan restek utánaolvasni, hogy miről is van szó, és pontosan telibeszarják, hogy mit ehetek és mit nem. Na persze, egyáltalán nem várom el hogy bárki is igazodjon hozzám, de akkor cserébe ne várják el, hogy megegyek bármit, amit elém tesznek.
Az én anyám is volt, hogy direkt letagadta hogy tejterméket lett az ebédbe. Megettem és az egész délutánt a vécén töltöttem. Anyám szerint csak drámáztam.
Az inzulinrezisztenciát addig nem vette komolyan, amíg rá nem vettem, hogy menjen el ő is kivizsgáltatni magát, és ki nem derült, hogy bizony neki is van. Érdekes, amikor megtudta, hogy mivel jár ha nem tartja a diétát, azóta ő is képes diétázni, és megérti, hogy miért figyelek én is erre annyira.
Egyébként én mindig laktázzal járok mindenhova és ha olyan az étel, hogy nem IR kompatibilis, akkor nem eszem belőle. Semelyik rokon nem olyan fontos, hogy miatta eldurvuljon az állapotom.
Menj csak el orvoshoz, és ne beszélj be magadnak semmiféle hülyeséget. Az egyes ételek utáni haspuffadás még nem jelent ételallergiát. A valódi ételellergia valójában nagyon ritka és nagyon veszélyes (lásd: anaphilaxiás sokk). Általában veleszületett genetikai hiba eredménye. Régen ezek a gyerekek az egy éves kort semm érték meg - ma szaporodnak. "Hála" az orvostudománynak.
A rokonadat pedig neked kell egyszer s mindenkorra helyretenni. Aki olyan primitív, hogy egy diagnosztizált szívbeteget kicsúfol és az orvosát is hülyének nézi, azt te mércének tartod egy síma beszélgetésben? Én szóba sem állnék vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!