Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Karácsonykor nem érdekelte a...

Karácsonykor nem érdekelte a családomat a 15 éve fennálló ételallergiám és semmit nem ehettem?

Figyelt kérdés

25-én Anyáméknál voltunk. Mindenben tej volt, mindent sima tejjel csinált. Semmit sem ehettem. Ez is úgy derült ki, hogy a feleségem kérdezett rá, hogy szerinte ez meg az normál tejből van készítve íz alapján. Maguktól nem mondtak semmit. 15 éve szól az életünk az allergiámról. Minden eseménykor figyelembe van véve, semmi olyan alapanyag nincs soha otthon náluk. Állítólag elfelejtették ... Érdekes, hogy szeptemberben volt még születésnap tartva ahol nekem is volt külön kaja. Amikor számon kértem a dolgot, hogy legalább szólhattak volna és akkor vittem volna magammal kaját mint máskor, akkor kiderült, hogy a testvérem nőjével főzött Anyánk és az nem akart szerinte “fura alapanyagokkal” dolgozni. Azt gondolta, hogy majd észre se veszem és szerinte ez csak egy hóbort. Fájt hogy Anyám aszisztált ebben.

Másnap anyósomékhoz mentünk, ott szóltak előző este, hogy vigyek Anyámtól kaját mert az unokák nem szeretik a tej helyettesítőket és ő nem csinált semmi nekem valót. Persze így nem tudtam semmit vinni, a boltok meg zárva voltak nálunk. Ott is éhen voltam, üres kenyeret meg natúr kekszet ettem. Mindenhol rakásig volt az asztal, 3 féle hús, köretek, 6 féle sütemény ..... én meg csak néztem.

Nem arról kéne szólnia a Karácsonynak hogy figyelünk a másikra? Nem várok el nagy dolgokat, de a 3 húsból egy lehetett volna tejmentesen, a 6 süteményből meg legalább egy nekem való ha a többiek nem is szeretik. Teljesen tönkretette ez az ünnepemet.

2020. dec. 31. 08:58
 21/95 anonim ***** válasza:
74%

20.

Ezt kérdeztem én is, de a kérdező eltünt. :(

2020. dec. 31. 10:09
 22/95 anonim ***** válasza:
42%

"15 éve szól az életünk az allergiámról. Minden eseménykor figyelembe van véve, semmi olyan alapanyag nincs soha otthon náluk"

Szóval 15 éve az anyja MINDIG FIGYELEMBE VESZI, de most az egyszer nem...

Ezért aztán Jól "meg kell kövezni" az anyját, de bunkó, tapló, stb dolgok hangzanak el (megjegyzem nagyon furcsa, hogy ilyen stílusú megnyilvánulásokat olvasok).

Azt viszont senki nem veszi észre, hogy itt nem az anyját "kell utálni", hanem a testvér nőjét, aki belerángatta ebbe a dologba.

A kérdező meg ahelyett, hogy felnőtt módjára megbeszélné a testvér nőjével, hogy ez nem "csak egy hóbort" és elmagyarázná neki, hogy milyen tüneteket okoz, ha tejet fogyaszt, nos ehelyett szépen kiírja a gyakorira a kérdést, hogy sajnáljuk. Ez van.

Kérdező, amúgy anyukádnak megemlítetted már, hogy ez Neked rosszul esett?

2020. dec. 31. 10:10
 23/95 anonim ***** válasza:
79%
20, pont ezért használják a valóban túlérzékenyek a helyes kifejezést. Én laktózos vagyok, sose mondtam, hogy tejallergiám van.
2020. dec. 31. 10:14
 24/95 anonim ***** válasza:
40%
Nem volt saláta, ugye? A oanirt is le lehet szedni.
2020. dec. 31. 10:17
 25/95 anonim ***** válasza:
21%
Van ra gyogyszer es nem varnam el hogy egy nagy csaladi unnepen majd nekem kulon sutogessenek
2020. dec. 31. 10:17
 26/95 anonim ***** válasza:
56%
A hasabburgonyaba hogy kerül tej? Az is kizárt, hogy ha háromfelé hús van, akkor mind panírozott, de mindegy.
2020. dec. 31. 10:29
 27/95 anonim ***** válasza:
81%

Ha ennyi ideje van a problémád, akkor tudhattad volna, hogy nem figyelnek erre, és vihettél volna magaddal kaját.

