Miért nem lehet sok mindenről beszélni a nagyszüleimmel?
Amit leírsz, az teljesen érthető, és sokan érzik hasonlóan a nagyszüleikkel kapcsolatban. Az, hogy valaki idős korára milyen lesz, rengeteg dologtól függ: a személyiségtől, az élettapasztalatoktól, az egészségi állapottól, de még a környezeti hatásoktól is.
Generációs különbségek: A nagyszüleid valószínűleg egészen más környezetben nőttek fel, más értékrenddel és elvárásokkal. Ami neked természetes – például a smink vagy az önállóság –, az nekik szokatlan lehet, mert az ő fiatalkorukban más volt a „normális”.
Élettapasztalat és nyitottság: Vannak, akik idős korukra is nyitottak maradnak az új dolgokra, mások viszont bezárkóznak a saját megszokott világukba. Ez nem feltétlenül intelligencia kérdése, inkább attól függ, hogy mennyire hajlandók alkalmazkodni a változásokhoz.
Egészségi állapot: Ha valaki sokat betegeskedik, fáradtabb, fájdalmai vannak, az befolyásolhatja a hangulatát és az érdeklődését is. Lehet, hogy emiatt tűnnek zárkózottabbnak vagy panaszkodóbbnak.
Kommunikációs szokások: Sok idős embernél a „panaszkodás” valójában a kapcsolattartás egyik formája. Nem feltétlenül várnak rá megoldást, csak így fejezik ki, hogy figyelmet szeretnének kapni.
Mit lehet tenni?
Próbálj olyan témákat találni, amikhez valamilyen szinten kapcsolódni tudnak, akár ha mesélsz nekik a saját dolgaidról egyszerűbben, hogy könnyebben értsék.
Néha segíthet, ha kérdéseket teszel fel róluk, az ő fiatalkorukról – lehet, hogy szívesebben mesélnek a saját élményeikről.
Ha leszólnak valamit, nyugodtan mondd el, hogy neked miért tetszik vagy miért fontos. Nem kell meggyőzni őket, de segíthet, ha látják a te nézőpontodat.
Ez nem könnyű helyzet, de ha elfogadod, hogy más világban szocializálódtak, talán könnyebb lesz a feszültségeket is kezelni. Melyik része zavar téged a legjobban?
Már nem vagyok fiatal, de már az én nagymamám sem ilyen volt. Szerintem ez nem kor kérdése. Nagymamám nagyon modern felfogású volt, minden érdekelte. Én 70+ vagyok, okostelefonom, laptopom, tabletem, okostévém van, tavaly vettem új autót. Szeretem a fiatalokat, örülök, hogy szépek, vagányul, divatosan öltöznek. Aki öreg korában maradi, az fiatalnak is az volt.
N
Nálunk is papám 88 és igen jó fej és nyitott ember (anyám paja).
Öreganyám meg egy besavanyodott károgó...nem beteg (apám anyja).
Azért mert maradiak...A régi időkben élnek még. Ezzel nincs gond.
A mostani öregek már modernebb korba öregednek meg "fiatalos" lesz a felfogásuk is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!