Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mások is ezt tapasztalják,...

Mások is ezt tapasztalják, akik valamilyen ételallergiával küzdenek?

Figyelt kérdés

Nagy valószínűséggel laktózérzékeny vagyok és az elmúlt 21 évemet úgy éltem le, hogy azt hittem, normális dolog, ha szinte minden étkeés után puffadok és görcsöl a hasam. Viszont megtudtam egy régi ismerősömről, hogy ő is a közelmúltban tudta meg, hogy laktózérzékeny és amikor kérdeztem, hogy jött rá, pont ugyanazokat a tüneteket írta le, mint amik engem is érintettek: puffadás, görcsök, esetenként hasmenés, stb.

Szóval elkezdtem laktózmentes tejtermékeket fogyasztani és mióta ezeket eszem, érdekes mód nincs semmi bajom.

Viszont valahányszor valamilyen családi összejövetel van és visszautasítok valamilyen ételt vagy italt, anyámnak feltétlenül közölnie kell minden jelenlévővel, hogy "Jajj ez a hülye gyerek most kitalálta, hogy laktózérzékeny, ezért nem eszik semmi normálisat!" és ilyenkor mindenki nekem áll, hogy csak kitalálom, mert most ez a divat, hogy mindenkinek mindenféle allergiája van. Meg van egy rokonunk, aki folyton mondogatja, hogy ettől még nem kell laktózmentes dolgokat ennem/innom, csak igyak ilyen kurkumás-citromleves-fahéjas-édes kis f4szomos leveket, amik méregtelenítik a szervezetemet és majd meggyógyulok! /Mondjuk még így is ő a legnormálisabb, mert ő legalább elhiszi, hogy tényleg rosszul vagyok a laktózos dolgoktól./

Orvosnál amúgy még nem voltam ezzel, mert nem látom értelmét, hiszen valószínűleg ő is csak azt mondaná, hogy akkor kerüljem a laktózos dolgokat, azzal meg nem sokat érnék, ha kapnék egy hivatalos diagnózist erről, mert a rokonaink úgyis megmagyaráznák, hogy én is hülye vagyok meg az orvosok is. Az egyik rokonunkról pár éve derült ki, hogy valamilyen szívbetegségben szenved, talán szívritmuszavarban vagy valami ilyesmi és gyógyszert szed rá. Valahányszor találkozunk vele és hallótávolságon kívül kerül, a többiek elkezdik óbégatni, hogy csak tetteti ezt a "szívproblémát", hogy mindenki őt sajnálja, meg a kis diagnózisát is csak azért kapta, mert az orvosa szerintük kap azért pénzt, hogy váltja kifele a drága szívgyógyszerét a gyógyszertárból, aztán röhögnek rajta, hogy hogy becsapatja magát...

Úgyhogy nem hiszem, hogy bármivel is előrébb lennék, ha egy dietetikus is megerősítene ebben, sőt..

Más is van, akinek valamilyen ételallergiája van, vagy valamilyen speciális diétát kell követnie? Veletek is így viselkednek a rokonaitok? Mit lehet az ilyenekkel tenni? 21L

2020. jan. 18. 15:08
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:
100%
Tényleg érdemes kivizsgáltatnod, hogy biztos menj. Én és kislányom is tejallergiások vagyunk ( nem laktoz, tej). A kislányom születése óta. Amikor tápszert kapott nagyon rosszul lett tőle ( hasfájás, puffadás, véres széklet...) aztán megvizsgálták és kiderült, hogy tej. Nekem a nagymamám mondott olyanokat, hogy csak beképzeljük, nincs semmi bajuk, vagy olyat, hogy akkor biztos rossz étkezem vagy van valami a környezetemben ami nem jó. Én ezzel nem foglalkozom. (Most komolyan egy pár hónapos gyerek mit tud ezen beképzelni?) Peregjen le rólad az ilyen, fogsz még ezzel családon kívűl is találkozni. A másik amit utálok az éttermek. Direkt megkérdezem, hogy nincs e benne tej, és váltig állítja, hogy semmiféle tej nincs, majd szalad oda a kollegája, hogy ha jól hallotta tejallergiát említettem, akkor még se jó amit választottam mert abba van tejszín. A kedves kollega pedig simán felszolgálta volna. Sokan nem értik a laktóz és a tejallergia közötti különbséget.
2020. jan. 18. 22:28
 32/38 anonim ***** válasza:
100%

Sokszor van olyan h pl vervetel nem mutatja ki h allergia, a kilégzéses teszt pedig igen... Nem kell h feltétlen allergia legyen. Elég ha csak érzékeny ra.

Meg most miert baj nektek hogy valaki pl mentesen étkezik hivatalos irat nelkul? Ha egyszer ugy jobban erzi magát. Valaki mas meg dietazik, eletmodot valt.. Es kesz🤷‍♀️

Szules óta en is eszrevettem h valami nem okes.. Es mar 3 eve, tehat volt ideje visszaallni a szervezetemnek.. Először megprobalom kizarni h mi lehet a gond. Eszrevettem ha sok tejeset eszek, akkor megy a hasam. Nem etkezek 0tejmentesen, tehat eszek sajtot.. Most is.. Es mar erzem h kavarog a belrendszerem. De nem kell menni wcre. Ha innek tejet akkor tuti. Ha total tejmentesen eszem, hétköznapi ertelemben.. Tehat pl szalami ami tartalmaz tejizét azt megeszem. Mindig keverem a kettőt "allergiát".. Tehat ha nem eszem tejet, tejszint, sajtot - akkor egy nap utan okes minden. Tehat nem véletlen. Nem tudom mi okozza, hiszen nem volt eddig problemam... Most megis van.

