Kizárni a nagyszülőket az életünkből? Kevereg bennem a bűntudat az érzés miatt, illetve a düh, miattuk...
Sziasztok!
Nem is tudom hol kezdjem a kis "történetemet". Még évekkel ezelőtt, volt egy párom,
akivel nagyon szépen, turbékolva indult a kapcsolatunk, a világon minden a legnagyobb rendben volt. Szerettük volna együtt elkezdeni a közös életünket, viszont nem volt annyi megtakarításunk, hogy ezt azonnal megtegyük. Gyűjtögettünk a hónapok alatt, majd ezt látván az én nagyszüleim felajánlottak egy anyagi támogatást. Nem milliós tételről volt szó, pár százezerről. "Ajándék" címszó alatt, ezt odaadták nekünk, hogy hamarabb eltudjunk indulni az életben. Elsőnek el sem akartuk fogadni, de ők tukmálták, hogy szívesen adják, nekik nem számít, de nekünk éppen jól jön...hát elfogadtuk. Telt, múlt az idő, jött az eljegyzés, a közös otthon, a közös autó... Majd egyik napról a másikra minden megváltozott a kapcsolatunkban. A párom megcsalt, jöttek a folyamatos veszekedések, verbálisan bántalmazott, nem egyszer mentem haza arra este, még munka után, hogy ő tajrészeg. Beláttam, hogy hiaba törtem teljesen össze, fel kell állnom és továbblépnem, saját magamért, a lelki egészségemért.
Abban a helyzetben amikor nekem a legnagyobb lelki támaszra lett volna szükségem, a nagyszüleim meglátogattak és közölték velem, hogy amit addigra már évekkel ezelőtt adtak pénzt, azonnal követelik vissza. Ott voltam "egy szál gatyában", lelki roncsként, otthagyva mindent, az otthonomat, az addigi életemet, kaptam tőlük ezt vigaszul. Nagyon rosszul esett és esik is a mai napig, hiába teltek el az évek.
Nem kertelek, ők gazdagok, nem azon a pár százezren múlott nekik bármi is. Az fájt, hogy ami addig ajándék volt, ők azt kőkeményen bevasalták rajtam, holott pontosan tudták, hogy a következő időszak akkor nekem a túlélésről szólt. De nem hatotta meg őket. Hazudtak.
Kifizettem nekik mindent és azóta belémvésődött, hogy anyagiakban soha többet, senkinek nem engedek teret a magánéletemben, illetve nem kell senki segítsége, megteremtek mindent magamnak, hogy ne kerüljek még veletlenül se ilyen kiszolgáltatott helyzetbe.
Azóta megintcsak évek teltek el, nekem új párkapcsolatom lett, évek óta együtt élünk, felépitettünk egy egzisztenciát, hamarosan jönni fog a gyerkőc. :) Határtalan a boldogságunk. Vagyis az enyém nem teljesen... Ezt a sok éves sérelmet nem tudom elengedni, hiába, hogy akkor nem szákitottam meg a kapcsolatot a nagyszüleimmel. Az utóbbi időben ismét eszméletlen anyagiasak kezdenek lenni és már megint próbálnának az életembe belemászni. Ezt persze nem engedem, a párom és magam miatt se... A párom eszméletlen jó ember... ott segít mindenkinek ahol tud, egy csepp rosszindulat nincs benne, soha nem is volt. Ellenben most a nagyszülők őt kezdték el kikezdeni, sz.rba se veszik, persze ezt nem előtte, csak a háta mögött mondják...kétszínűek.
A párom ha nőnap, születésnap, névnap volt, ment felköszönteni mindenkit, húsvétkor locsolkodni. A napokban volt neki a születésnapja, viszont a nagyapám kijelentette, hogy "ő nem költ erre az emberre egy forintot se"...de az bezzeg jó, amikor mi megyünk.
Eddig is kötelező körnek éreztem ezt az egészet, viszont a kijelentése után, amit mégcsak nem is mert nekünk mondani (máshonnan hallottam vissza), végképp elegem lett. Nem az anyagiak, nem az hogy költsenek...csak annyi, hogy ne nézzék már szrba se azt az embert, akivel együtt élek, aki a gyermekem, az egyetlen dédunokájuk édesapja lesz!
Valaki volt már ilyen helyzetben? A gyermekkorom szép volt velük, egyetlen nagyszüleim, nagyon-nagyon szerettem őket, foggal, körömmel ragaszkodtam hozzájuk... viszont felnőttkoromra realizáltam, hogy sajnos mérgezőek és nem fogom hagyni, hogy az életem szerelmét kikezdjék. Rajtam már áttapostak, rajta nem fognak, mert nem hagyom.
Már megfordult a fejemben, hogy kizárom őket az életünkből...rossz ember lennék emiatt?
"a nagyszüleim meglátogattak és közölték velem, hogy amit addigra már évekkel ezelőtt adtak pénzt, azonnal követelik vissza."
Ezt amúgy mivel indokolták?
Nem vagy rossz ember, sőt, még sokáig is tűrtél.
Nálad most telt be a pohár teljesen jogosan. A saját érdekedben építsd le ezt a toxikus kapcsolatot
A gyerkőcöt amúgy várják? Menni akarnak majd babázni? (Na nem mintha ezek után lenne bármi joguk hozzá)
Nem nagyszülő, keresztanya és férje.
Amikor keresztanyám férje meggyanúsított, hogy loptunk tőlük (keresztanyám előtte titokban anyagilag segített egy unokatesómon, ő azt hitte mi kértünk és vissza akarta kérni) és azt kérdezte, Honnan tudod kivel élsz együtt, hogy a hátad mögött mit csinál?
Én akkor tettem úgy le a telefont, hogy többet nem hívom fel.
Pár hónap múlva visszakapták unokatesótól a kölcsönt, azért elnézését kérhetett volna.
2/3: Igazából mindössze annyival, hogy "soha nem mondták, hogy ajándék". Rettenetesen pénzközpontúak, gondolom ott ötlött fel bennük az, hogy akkor még gyorsan "visszakérik" amit "jó szívvel" adtak. :/
3/3: Igen, a gyerkőc miatt nagyon lelkesek, hihetetlenül várják. Emiatt is van bennem rossz érzés, hogy egyetlen dédunoka és, ha én most megszakítom a kapcsolatot, akkor a gyermekem életéből is kizárom őket.
Az a baj, hogy amikor kikezdenek akár engem, a páromat (vagy még a szüleimet is), akkor elönt a harag, feljönnek a régi sérelmek, hogy nincs szükségem ilyen emberekre és amikor elhatározom, hogy oké, ennyi volt, megszüntetem a kapcsolatot, bűntudatot érzek...
A lényeget nem írtam, soha többé nem kerestem őket,ennek úgy 10 éve. Egy darabig rosszul éreztem magam, de ez van.
5
Beszéld meg a férjeddel az érzéseid, és nyugodtan ossz meg vele minden részletet. Szerintem nagyon fontos most neked az a lelki támogatás, amire tőle számíthatsz. Hallgasd meg az ő álláspontját, és döntsetek közösen. Ne egyedül állj neki, mert én úgy látom, hogy egy kicsit befolyásolható vagy. (Szerintem egyáltalán nem kellett volna visszaadni a pénzt.)
Ha dédszülőkről van szó, igazából a probléma "öngyógyuló", ha érted mire gondolok. Bárhogy is döntötök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!