A magzat örökölhet?
Férjem meghalt balesetben, és előkerült egy nő, aki azt állítja a férjem gyerekèt várja, 26 hetes, ès azzal zaklat, hogy a gyerek örökségét követeli. Telefonálgat, idejár a nyakunkra, a gyerekeinknek is modja a magáét.
Az ügyvéd csütörtökön tud fogadni majd csak, addig megörülök!
Tud valaki segíteni? Ez a rüfke beleteheti a valagát az örökségbe mert felcsináltatta magát?
UTOLSÓ!
Az apaság velelme nem azt mondja, hogy ha házasságban vagy regisztrált élettarsi kapcsolatban gyerek születik, akkor tuti hogy a ferj/élettartam az apa, hanem azt, hogy amíg ezt a tényt meg nem döntik, addig ő az apa. A kérdező esetében -bocs kerdezo- simán lehet, hogy felemelt és a gyerekek apja nem a ferj, de mivel házasságban élt vele és nem merült fel a kérdés, hogy biológiailag ő e az apa, így bizony a férj az. Ugyan ez a helyzet akkor is, amikor valaki apai elismero nyilatkozatot tesz: nem számít, hogy biológiailag ő e az apa, a szöveg konkrétan "x anyától születendő gyermeket magáénak elismeri" Egyedül a DNS teszt bizonyítja 100% ban, hogy adott gyermek szülei x és y.
Igen, örökölhet, ha élve születik, bizonyítani pedig rém egyszerű: mivel a baba, és a gyerekeitk féltestvérek, jó pár génjük (allél, stb.) egyezik.
Ha DNS vizsgálatra kerül az ügy - örökösödés miatt muszáj lesz -, akkor tőle, meg a tieidtől is vesznek mintát, azt vetik össze.
szerintem a testvérek DNS-ével összehasonlítva simán meg lehet csináltatni a tesztet, azzal egyet kell értenem, hogy amit a nő tesz az undorító, de egy ártatlan gyerek is van a történetben aki aztán nem tehet arról hogy megfogant... ha kiderül majd hogy a férjedé a baba és megkapja a jogos részét az örökségből, akkor arra a gyámügy rögtön ráteszi a kezét és csak 18 éves kora után fér ő saját maga hozzá, tehát a nő nem lesz előrébb (max kaphat árvaságit - bár nem tudom ahhoz mi kell?? elég egy DNS??) egy ártatlan gyermektől meg ne vegyük el ami jár neki, elég lesz úgy felnőnie, hogy az apját soha nem ismerheti meg.
Biztos hogy én is ki lennék borulva egy ilyen helyzetben , elküldeném a nőt melegebb éghajlatra a gyerekével együtt, de kívülállóként a gyermek érdekeit is szem előtt tudom tartani.
Már nem teszi rá a gyamugy a kezét az örökség, utolsó, a szülő rendelkezik felette egyedül. Arvasagit nem kaphat, mivel nem voltak házasok és együtt sem éltek.
Kérdező, nagy összegű oroksegrol van SZÓ?
Köszönöm a válszokat.
Van megtakarításunk lekötve, autó, volt életbiztosítása, de annak én vagyok a kedvezményezettje, így az gondolom nem vita tárgya, és ami miatt aggódom, a házunk :(
50-50% a tulajdonunk, ès van rajta még kb 5M hitel is. Akkor abból is örököl ugye?
Félek még a végén be akarna költözni is.
Kiskorú örökös esetén a gyámhivatal gondoskodik arról, hogy a gyermek anyagi érdekei ne sérüljenek, a szülő nem tudja felélni, elkótyavetyélni a gyermek által örökölt vagyont.
(Nekem van olyan ismerősöm, akinek a kiskorú gyereke nem örökölt, hanem a szülei vettek a nevére egy ingatlant. Amikor évekkel később el akarták adni, hogy a további megtakarításaikból vegyenek helyette egy nagyobb értékű lakást, belefutottak abba a problémába, hogy a gyámhivatal csak olyan feltétellel engedélyezte a lakás eladását, ha az adásvételi szerződése aláírásának a pillanatában már a gyerek nevén vagy minimum egy, a jelenlegi tulajdonával megegyező értékű másik ingatlan. (A szülők emiatt voltak kénytelenek valami áthidaló hitel konstrukcióval a gyerek nevére megvásárolni a kiválasztott ingatlant, hogy aztán el tudják adni a másikat, és abból visszafizetni a hitelt.)
Részvétem :-(
Ha a nő rendszeresen zaklat, akkor hívj rendőrt. Főleg a gyerekeid miatt, nekik nem kell most ez is.
Ha a gyerek valóban a férjedé, akkor jár neki az örökség. Így 4 örökös lesz: te, a ti 2 gyereketek és ő. Mivel mindennek a fele a tiéd, így a közös vagyonotok felének negyedét, vagyis nyolcadát örökli. A hitelnek is.
Az életbiztosítás csak a tied, ahhoz semmi köze.
Igen, a hitelt is örökli, az örökség értékének erejéig. Tehát 5 milla hitel, annak a fele 2,5, annak egy harmadát örökli -ha jól értelmezem nektek 2 közös gyereketek van- és a házból is ugyan így a felének 2/3 része lesz az övé. Bekoltozni egészen biztosan nem költözhet be, lévén az 50% a te tulajdonod, a másik 50re meg özvegyi haszonélvezeti jogod van, tehát a te engedéled nélkül oda senki be sem teheti a lábát. Ergo, ha esetleg örökölt, akkor pillanatnyilag az adósság, tehát a hitel lesz az, amit fizethet anyuka, tulajdona viszont egyenlőre hiába van, azzal semmit nem kezdhet, max neked, mint többségi tulajdonosnak eladatja
Tudomásom szerint már pár éve a szülő jogosult a gyerek örökség felett rendelkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!