Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A gyerek vagy a haldokló...

A gyerek vagy a haldokló számít jobban?

Figyelt kérdés

Apuka anyja kórházba kerül, állapota nagyon leromlik, már tudatánàl is alig van. Apuka erőlteti, hogy be kell menni az unokáknak elbúcsúzni, anyuka inkább ahoz ragaszkodik, hogy ne rontsák el a szép emlékeket. A gyerekek 13 éves fiú, 14 éves lány, sose volt közeli a kapcsolat. A gyerekek is inkább ellenzik, de az apuka addig nyomja, amíg be nem mennek.

A gyerek valóban önző lenne azért, mert nem akar a csontvázzá fogyott, már beszélni se tudó nagyszülőhöz bemenni? A haldokló kívansága tényleg előrébb való?

2023. szept. 29. 22:34
1 2 3 4 5
 41/46 Darius- ***** válasza:
21%
Nem értem mi lenne vele akkor, ha meglátna egy haldoklót. Egyszer úgyis látnia kell, része a való világnak ez is, amit ismernie kell. Be kellene mennie így, szerintem ő is emellett döntene befolyásolás nélkül. Meg lehetne értetni vele azt is, hogy a halál nem feltétlen a vég, meglehet utána jön valami más. Az viszont biztos, hogy számunka testileg elveszik az illető, az emlékeinkben viszont tovább él.
2023. okt. 1. 02:27
 42/46 Darius- ***** válasza:
33%
40-Nem tudhatod biztosan te sem mi van a halál után, tud valamiről a halott lelke, ha van ilyen vagy nem.
2023. okt. 1. 02:34
 43/46 anonim ***** válasza:
87%

Apad az edesanyjat veszitette el. Hiaba nem volt szoros a viszony, gondolom neki, az o lelkibekejenek kellett az, hogy biztositsa az anyjanak a bucsut, meg akkor is, ha nem volt tudatanal, ugy erezhette, hogy az o felelossege, hogy "meltokepp" zaruljon az elete, megha ez igy kivulrol nem is ertheto.

Ti pedig igazabol nem voltatok tul fiatalok a dologhoz. Sajnalom, hogy megrazo volt a latogatas, de ugy gondolom, hogy a halallal eloszor szembesulni az mindenkepp nehez.

2023. okt. 2. 18:14
 44/46 anonim ***** válasza:
90%

11 éves voltam, amikor apai nagymamám agyvérzést kapott és kórházba került. Apám mesélte hogy csak engem akar látni, de ő kőkemény arccal kijelentette, hogy márpedig az kizárt, mert csontsovánnyá fogyott, és nem kell engem ilyesmivel terhelni. Akkor olyan kis beletörődő csendes voltam, de nagyon szíven ütött.

Most felnőttként ez az egyik dolog amit soha nem tudtam megbocsátani apámnak. Mert ne ő döntse el, hogy mi volt jó nekem adott pillanatban. Én látni akartam vola, mert szerettem; ő gyűlölte a szüleit, és inkább emiatt ártott neki még ott is.

Ez az adott gyerekek érettségétől, empátiájától, és a kapcsolat milyenségétől függ.

2023. okt. 4. 13:52
 45/46 anonim ***** válasza:
75%
A mai társadalom nincs ránevelve az elmúláshoz, pedig ez is az élet része. Sok sok évtizeddel ezelőtt a halált épp úgy ahogy a születést természetesen kezelték az emberek. Mivel nagyon régen sokkal több volt az elhalálozás mint most így akaratlanul a gyermekek, is közel kerűltek a halál eseményéhez egy családban. Sok esetben külön szobába volt az idős haldokló s nem ritkán a fiatalabb családtagok gondozták utolsó óráiban köztük a nagyobb gyermekek is. A halál után beköltözött a gyász a házakba s sok sok napot virrasztott a család.Azt kell megérteni hogy nem feltétlenűl kell elzárni a fiatalabbakat az elmúlás eseményétől mert ez az élet természetes velejárója ahogy a temetéstől sem. Egy egészséges elméjű embert nem fog rongálni a tudat hogy az élete végét jaro idős nagyszülőtől elbúcsuzzon azt gondolom. A szülő feladata hogy gyermekének hogy magyarázza el az elmúlás tényét. A gyermek ennyi idos korban már el tudja dönteni hogy el akar e búcsuzni az idős embertől vagy sem. Ez nem fontosság kérdése, nincs jól megközelítve a téma ne haragudj.
2023. okt. 15. 20:08
 46/46 anonim ***** válasza:
Igen, előrébb való.
2024. febr. 18. 23:55
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!