Sok szülő miért nem támogatja, hogy a gyerekük
továbbtanuljon?
Figyelt kérdés
(Tisztelet a kivételnek, természetesen!) Sok családban vettem észre, hogy a gyereket minél jobban le akarják beszélni a tovább tanulásról, hogy az érettségi és a diploma nem ér semmit, hogy csak dolgozzanak... Egyik barátnőm sírva könyörgött a szüleinek, hogy hadd tanulhasson tovább, mert ő érettségit akar, meg, hogy ő orvos akar lenni (Együtt akartuk...) de a szülei nem akarták ezt, és inkább beíratták őt egy olyan iskolába ahol csak 3 hónapot kell tanulni, többit, pénzért dolgozza. Meg egy csomó, ilyen esetről tudok. Kérdem én, ez mire jó? Miért ne lenne jó, ha tanul a gyerek? (Vitát ezzel, NEM szeretnék kirobbantani!)
Mindennek az alapja amúgy az elszántság. Ha ő sem tudja miért akar továbbtanulni csak azért akar fősulira menni mert az "menő" akkor nem lesz belőle semmi és tényleg a wc-ét pucolhatja nyugdíjig. Ellenben ha van egy álma és ebben hisz akkor mindenképpen mennie kell, tűrön-vizen keresztül, nem hallgatva az olyan töklógató senkikre, akik úgy szereztek diplomát, hogy maguk se tudják mit akarnak és különösebben saját magukról sem gondolnak semmit, így aztán nem csoda, hogy még főiskolával sem vitték semmire!
2012. szept. 13. 17:40
32/75 A kérdező kommentje:
Utolsó teljesen egyet értek, igazad van. És neki tényleg az álma, és gyorsabban megkaphatta volna, ha a szülei támogatják.
2012. szept. 13. 17:42
33/75 anonim válasza:
24-es vagyok! Ott már igaz kifejtettem a véleményem. DE ez a pattogás amit csinálsz finoman szólva is már-már túlzás!
Hidd el nem fog belehalni, ha nem lesz diplomás ember. De hozzáteszem lehet az csak akarnia kell.
Az meg, hogy ők milyen anyagi körülmények közt élnek nem nagyon tartózik rád!
2012. szept. 13. 17:43
34/75 anonim válasza:
Nem gondolod, hogy 15 évesen kicsit el vagy szállva magadtól?
Majd te megmondod, hogy van-e rá pénzük.... az eszem megáll...
Meg ahogy a válaszolókról is nyilatkozol, hát nézz már kicsit magadba. És még csodálkozol, hogy nem ér semmit a diploma. A hozzád hasonlóan gondolkodók miatt érzem sokszor úgy, hogy már nemcsak értéktelen de szégyen is a diploma.
A válasz: ezt a barátnődnek és a szüleinek kell eldönteni, megbeszélni.
Ha nem sikerül, akkor 18 éves koráig sajnos csinálja amit a szülei mondanak, aztán elmegy dolgozni és mellette tanul. Persze nehezebb lesz, mint csak tanulni, de ha tényleg nagyon akarja akkor meg fogja tenni.
2012. szept. 13. 17:43
35/75 A kérdező kommentje:
Ha beképzeltnek tűnt az írásom, sajnálom, nem úgy gondoltam, Nem tartom kevesebbre azokat akik munkás emberek, hiszen az egész családom az, mégsem haltunk még éhen, és nem is élünk napról napra. Viszont attól, hogy 15 éves vagyok lehet belátásom a dolgokra. Valamint még sosem szóltam bele a pénzügyeikbe, de mint minden embernek nekem is megvannak a saját gondolataim. És nem értem miért érzed szégyennek a diplomát. Nyilván vannak akik elszállnak miatta maguktól, és vannak akik nem. De megdolgoztak érte tisztességesen. (Na persze azok, akiknek nem apu/anyu nyomta az ipart...)
2012. szept. 13. 17:48
36/75 A kérdező kommentje:
De térjünk vissza az eredeti kérdéshez, hogy "miért nem támogatják egyes szülők a továbbtanulást?" És most a költségektől térjünk el, mert nem csak drága iskolák vannak, amennyit pedig ott kell fizetni tegyük fel kirándulásokra, azt a másikban is ki kell.
2012. szept. 13. 17:50
37/75 anonim válasza:
De irritáló, hogy minden 2. mondatodat ÉS-sel kezded. Annyira nagynak tartod magad, aztán ilyen alapvető nyelvtani szabályt nem tudsz.
Másrészt miért kell minden egyes diáknak felsőoktatásban részt venni. Most pont, hogy a kiváló szakmunkás emberekre lenne szükségünk, nem a közgazdász meg egyéb túlszakosodott könnyen meggazdagodni vágyó emberekre.
2012. szept. 13. 17:55
38/75 anonim válasza:
A pénzt nem lehet számításon kívül hagyni.
Tegyük fel felveszik orvosira aláírja a hallgatói szerződést 1. év múlva nem tudja folytatni. Így vissza kell fizetnie a képzése árát. Közel 2,5 millió forintot.
Vagy érettségi után ott marad technikusin és a családi pótlékból kifizetik annak a költségét, ami pár 10 ezer forint.
Azért ez róhat nagy különbség.
2012. szept. 13. 17:58
39/75 A kérdező kommentje:
Szerintem olvass vissza, mert nem kezdem minden 2. mondatomat ÉS-sel. Na meg, úgy őszintén, kit érdekel, hogy mire van az Országnak szüksége? Mindenkinek az a lényeg, hogy Ő saját maga, meg tudjon élni. Ha te ezt nem így látod, akkor nem tudok milyen napról napra élni. De végülis én nem papolok erről, mert az én szüleim mindig tisztességesen dolgoztak, így szerencsére nem szenvedtünk hiányt semmiben, de láttam sok olyan embert, akinek a szüleiről ez nem mondható el!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!