Viszont azt nem tudjuk, a kérdezö milyen messze lakik a szülöktöl, anyóséktól, nem feltétlen egyszerü csak úgy hazamenni, ha valami nem passzol neki.

Másrészt ha hozzám jönnek vendégek/családtagok, akkor a kaja nagy része kész, mire odaérnek - pl a hús bepanírozva, meg eleve kicsi a konyha, ha még valaki bejön "segíteni", akkor csak egymást akadályozzuk, nekem nem könnyebb. Éppen ezért szervezem meg úgy elöre, hogy alig kelljen valamit akkor csinálni, amikor már ott van valaki.

Ami meg e többi kötözködést illeti: sok helyen a húst tejben áztatják, hogy "puha" legyen, ami ugyan teljesen fölösleges, de a babona megmarad, a salátákat tejfölös, tartármártásos öntettel készítik el elöre, meg a köretekhez is használnak tejszínt, tejfölt, sajtot, stb - szóval nem kizárt, hogy tényleg minden problémás volt.

Aki meg tényleg allergiás vagy túlérzékeny, annak a hústól akkor is lesz baja, ha a panírt leszedi, mert a tej már a húsba is bekerült a sütés során.

Egyébként ha ÉN vendégeket hívok, akkor számomra alap, hogy úgy fözök, hogy mindenkinek legyen olyan, amit szeret, illetve amit meg bír enni, akár egészségügyi, akár elvi okokból. Aki erre nem hajlandó, az ne hívjon meg senkit!

2020. dec. 31. 10:29
 28/95 anonim ***** válasza:
75%

Jöttök itt a “panírt le lehet szedni” dologgal...arra senki nem gondol, hogy sokan tejben áztatják a húst panírozás előtt????? Azt nem lehet leszedni... exanyós is minden húst fokhagymás tejbe áztatott, mielőtt sütötte volna. Mindegy volt, hogy egyben sült, töltött, vagy rántott hús, előtte éjszakára tejbe rakta.

Gondolom a kérdező nem laktózos, ha “fura” alapanyagról van szó a kérdésben, hiszen a laktózmentes alapanyag nem fura.

Másrészt meg a laktáz tabletta is csak félmegoldás. Ez olyan, mintha meginnánk a mérget, hiszen van ellenszerünk, nem lesz baj. Egyszer-egyszer elmegy, ha az ember olyan helyen eszik, ahol nem tudnak a bajáról. De a CSALÁDBAN??? Hát ne már. Meddig tart odatenni egy fazék rizst? Semeddig... vagy meggig tart a krumpliból kivenni egy adagot, és nem bekeverni tejjel a püréhez? Vagy a húsból 2 szeletet tejmentesen kisütni?

Az, meg hogy nem állt neki a kérdező pattogni, teljesen érthető...nem lett volna értelme, hiszen nem újkeletű a problémája, mindenki tud tóla, csak egy kicsi odafigyelés kellett volna. Ha erre maguktól nem képesek, akkor felesleges pattogni.

2020. dec. 31. 10:31
 29/95 anonim ***** válasza:
76%
En is kiakadnek, hogy anyamnak (aki ezek szerint tokeletesen tisztaban van az erzekenysegeddel) fontosabb a menye (?) velemenye. A helyeben ha nekem ilyet mond, hogy ne vegyuk figyelembe a gyerekem etrendjet mert o ezzel meg azzal nem szeret fozni, elkuldtem volna hogy akkor nem kell segiteni. Alljon mar meg a menet, hogy majd a sogorno diktal nalatok hogy mivel szeret meg mivel nem szeret fozni...
2020. dec. 31. 10:32
 30/95 anonim ***** válasza:
89%
Persze majd karacsonykor lekapart hust eszek meg szendvicset mert leszartak az allergiam, ami eddig erdekes mod mindig eszben volt tartva, csak most a sogorno miatt nem. :D
2020. dec. 31. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!