Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mások is ezt tapasztalják,...

Mások is ezt tapasztalják, akik valamilyen ételallergiával küzdenek?

Figyelt kérdés

Nagy valószínűséggel laktózérzékeny vagyok és az elmúlt 21 évemet úgy éltem le, hogy azt hittem, normális dolog, ha szinte minden étkeés után puffadok és görcsöl a hasam. Viszont megtudtam egy régi ismerősömről, hogy ő is a közelmúltban tudta meg, hogy laktózérzékeny és amikor kérdeztem, hogy jött rá, pont ugyanazokat a tüneteket írta le, mint amik engem is érintettek: puffadás, görcsök, esetenként hasmenés, stb.

Szóval elkezdtem laktózmentes tejtermékeket fogyasztani és mióta ezeket eszem, érdekes mód nincs semmi bajom.

Viszont valahányszor valamilyen családi összejövetel van és visszautasítok valamilyen ételt vagy italt, anyámnak feltétlenül közölnie kell minden jelenlévővel, hogy "Jajj ez a hülye gyerek most kitalálta, hogy laktózérzékeny, ezért nem eszik semmi normálisat!" és ilyenkor mindenki nekem áll, hogy csak kitalálom, mert most ez a divat, hogy mindenkinek mindenféle allergiája van. Meg van egy rokonunk, aki folyton mondogatja, hogy ettől még nem kell laktózmentes dolgokat ennem/innom, csak igyak ilyen kurkumás-citromleves-fahéjas-édes kis f4szomos leveket, amik méregtelenítik a szervezetemet és majd meggyógyulok! /Mondjuk még így is ő a legnormálisabb, mert ő legalább elhiszi, hogy tényleg rosszul vagyok a laktózos dolgoktól./

Orvosnál amúgy még nem voltam ezzel, mert nem látom értelmét, hiszen valószínűleg ő is csak azt mondaná, hogy akkor kerüljem a laktózos dolgokat, azzal meg nem sokat érnék, ha kapnék egy hivatalos diagnózist erről, mert a rokonaink úgyis megmagyaráznák, hogy én is hülye vagyok meg az orvosok is. Az egyik rokonunkról pár éve derült ki, hogy valamilyen szívbetegségben szenved, talán szívritmuszavarban vagy valami ilyesmi és gyógyszert szed rá. Valahányszor találkozunk vele és hallótávolságon kívül kerül, a többiek elkezdik óbégatni, hogy csak tetteti ezt a "szívproblémát", hogy mindenki őt sajnálja, meg a kis diagnózisát is csak azért kapta, mert az orvosa szerintük kap azért pénzt, hogy váltja kifele a drága szívgyógyszerét a gyógyszertárból, aztán röhögnek rajta, hogy hogy becsapatja magát...

Úgyhogy nem hiszem, hogy bármivel is előrébb lennék, ha egy dietetikus is megerősítene ebben, sőt..

Más is van, akinek valamilyen ételallergiája van, vagy valamilyen speciális diétát kell követnie? Veletek is így viselkednek a rokonaitok? Mit lehet az ilyenekkel tenni? 21L

2020. jan. 18. 15:08
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
90%

Az az igazság, hogy manapság valóban divat az embereknek magukat diagnosztizálni jól hangzó betegségekkel, és utána nyifogni, hogy nekik csak ez vagy az jó...

Nem azt mondom, hogy te ezt csinálod, de azért áll így az ilyesmihez mindenki. A legtisztább, ha tényleg elmész az orvoshoz. Főleg, hogy lehet, nincs is igazad, és más a bajod. Attól, hogy segít a diéta, még nem biztos, hogy a problémát oldottad meg, lehet, hogy csak tünetet kezeltél.

2020. jan. 18. 15:39
 12/38 A kérdező kommentje:

9-eske, olvasni tudsz?

