Mi a véleményetek arról az lehetőségről, ha valaki nem veszi fel a férje nevét házasságkötéskor?
A szeretet köt össze, nem a név.
Akinek ennyire fontos, hogy felvegye a férje nevét -né-ként, hát...
És én is hozzátenném: attól, hogy megtartottam a nevem, család vagyunk.
Én spec azért vagyok "harcias", mert ex catedra kijelentetted, hogy az nem lehet szerető hitves, aki nem veszi fel a férje nevét.
tudok ám én is "tjudor" lenni:) De nem jelentettem ki 'ex catedra', hogy az nem lehet szerető hitves. De nem is tudom , mit védem magamat... aki érti , érti a lényeget. De azért legyen, megkövetem magam. Lehet minden -né/ nem -né is szerető hitves. Csak az én olvasatomban ez egy szép szokás. Még mindig.
A kötőjeles rohadt hosszú. Az X.Y-né rettenetesen béna és azt se tudni, hogy a francba kell megszólítani a kedves hölgyet, mindenkinek meg kell külön kérdeznie, hogy "most akkor hogyan is hívnak téged? Jolán. Ja, oké, akkor már tudom, hogy szólítsalak".
Az X-né Y.Z. meg még hosszabb, mint a kötőjeles.
Imserek olyat, akinek hosszú a férje vezetékneve és a saját keresztneve is, de X-né Y. Z. lett belőle, hát mondhatom, mindenhová úgy írja, hogy a férj vezetéknevét csak a kezdőbetű és egy pont-tal jelzi. Ez most jobb??? Hogy egyetlen kockába se fér bele a neve??? Szerintem röhejes.
Én felvettem a férjem vezetéknevét a sajátom helyett és 1 évig mindenkinek magyaráznom kellett a telefonban, ki is vagyok én... Rohadt fárasztó volt. Ezért az ismerőseim nagy része megtartja a saját nevét, mivel mindenki így ismeri őt, ez a NEVE.
Hát ezért.
Szia! Azt hiszem megatalaltad az egyik"rokonlelkedet" általam...nekem fontos, pl hogy felvegyem (majd) a ferjem nevét, sőt, szeretném...olyan megmagyarázhatatlan szamomra, hogy miért, mert ezáltal is kicsit hozzá tartozom, még jobban...pedig a neve nem talal az én nevemmel, de majd találtatjuk :)) meg az Ő nevével kell kinlódni a leirásával senki nem tudja normálisan leirni...aztán számomra a csalad úgy csalad ha azonosak a vezeteknevek...anyuka Kiss apuka Szabo...a gyrek Szabo...akkor az anyukával mi van? persze ezeket képletesen kell érteni...
mindenkinek a maga baja, ez az én vélemenyem:P
:D
Üdv
Na drágám:)
Én sem vettem fel a férjem nevét és meg is kaptam a magamét az olyanoktól mint te akik furcsállják. Az új házsasági névhasználati törvény képzeld nem a női egyenjogúságról hanem a férfiúi liberalizmusról szól. Ugyanis anno az aki ezt beterjesztette azzal az indokkal tette,hogy a férfinak is legyen joga választani. Ennyit a törvényről...
Az én történetem:
Apukámnak két lánya van és ha mi felvesszük a férjeink nevét kihal a történelmi név. Nagyon szerettem volna-né lenni. De nekem a férjem felajánlotta,hogy tartsam meg a nevem, mert mi még a liberális törvény előtt 2003-ban házasodtunk. Mi így valósíthattuk azt meg,hogy összevont kötőjeles családneve van a gyerekeinknek, tetszik nem tetszik. Ugyanis 2004-ben módosult a törvény és lehetővé tette ezt a névváltoztatást... két fiam van és büszkén viselik nevüket. ( Se ezzel az ötletével férjem nem csak nekem szerzett örömet hanem apukámnak is, jah,hogy egyes rokonai a mai napig a fejemhez vágják,hogy nem vagyok -né? Nem érdekel mi tudjuk miért van így)
S tudod egy családot nem a szülők névhasználata illetve választása határoz meg. Ha már valaki házas akkor az úgy is gondolja..Na ne már,hogy ezen múljon, ohgy ki mennyire van benne a buliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!