Miért a pénz helyezik előtérbe a magyar párok a gyerekvállalással szemben?
Szóval, nem egy kérdésben volt erről szó, ha csak bizonyos jövedelem és anyagi helyzetben lehet gyereket vállalni ?
Ezek szerint aki szerényebb jövedelemmel rendelkezik mint "ildomos" lenne az már ne is vállaljon gyereket, csak mert nem tudja esetleg megadni a gyereknek a társadalom által elvárt minimumokat ?
Mi úgy vállaltuk a gyermekünket,hogy fix munkahelyünk van és elég jó jövedelmünk. 200 a férjemnek és 170 nekem. Emelett a férjemnek van másodállása is amit megtakarításba helyezünk. Saját családi házunk van amin nincs hitel és egy hitelmentes autónk. A gyermekünket most kell műteni mivel nem "annyira" fontos műtét így csak decemberbe tudnák megműteni az állami kórházakban. Nekik nem fontos de a gyermekünk minden este sír emiatt. Viszont a kórházba közölték,hogy a sűrgőseket előreveszik de ő nem az nekik. Magánklinikán fogják műteni 60 ezer a műtét plusz a bennmaradási költségek stb. 200 lesz egy napra(benzin+kaja+műtét+vizsgálatok stb). Igaz másnap hazajöhetünk de az utókezelésért is fizetni kell ami 20 ezer/kezelés. Sajnos muszáj de szerencsére felelősségteljesen vállaltuk a kicsit belekalkulálva az ilyen költségeket is. Mellette most várjuk a második babánkat és mivel komoly betegségem van így kénytelenek vagyunk magánorvoshoz járni aki 13 ezret kér el minden hónapban plusz a gyógyszereim költségei. A tápszer is egy vagyon,mert a gyermekünk havi 10 dobozzal megevett újszülött korában.
Mi se számoltunk ezekkel a költségekkel de sajnos mindig vannak váratlan kiadások.
Most lehet le leszek szavazva, de azert leirom. En nagyon jo korulmenyek kozott elek, egy joval nyugatabb orszagban is az elitbe tartoznek. A gyerekkorom egyaltalan nem volt egyszeru mind anyagiakban, mind csaladi ugyekben, de edesanyam gondoskodott rola (fokent egyedul), hogy meg legyen teremtve nekem az, ami ahhoz kell, hogy en ne erezzem az ilyesfajta gondokat. A mai napig meseli, mikor fiatalkent Bp.-re koltozott, hogy milyen nehez volt az elet, es a napi kaja melle o egyetlen egyszer megvett telen vegre egy doboz malnat, es akkor annak mennyire orult. Par ev multan (4-5 eves koromra),az O erofiszeteseinek koszonhetoen olyan magasra kerult a tarsadalmi, es az anyagi rangletran, hogy en ebbol az egeszbol semmit nem tapasztalhattam meg. Engem ugy kell elkepzelni, hogy mindent megkaptam amit szerettem volna, de nem lett belolem olyan szemely, aki mindenbol a legtobbet, es a legjobbat akarja. En a sajat szememmel, es a mai magyar kozossegben azt latom, hogy tok mind1, milyen eletkorulmenyek kozott el, elvaras (sot kotelezettseg), hogy legyen Iphone, tablet, olyan auto, amilyen dragat meg eppen meg tudnak fizetni, ha idosebbekrol van szo. Ha ezt mar nem a szulok finanszirozzak, akkor sajat maguknak tuzik ki ezeket a celokat, es nem azert feltetlenul, mert ok ezt szeretnek, hanem statusszimbolum, ebbol azt mutathatja, hogy o "valaki". Mo.-n zsenialisan mukodik az ilyesfele marketing. Kulfoldon, egy nyugatabb orszagban nem azert vesznek Audit, vagy BMW-t, mert attol menok lesznek, hanem azert, mert megengedhetik maguknak/biztonsagos autot szeretnenek. Figyeljetek meg, ha netan kilatogattok. Pl. itt van a kozvetlen szomszedunk Ausztria, mely messze a leggazdagabb orszag a hataros orszagainkat nezve. Ott 4-szer, 5-szor annyi az atlagkereset, ha nem tobbszor, meg sincsen szamottevoen tobb az ilyesfajta luxusautokbol. Igen, tobb van, sot a Mo.-n elfogadott ocskaautokat mar ki is vontak a forgalombol, de meg sincsen annyival tobb a felsokategorias jarmuvekbol, hogy ugy erezze az ember, hogy nyugaton jar. Miert van ez? Azert, mert Mo.-n olyan dolgokat enged meg az ember, gyakran a tarsadalom, es kesobb a sajat nyomasara, amikre bizony, nincsen penze. Ezert vesznek a magyarok hitelre mindent, aztan csodalkoznak, hogy tonkremennek a rengeteg reszlet fizetesebe, de persze a bank a hibas.. persze, letezik masmilyen reteg is, tudom, de biztos vannak itt is olyanok, akik ha melyen magukba neznek, rajonnek, hogy mirol irogatok itt, hosszu sorokon keresztul. Ram gyakran csodalkoznak az emberek, olyanok akik ismernek, olyanok is, akik nem, hogy nekem miert nem almas a telefonom, hiszen ranezesre egy ficsurnak gondolnak. Azert nem, mert bennem nincsen meg ez a megfelelesi kenyszer.