"Szóval elkezdtem laktózmentes tejtermékeket fogyasztani és mióta ezeket eszem, érdekes mód nincs semmi bajom." (a laktózmentes dolgok tartalmaznak tejfehérjét, csak hogy tudd)

Meg amúgy elmondanád, az neked mégis miért fáj, hogy valaki ilyen-olyan mentes termékeket eszik? Mi közöd van ahhoz, más mit fogyaszt? Ha valaki jobban érzi magát már csak a tudattól is, hogy kenyérből nem sima kenyeret vásárol, hanem gluténmenteset, kinek érzed te magad, hogy megmondd neki, hogy nem eheti azt, csak mert ő nem gluténérzékeny? Illetve vicces, hogy te magyarázol arról, mennyire nem "veszem komolyan" az ételallergiákat, amikor veled ellentétben ha elmegyek orvoshoz, legalább annyit ki tudok nyögni, hogy mielőtt ide jöttem, egy ideje elkezdtem laktózmentes dolgokat fogyasztani és azóta nem tapasztalok semmi gondot, és máris ennyivel előrébb vagyuk, nahát! :o

A többi válaszolónak köszönöm!

Azt mondjuk nem tudtam, hogy adókedvezményt lehet miatta kapni, szóval legalább azért mégis megéri elmennem.

2020. jan. 18. 15:44
 13/38 anonim ***** válasza:
56%

A gyerekem érzékenységét is azért kellett annyira alaposan bizonyítanom, mert a gasztroenterológus azt feltételezte, hogy sokakhoz hasonlóan az anyagi előnyők miatt szeretném ezt és amúgy semmi baja, csak jól hangzik és még pénzt is spórolok vele. Addig nem is tudtam a kedvezményekről, és akkor nyugodott le, mikor mondtam, hogy nekem nem kell az adókedvezmény. Csak azért mentünk hozzá, hogy ne csináljanak a bölcsiben naponta fájdalmas hasmenést a reggeli tejitallal a gyereknek.

Az ilyen hozzáállású emberek miatt olyan nehéz bizonyítani a valós betegséget és komolyan venni, ha tényleg fennáll.

2020. jan. 18. 15:59
 14/38 A kérdező kommentje:

Ne zavarjon, hogy én is csak most tudtam meg, hogy jár utána adókedvezmény :D

Mindegy, inkább nem várok több választ, mert erre az oldalra nem lehet egy normális kérdést kiírni anélkül, hogy legalább a válaszolók fele ne kötne beléd meg ne forgatná ki a szavaid.

2020. jan. 18. 16:02
 15/38 anonim ***** válasza:
55%

Igazad van, azt se tudja, mi a különbség, de belédáll...

Őrület.

Amúgy nálam is ezt csinálják. Sőt apám idióta nője még meg is magyarázza, mit ehetek, meg szerinte kiütésem lesz tőle, hát nem?

hát deeehogy...fosok 3 napig minimum, de oké...biztos ki lehet bírni, ha nem veled történik, meg nem kell átélned. Nagyon idős, de ahhoz képest pár hónap után felfogta, ha gőzött, adott külön salátát, stb...De van, aminél nem jó eszébe, de szépen elmondja nekem. de ezek olyan tipikusak, amiket írtál, hogy kicsitől nem lesz baj stb...

Ja, és én is magamnak tapasztaltam ki, és nem fogok azért egy hétig fofikálni, hogy kapjak adókedvezményt, mert orvos állapította meg...na ilyenkor mi van?

2020. jan. 18. 16:07
 16/38 anonim ***** válasza:
61%

Az én egyik barátnőm is ilyenkor korban találta ki, hogy ő laktózérzékeny, utána olvasott a tüneteknek és 100%-ban ráillik, a laktózmentes termékektől semmi baja. Szóval elment orvosi vizsgálatra, ahol kiderült, hogy nem allergiás rá. Akkor egy világ omlott össze benne és kitalálta, hogy tejfehérje érzékeny, majd glutén érzékeny, majd még valamire érzékeny, de azt már meg se jegyeztem... Természetesen csak a tiszta tejnél vannak ilyen problémái, simán megeszi a sajtokat, joghurtokat, attól nincs baja, bizonyára a feldolgozástól :D A gluténérzékenysége is addig terjed ki, amíg nem csinál karácsonykor több tucat mézeskalácsot (kedvenc sütije) vagy nincs más, amit szeretne enni.

