Mi a véleményetek arról az lehetőségről, ha valaki nem veszi fel a férje nevét házasságkötéskor?
Szerintem nincs ebben semmi kivetni való. Én a férjem nevét viselem már 30 éve , de ha ma házasodnánk, megtartanám az eredeti nevemet.Régebben ez nem volt olyan természetes mint most. A környezetemben így is mindeni a lánykori nevemen ismer, hiszen bemutatkozáskor szinte mindig azt használom.
Kedves ismerőseim a következőt tették:
A lány hívták a házasságkötés előtt Nagy Erikának a fiút Kis Péternek. / persze ezek csak kitalált nevek/. Házasságkötés után a következő neveket vették fel:
Nagy-Kis Erika és Nagy-Kis Péter
Így egyikük sem érezte azt, hogy feladott valami magából a házasságkötéskor , hanem éppen ellenkezőleg egyenrangú partnerként élnek egymás mellett.
én 9.37
egyébként nem vagyok fiatalság, majdnem 25 éve esküdtem.
Én sem vettem fel a férjem nevét, és nem azért, mert nem vagyok "szerető hitves". Egy házasság KÉT EGYENRANGÚ ember szövetsége kellene, hogy legyen. És számomra a névfelvétel nem ezt jelentette volna. (Valamint szeretem a vezetéknevem)
A sima -nét pedig nem öregesnek, hanem egyenesen röhejesnek érzem (elnézést, de így érzem). Csernus mondta a női pácienseinek, akik X Y-néként mutatkoztak be, hogy mondja az n-nélkül a nevét, és máris kiderül, milyen TÁRGYI kapcsolatot jelez a névválasztással :)
Amiben még benne lettem volna, mint lehetőség, az a kötőjeles változat, de MINDKÉT fél részéről. Számomra csak ez a két változat lehetséges: megtartani a saját nevet, vagy pedig mindketten kötőjelesen felvenni a másikét.
Én azt tartom furcsának, ha valaki felveszi a férje nevét (ha a vezeték- és keresztnevét is, az meg számomra kimondottan bizarr). A névváltozásnak semmi köze a szerelemhez, vagy a "szerető hitves"-hez. Ennyi erővel akkor a férj meg nem szereti a feleségét, mert ő sem veszi fel az asszony vezetéknevét? A házasság szerintem nem azt jelenti, hogy a nő megszűnik embernek lenni...
Aki szerint meg a név felvétele a lényeg, az erőteljesen elveszik a külsőségekben. Szerintem.
Kedves Kérdező?
Miért tartod azt önzőnek , ha a nő nem veszi fel a férje nevét? Talán alá kéne rendelnie magát neki és ezt a nevével is kinyilvánítani?
És a férfi miért nem jelzi, hogy "hozzád tartozik"?
:) :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!