Sajnos romlott a mai magyar tarsadalom, az irigyseg, es a megfelelesi kenyszer olyan szinteket olt, amiket nem is lehet orvosolni. De biztos vagyok benne, hogy ez minden orszagban elofordul, egyedul annyi, hogy van, ahol erosebb, van, ahol gyengebb. Ahol ez megmarad, addig sok helyen marad az ehezes. Gondolkozni kellen, mielott gyereket vallalunk. Ahol A6 kell az apanak 180-as fizu mellett, addig kicsi lakas, keves kaja lesz az asztalon, es ezt a gyerkoc is van, ahol megerzi.
50-esnek:
Én pont, hogy abban nőttem fel, hogy gyakran kérni kellett nagyszülőktől, ismerősöktől. Szívesen segítettek és mindig visszafizettük nekik.
DE! Én nem akarok ilyen lenni. Ha már gyereket vállalok, nehogy már nagymama pénztárcájára vállaljam. Igenis nekem is meg kell tudni teremteni a körülményeket egy normális családhoz. A hirtelen kiadások persze mások...
49-es
az adott példában a albérlet és rezsi összesen 60e volt...
és személy szerint 3 gyerekkel fizetek összesen 30-35e rezsit havonta (fűtés átalány víz gáz elektromos áram) - panel Pesten.
önfenntartás mint írták
megfelelő méretű kert és állatok szinte fedezni tudják az élelmiszer szükségletet
sőt ügyességgel még ki is termelhet annyi h a nem megtermelhető élelmiszereket is megtud venni, itt hazánkban is van példa erre... nem egy családot ismerek amik így élnek
fokozatosan kell átállni erre nem egyik napról a másikra
az anyagiasság a szülőtől múlik
ha ezt látja akkor ebben nő fel hiába akarod ellene nevelni
példamutatás
"Ezek szerint aki szerényebb jövedelemmel rendelkezik mint "ildomos" lenne az már ne is vállaljon gyereket, csak mert nem tudja esetleg megadni a gyereknek a társadalom által elvárt minimumokat ?"
Pontosan.
Miért, szerinted az renden van, hogy minimálbérre szülnek gyereket, aztán sírnak, hogy nincs pénzük eltartani? Vagy amikor már nagyobb a gyerek, elmenne a haverjaival fagyizni, mekizni vagy ruhákat venni vagy akármi, de nem tud, mert nincs pénz..
Ahol kérni kell és visszaadni, az is érdekes "család"
Komolyqn csak sajnálni tudom az ilyen magányos embereket, szomorú, hogy sokan ilyen önzőek...
49-es vagyok:
Nem azt mondtam, hogy nem jó az önfenntartás. Nekünk is van kertünk és állataink is (baromfi, nyúl).
Viszont átállni arra, hogy CSAK azt eszed, amit megtermeltél (teljesen önellátóra) nagyon nehéz. Ahhoz több hektár föld kell. Amihez meg pénz. Amihez meg munka...szóval eljutottunk oda ahonnan kiindultunk :D
Persze kiegészítésnek tök jó az, ha tart otthon valaki állatokat és nem csak fű van a kertjében. De azokat is etetni kell, amihez pénz kell, amihez meg munka :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!