Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Miért nem lehet sok mindenről...

Miért nem lehet sok mindenről beszélni a nagyszüleimmel?

Figyelt kérdés
Csak az időjárásról meg a politikárol meg a kajárol. De nem nagyon értenek semmi mást. Mindenre csak jaa ahha igen ezt válaszolják nagyjából és olyan mintha buták lennének. Telefonhoz nem értenek furcsáljak hogy nagykorú létemre festem magam és a körmöm is kivan lakkozva. Minden természetes mai dolgot leszolnak. Mindenbe beleszolnak, de alig tudnak egy értelmes mondatot mondani. 70-80 év között vannak. Pedig sok nagyszülőt ismerek aki kirándul ért a telefonhoz jobban érti a mai dolgokat. Pl az én nagyszüleim ha este elmegyek sétálni nem vagyok otthon arra azt mondják hogy csavargós vagyok. Akkor is ha fél órára megyek el. Szerintük egy nőnek otthon kell a ház körül lennie mindig. De én sok isős embert ismerek akik nem ilyenek hanem olyanok agyilag mint egy 30 éves. Ez mitől függ hogy milyen lesz idős korára az ember? Az én nagyszüleim betegesek itt fáj ott fáj mindenük panaszkodnak és a redszert szidják. De sok 70 évest ismerek aki nem panaszkodik és megy az unokákkal kirándulni, nyaralni.

tegnap 10:40
 1/10 A kérdező kommentje:
mamámék azt mondják akkor se mennének el nyaralni vagy kirándulni ha fizetnének nekik.
tegnap 10:41
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Mert ilyen emberek hagyd rájuk. Minden újtól idengenkednek nem fogják fel, hogy a világ más lett ez nem feltétlnül rossz, csak szomorú. Megváltozni nem fognak hallgasd meg őket és ennyi.
tegnap 10:53
 3/10 anonim ***** válasza:
13%

Amit leírsz, az teljesen érthető, és sokan érzik hasonlóan a nagyszüleikkel kapcsolatban. Az, hogy valaki idős korára milyen lesz, rengeteg dologtól függ: a személyiségtől, az élettapasztalatoktól, az egészségi állapottól, de még a környezeti hatásoktól is.

Generációs különbségek: A nagyszüleid valószínűleg egészen más környezetben nőttek fel, más értékrenddel és elvárásokkal. Ami neked természetes – például a smink vagy az önállóság –, az nekik szokatlan lehet, mert az ő fiatalkorukban más volt a „normális”.

Élettapasztalat és nyitottság: Vannak, akik idős korukra is nyitottak maradnak az új dolgokra, mások viszont bezárkóznak a saját megszokott világukba. Ez nem feltétlenül intelligencia kérdése, inkább attól függ, hogy mennyire hajlandók alkalmazkodni a változásokhoz.

Egészségi állapot: Ha valaki sokat betegeskedik, fáradtabb, fájdalmai vannak, az befolyásolhatja a hangulatát és az érdeklődését is. Lehet, hogy emiatt tűnnek zárkózottabbnak vagy panaszkodóbbnak.

Kommunikációs szokások: Sok idős embernél a „panaszkodás” valójában a kapcsolattartás egyik formája. Nem feltétlenül várnak rá megoldást, csak így fejezik ki, hogy figyelmet szeretnének kapni.

Mit lehet tenni?

Próbálj olyan témákat találni, amikhez valamilyen szinten kapcsolódni tudnak, akár ha mesélsz nekik a saját dolgaidról egyszerűbben, hogy könnyebben értsék.

Néha segíthet, ha kérdéseket teszel fel róluk, az ő fiatalkorukról – lehet, hogy szívesebben mesélnek a saját élményeikről.

Ha leszólnak valamit, nyugodtan mondd el, hogy neked miért tetszik vagy miért fontos. Nem kell meggyőzni őket, de segíthet, ha látják a te nézőpontodat.

Ez nem könnyű helyzet, de ha elfogadod, hogy más világban szocializálódtak, talán könnyebb lesz a feszültségeket is kezelni. Melyik része zavar téged a legjobban?

tegnap 11:04
 4/10 Metionin ***** válasza:
88%
Egyrészt simán nem érdekli őket az amiről beszélgetni akarsz, másrészt vannak olyan idősek, akik a beszélgetést mint olyan, nem "ismerik". Általában azok ilyenek, akikkel a saját szüleik, házastársuk sem beszélgetett csak a napi teendőket és annyi. Volt több ilyen ismerősöm, akik nem tudtak beszélgetni a nagyszüleikkel, mert azok nem voltak vevők a gyerek témáira, nem érdekelte őket az új kiskutya, az osztálykirándulás, a gyerek élményei. Mamám is ilyen volt, sosem tudott beszélgetni, bizonyára mert vele sem beszélgettek soha. Az meg, hogy nem értik, miért lakkozod a körmöd és hasonlók, valószínűleg nem abban a környezetben nőttek fel és élték le az életüket, ahol ez megszokott volt. Az ilyen berögződésekből már nem lehet őket kimozdítani. Az ő idejükben is voltak modernebb emberek, akik követték a világ akkori változásait és voltak maradibbak.
tegnap 11:54
 5/10 anonim ***** válasza:
89%

Már nem vagyok fiatal, de már az én nagymamám sem ilyen volt. Szerintem ez nem kor kérdése. Nagymamám nagyon modern felfogású volt, minden érdekelte. Én 70+ vagyok, okostelefonom, laptopom, tabletem, okostévém van, tavaly vettem új autót. Szeretem a fiatalokat, örülök, hogy szépek, vagányul, divatosan öltöznek. Aki öreg korában maradi, az fiatalnak is az volt.

N

tegnap 12:28
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az emberek nem egyformák. Anyósom 74 éves, semmi modern technikai eszközhöz nem ért, nem is érdekli. A szomszéd asszonyom 87, van okostelefonja, tablete és internetezik ezerrel.
tegnap 13:58
 7/10 anonim ***** válasza:
79%
Mert ők ilyen egyszerűek, mint a faék. Lehet más nagymami 90 évesen netezik, de az más nagymamija. Ne hasonlítsd őket máshoz, mert felelsleges.
tegnap 14:24
 8/10 anonim ***** válasza:

Nálunk is papám 88 és igen jó fej és nyitott ember (anyám paja).

Öreganyám meg egy besavanyodott károgó...nem beteg (apám anyja).

tegnap 16:36
 9/10 anonim ***** válasza:

8#

és 78 éves.

tegnap 16:39
 10/10 anonim ***** válasza:

Azért mert maradiak...A régi időkben élnek még. Ezzel nincs gond.

A mostani öregek már modernebb korba öregednek meg "fiatalos" lesz a felfogásuk is...

tegnap 19:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!