Mi a véleményetek arról az lehetőségről, ha valaki nem veszi fel a férje nevét házasságkötéskor?
Van, aki szereti a nevét és mondjuk nem tetszik neki a férje vezetékneve. Meg a -né olyan öreges :)
23/L
Számomra ez egyáltalán nem furcsa. Van néhány kolléganőm, akik megtartották a lánykori nevüket: így ismerik őket a cég partnerei, sok ismerős. Ha én férjhez mennék, én is megtartanám a saját nevemet.
Fordítva is értelmezhető ez a dolog: ha valaki felveszi a férje nevét, olyan, mintha "eldobná" a saját családjának a nevét.... Bár tudom, ez így durván hangzik, de van benne valami, nem?
Én sem vettem fel a férjem nevét, és nem érzem, hogy valami főbenjáró bűnt követtem volna el. Leírom az okokat:
1. Kiráz a hideg a -né-s nevektől, pláne, ha nekem kellene viselnem.
2. A saját nevem jobban tetszik (ritkább) mint a férjemé.
3. Már van olyan a családjában, akit úgy hívnak mint az ő vezetékneve és az én keresztnevem. Nem akarok sorszámozott lenni.
3. Nem volt kedvem mindenhol átíratni a nevem (de tényleg).
Én a házassághoz sem ragaszkodtam volna, de végül a gyerekek miatt összeházasodtunk (gyorsan-csendben), és előtte mi ezeket meg is beszéltük, a férjemnek nem volt ellene kifogása ha marad a nevem, és azóta is nagyon szeretjük egymást (12,5 éve vagyunk együtt).
Nekem sem tetszik...ha már valaki férjhez megy, egy családot alkotnak, akkor az a neven is látszódjon meg szerintem!
Én nagyon szerettem a nevem, egyedi, különleges, a férjemé már nem annyira, de felvettem, mert szeretem és mert hozzá tartozom!Amúgy meg az összes iratomon ott van a lánykori nevem is!
Ja és nem akartam meghagyni a lánykori nevem a férjem vezetékneve mellett kötőjellel, mert akkor már nagyon hosszú és bonyolult lett volna...
25/l
9:37-es vagyok: (két 3-as helyett az utolsó egy 4-es pont)
és még egy ok: ha összetesszük kötőjelesen a két vezetéknevünket, egyáltalán nem hangzik jól, inkább olyan, mintha olvasnám fel a névsort. Sajnos. Pedig még ez a variáció tetszett volna a leginkább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!