Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Megőrjít már a mamám, mit...

Megőrjít már a mamám, mit csináljak?

Figyelt kérdés

A mamám 80 éves, idős már. Viszont borzasztó személyiség.Folyamatosan mártírkodik, soha semmi nem jó neki.

Hetente egyszer elvisszük a boltba, vagy én vagy anya. De nem vásárol be rendesen és 2 nap múlva már megint mondja, hogy neki nincs otthon semmi. Mivel nem visszük el a boltba megsértődik. És ez folyamatosan így megy. Ő magában kitalálja, hogy mondjuk szombaton át megyünk de nincs megbeszélve meg semmi, és mikor kiderül, hogy nem megyünk szintén jön a sértődés.

Azt várná el, hogy mi minden nap ott üljünk, minden nap sétáljunk vele, kísérjük a boltba. Mikor egyedül elmegy akkor délután ha beszélünk telefonon akkor mindig elmondja, hogy ő rosszul lett és kérdezték, hogy mi van vele.

Naponta 5x hív. Ha nem vesszük fel a telefont akkor addig hív míg tud. Volt, hogy egy óra alatt 20 nem fogadott hívásom lett.

Nem akarom megbántani, többször beszéltünk már vele de nincs semmi változás.

Ne írjatok az idősek otthonát, meg az ilyen nyugdíjas dolgokat mert nem megy ilyen helyekre.

Nem is tudom, mit várok de nagyon sokszor megőrjit ez. Ha elutazunk akkor azon is megsértődik, hogy akkor vigyáz magára mert most nem halhat meg hogy nekünk haza kelljen jönni.

ma 14:44
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
38%
Kibírod, amíg meghal. Annyit vállalj körülötte, amennyit nagyobb kényszerérzet nélkül meg tudsz tenni. Mondjuk heti 1 vásárlást. A többin meg ne izgasd magad, ilyen és kész, tudomásul kell venni.
ma 14:52
 2/13 anonim ***** válasza:
58%

Beszélj vele régi emberekről, ismerősök, barátok élnek-e még? Kivel szeretne beszélni vagy találkozni?

Nagyon egyedül érzi magát, az a fő baj.

És gondolom, nem is tud egyedül jól közlekedni, hogy kimenjen valahova nézelődni.

ma 14:54
 3/13 anonim ***** válasza:
17%
Tipikus demens ember, relatív korai szakaszban.
ma 14:55
 4/13 A kérdező kommentje:

Senkivel nem akar se beszélni se találkozni. Múltkor is elhívták az egyik régi ismerős születésnapjára ő nem akart elmenni.

Persze nem úgy közlekedik mint 10-15 éve, de azért eltud menni.

Viszont amit ő szeretne ezt nem tudjuk megtenni. És nehezíti a dolgokat, hogy ő délután már soha sehova nem akar menni.

ma 14:57
 5/13 anonim ***** válasza:
87%
Egyáltalan nem biztos, hogy demens. Öreg és unatkozik, azért nem vásárol be rendesen, hogy másnap is legyen oka magát boltba kísértetni, aztán megsértődni és pufogni, azzal is telik az idő. A férjem anyja is csinált ilyet, vele Budapestre kellett járkálni, mert senkinél nem felelt meg a hallókészülék, az összes céget végig kellett vele járni. Azért szerette, mert utána a férjem mindig elvitte ebédelni meg hát együtt voltak. Aztán egyszer a férjem kiakadt, hogy évek óta erre mennek el a szabijai, nem igaz, hogy sehol nem tudnak neki megfelelő készüléket csinálni. Hatalmas balhét csapott a mama, hogy ő egyedül van akkor most már hagyva a problémájával. Még két céghez elment vele a férjem, de amikor azok se feleltek meg, beintett, hogy ennyi volt. Abból is hatalmas hiszti lett. A ferjem felajánlotta, hogy egy hónapban egyszer elviszi egy napot kirándulni, csak ne ezzel az ürüggyel kelljen már kimozdulni, de ezt meg sértetten visszautasította. Azóta se lett neki új hallókészüléke és nem beszél a férjemmel szinte egyáltalán. Most a férjem húgát ugráltatja különféle hasonló dolgokkal, már ő is jelezte, hogy ez így nem normális, hogy semmit nem lehet vele megoldani, mert soha semmivel nem elégedett, mindig mindenhova folyton vissza kell menni, lehetőleg minél messzebb. Hát most ez van, nem tudunk mit csinálni. 82 éves.
ma 15:05
 6/13 A kérdező kommentje:

Ugyanez, pontosan. Mindig ki talál valamit, ami moströgtönazonnal kell. Ha egy hetet várnia kell akkor az megy, hogy senkire nem számíthat. Ha azonnal orvosoljuk akkor azért puffog, mert nem mondhatja a magáét.

Nem demens, nemrég volt orvosi vizsgálata.

ma 15:07
 7/13 anonim ***** válasza:
55%

Nem lehetne több mindenki között felosztani a dolgokat? Ha pl többen vezettek a családban akkor 2 vagy 3 alkalommal is lehetne boltba vinni. A maradék 4-5 napot is el lehet osztani, hogy valaki vagy meglátogatja, vagy rátelefonál. Ha csak van 5 percetek cigiszünet, kajaszünet, annyi csak belefér. Vagy az sem lenne elég neki? Így azért sok kicsi sokra megy.

Biztosan úgy van, ahogy mások is írták, unatkozik. És biztosan nagyon stresszes így most nektek, de próbáljátok meg a fentieket.

Plusz még az eszembe jutott, hogy ha nem is akar kimozdulni társaságba, de meg lehetne esetleg tanítani neki okostelefonozni, videochatelhetne ismerősökkel, lehet ők tudnak ... vagy csak simán telefonáljanak egymásnak.

ma 15:30
 8/13 A kérdező kommentje:

Anyu van meg én. Anyunak nincs tesója, én is egyke vagyok. A férjem is meg apu is késő délutánig dolgoznak.

Naponta többször beszélünk vele telefonon. De van olyan, hogy nem tudjuk felvenni. De ugye ketten vagyunk csak. Nekem is van ovis gyerekem.

Próbáltuk, laptopot is vettünk neki, okostelefont is. Nagyon sokszor próbáltuk megtanítani, soha nem volt rá türelme. Majd arra is megkaptuk, hogy nekünk nem volt türelmünk megtanítani őt.

ma 15:37
 9/13 anonim ***** válasza:
89%

Vegyétek kezetekbe az irányítást. Tudom, öreg meg rugalmatlan, meg minden. De legyetek kiszmíthatóak számára. Úgy foglalkozz vele, mint az ovisoddal. Ne szégyelld átvenni az irányítást. Te határozod meg, mikor hívod, mikor veszed fel, mikor mégy hozzá. Két nappal boltba menés előtt mondd, hogy írja össze, mi kell. Induláskor, kukkants be a spajzba, mire lehet szükség.

Igen, meg fog sértődni. Nekem is mondta anyukám, hogy minek a mobil, ha nem veszem fel. Lecsöngette a töltést róla, amikor nem is vihettem be megbeszélésre. Aztán lassan mégis megszokta, hogy vész esetére van, elég hatot-nyolcat csengetni, ha addig nem veszem fel, akkor nem is tudom, de visszahívom.

Nagy küzdelem, de tudd, ugyanúgy, mint a gyereknevelésben: nem akkor teszel vele jót, ha ugrálsz neki, hanem ha rendszerezed a kívánságait :

teljesíthetők gyorsan megtehetők,

jogosak ,de várni kell rá, marhaság, csináljuk máshogy.

Ui. Nekem az volt még a tapasztalatom, hogy a sok kisebb törődés jobb nekik,( egy plusz telefonálás, egy félórás beugrás) mint az egybe mindent megcsinálós.

Sok türelmet kívánok, légy bátor!

ma 17:44
 10/13 anonim ***** válasza:
22%
Addig tölts vele időt,amíg megteheted. Utánna örökké hiányozni fog.
ma 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!