Egyszerűen csak szereti magát sajnáltatni, azóta már 68 betegséget diagnosztizált magán, mert ő rákos (mell, petefészek, bőr és tüdő!), Crohn-beteg, az összes anyagcsere-betegséggel rendelkezik.

És 20-21 éves kora után kattant csak meg, addig normális volt.

Így már én is cinikus vagyok az öndiagnosztika-tejérzékenység kapcsolatában. Orvoshoz már ő se mer elmenni, miután már a doki is csak elhajtja a sok negatív teszt után.

A poén az, hogy engem tart hipochondernek, mert nem szeretek a Balatonban/termálvízben fürödni nyáron, mert egyszerűen undorító.

Szóval menj el tesztre, ha pozitív, akkor érvelhetsz vele.

2020. jan. 18. 16:11
 17/38 anonim ***** válasza:
59%

'9-eske' vagyok. Képzeld én is elkezdtem laktózmentesen enni mielőtt kivizsgáltattam magam és én is mondtam a dokinak,hogy már úgy eszek és 'jobb'. Szóval ne okoskodj. És lám negatív lett a tesztem pedig én hú de abban a hitben voltam,hogy a laktózmentes cuccoktól pedig semmi bajom(ezt hívják placebónak,bebeszéled magadnak,hogy ez jobb). Aztán elmentem egy ételallergia tesztre is,ahol kiderült,hogy a tejnek semmilyen összetevőjére nem vagyok allergiás,ellenben szinte minden zöldség-gyümölcsre meg igen. Ezért mondtam, hogy ne diagnosztizáld magad, mert pl a krémleveseknél is azt hittem, hogy a tejszín miatt van bajom,közben meg a zöldség miatt volt. Joghurt után én is futottam a wcre, természetesen itt is azt hittem,hogy a laktóz miatt, de igazából a benne lévő gyümölcs miatt.

Szóval hacsak nincs doktori diplomád, akkor ne hangoztasd a rokonságban,hogy neked márpedig laktózintoleranciád van, hanem menj el egy tesztre.

2020. jan. 18. 16:18
 18/38 anonim ***** válasza:
85%

akármennyire is viccesnek tartod, igen, a feldolgozás miatt van. Pl van olyan, hogy puding bajos, de a kevert tésztában a tej/akármi nem okoz gondot. A kemény, érett bizonyos sajtokban van a legkevesebb.

Allergia- fehérje.

Érzékenység- tejcukor/laktóz.

[link]

2020. jan. 18. 16:19
 19/38 anonim ***** válasza:
82%
Nekem a munkahelyen volt döbbenet. Szokott lenni közös fagyizás meg sütizés, jó a kollektíva. Az elején nem bírták felfogni, hogy nekem nem lehet mindent csak ugy ennem. Egészen addig nem hitték el, amíg a hülyék nem hoztak nekem laktóztartalmú sütit, amit én meg is ettem.(nem tudtam, hogy nem mentes):( Nah akkor megtanulták, hogy ez nem vicc. ;( Utána mindig kiemelten figyeltek erre.
2020. jan. 18. 16:20
 20/38 anonim ***** válasza:
82%

A tesóm laktózérzékeny, papírja is van róla. Anyámat nem izgatja. Simán letagadja, hogy egy ételben van tejtermék, vagy elkezd üvölteni, hogy miért kell csinálni a cirkuszt, egy kicsi tejtől nem lesz semmi baja.

Nekem a hústól volt bajom, hónapokig nem ettem húst. Előtte tudott főzeléket, tésztákat főzni, amikor mentünk csak húst főzött hússal és folyton cikizett.

Valószínűleg gluténérzékeny vagyok. Már túl vagyok a vérvételeken, vizsgálaton, az eredményt várom.

Ő ilyen, nem tudjuk megváltoztatni. Ja, de, nem eszünk ott. Volt, hogy ebédre mentünk, csak olyat csinált tesómnak, amiben tejtermék volt. Tesóm felállt és hazament. Persze anyám volt besértődve, hogy miért kell ez a cirkusz, egyszer kibírhatná.

2020. jan. 18. 16:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!