2020. jan. 19. 08:27
 33/38 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképp menj el orvoshoz, az öndiagnosztizálás nem jó! Lehet nem is az a bajod amire gondolsz. Persze nem zárja ki semmi, de ismerek olyanokat akik orvosrol orvosra jartak hogy kideruljon mi a bajuk, ez nem mindig olyan egyszerű.

Vedd komolyan! Lehet tobb kart teszel magadba így.

A hülye beszólogatassal ne foglalkozz. Anyud viselkedeseben igazabol az a szep, hogy nem azt mondja hogy kislanyom lehet bebeszeled magadnak, es kozbe nem ez a problema, menjunk vizsgaljuk ki..neeem . Na ez gond. Mindenkepp legyen vizsgalat, adnak tanacsot is hogy mit ehetsz, jó dolog a google de félre is vezethet.

A hülye rokonoknak annyit mondanek, hogy az én dédimnek is tojasfeherjere volt allergiaja..uh nem mostani divat, csak akkor nem volt ekkora visszhangja. Tedd azt amit az egeszseged megkíván. Amúgy ez a más étkezesi szokásaba beleugatas annyi helyen jellemzo. Sovany vagy..egyél, kövér vagy, nem baj azert nem szolunk, zabalj csak. Tejerzekeny vagy? Bebeszeled..gluten szinten..allergiad van? Uristen mi lesz? Ehen fogsz halni..cukorbeteg vagy? Ugyan az a 2 szelet süti meg 2 l üditő mit számít...szörnyű

2020. jan. 19. 08:28
 34/38 anonim ***** válasza:
100%

Nekem csak a tejjel van problémám. Kiütéseim lesznek tőle pár óra múlva, és a gyomrom, beleim is furák egy ideig miután tejes cuccot fogyasztok(hasfájas, puffadás).

Haziorvos elküldött laktóz intolerancia tesztre. Megittam, vérvételek, kilégzéses teszt... minden negatív. A laktóz kellemetlen ízén kívül más bajom nem volt.

Bőrgyógyaszhoz mentem a kiütések miatt. Elmondtam a sztorit. Szerinte nem függ össze a tejjel, csak beképzelem. Kaptam gyógyszereket, krémeket, arclemosókat. Nem használt. Elküldött vérvételre ételallergia miatt. Negatív lett.

Nincs ötlete. Nem látott ilyet.

Azóta is többször megfigyeltem, hogy ha vmi konkrét tejes dolgot fogyasztok (pl. kakaó, shake) előjönnek, napokig nem mulnak el. De pl. sajttól, joghurttól, fagyitól, tejföltől semmi bajom.

Ezek utan gondolhatod, mit kapok mindig... csak az hiszi el aki látja, hogy tele leszek pöttyökkel.

2020. jan. 19. 09:34
 35/38 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki. Én azt hittem, hogy gluténérzékeny vagyok, nert ha nem ettem péksütiket, tésztát stb nem volt semmi bajom, aztán egy orvosi vizsgálat után kiderült, hogy tojás és tej intoleranciám van. Nem laktóz, hanem tejintolerancia. Szóval menj biztosra és vizsgáltasd meg. A rokonaid meg megnézhetik a diagnózist, ha meg nem hisznek neked várj még pár évet és majd mikor előjönnek az öregedési tipikus betegségek, nyomd nekik le te is ezt a dumát.
2020. jan. 19. 11:22
 36/38 anonim ***** válasza:
100%
Semmit nem lehet velük tenni,ne foglalkozz velük. Nekem a kalászos gabonákról van orvosi papírom,hogy allergiás vagyok rájuk (elég heves rekciókkal ha mégis bekerül : intenzív hányás,hasmenés,kiütések) ,és van aki szerint így is csak beképzelem,meg egy kicsitől nem lesz semmi bajom . (Kicsi: negyed kiló búzaliszt a kajában:D) A tejet soha semmilyen vizsgálat nem mutatta ki nálam,sem a laktózt ,sem a tejfehérjét,holott egyértelmű tüneteim vannak rögtön a fogyasztás után,a laktózmentes után is. Természetesen nem eszem meg, mert a beleimet nem érdekli a negatív lelet ..
2020. jan. 19. 21:11
 37/38 anonim ***** válasza:
100%

Pont egyidős vagyok veled, bár én a gluténnel vagyok így. Nekem valahogy nem esett le, hogy nem oké a hasfájás, puffadás, napi 5-6 hasmenés.

Szerencsére az én környezetem megértő ilyen téren sőt maga anyu volt az aki mondta, hogy próbáljam ki a glutén mentes étrendet, mert a vendége mesélte, hogy elég sokaknak okoz problémát s lám azóta semmi bajom. Illetve, ha mégis eszem hát🙄

Nos visszatérve az eredeti kérdésre volt olyan is, hogy friss baráti társaságba kerültem és mivel szívességet tettek, hogy meghívtak, plusz nem akartam gondot okozni, hogy miattam külön főzzenek/vásároljanak nem szóltam és megettem a sima kaját. Pokoli napok voltak utána, de mikor közöltem mi volt még lecsesztek miért nem szóltak, ami pozitív csalódás volt.

Sajnos akik ennyire degeneráltak azokkal nem tudsz mit tenni, csak hogy elkerülöd őket. Illetve továbbra is tartod ezt az étrendet, hogy jól légy.

2020. jan. 19. 23:45
 38/38 Metionin ***** válasza:
100%
#34 kiütéseim nekem is vannak. Csak nekem a kilégzéses teszt kimutatta. Azt mondta a doki, hogy a kiütés ritkább, ezért nem annyira ismert mint pl. a puffadás vagy a bélproblémák.
2020. jan. 20. 18:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!