Miért hozzák mindig "egy szintre" a diplomás embereket és a szakmunkásokat? Miért nézik le a diplomásokat?
A saját családomban is van egy példa,én bme mérnöki karán tanulok,a testvéreim szakközepesek (ápoló és vízvezeték szerelő) mindig de mindig,azt mondják,hogy ők biztosan okosabbak és többet tanulnak?!-gondolom nem kell bemutatni,mennyit tanul egy szk-s és bmes mérnök -.-
Ők több pénzt kapnak,mint én - mondván,hogy "ők majd többet fognak érni és én meg nem kellek senkinek,beléjük megéri befektetni".
Hármas ikrek vagyunk,szóval egykorúak.:(
Meg mindenhol olvasom,hogy áá a diploma nem ér semmit,blablabla.Fiúm is egyetemre jár,sokat tanul,intelligens és jól nevelt. Tesóim párjai is az osztálytársaik,de minősíthetetlenek -káromkodnak,hangoskodnak,füveznek. Nem általánosítok,de pl a karomon nincsen ennyi degenerált ember 500 főre,mint náluk 30 főre.
Persze, hogy megtanulhatja, ez a lényeg. Ő is tanul, megtanulja a cukrászatot.
Csak a legtöbb szakma alapjaival az ember alapvetően tisztában van, és amivel nincs, annak is jó részét ki tudja következtetni.
Ugyanez egy egyetemi szaknak már sokszor az első éves anyagáról sem mondható el.
Ültess le tíz informatikust szép egyenletes felületet lakkozni, és tíz asztalost integrálni. Elhiszed, hogy előbb lesz meg az a lakkozás?
Nem akarom én a diplomásokat isteníteni, de azért tény, hogy egy normális diploma mögött sokkal több tanulás van, mint egy normális szakma mögött. Szakmám már van, diplomám még csak most lesz. Körülbelül még két vagy három másik szakmát csinálhattam volna meg a diploma helyett.
Páromnak van diplomája, nekem szakmám. Mégis együtt élünk. Egy diplomás lángész egy -szerinted- degenerált, drogos, alkoholista senkiházival.
És képzeld, amíg ő a diplomáját szerezte, én tartottam el a szakmunkás fizetésemből.
Elismerem, hogy nagyon sokat tanult és dolgozott érte, de ennyire ne általánosíts!
Amúgy nem akarlak elkeseríteni, de egy bankban dolgoztam és ugyan annyit kerestem, mint a diplomás munkatársaim. A párom sem kap többet mint a nem diplomás munkatársai :-(
És csak megnyugtatásul: engem is felvettek egyetemre, de családi okok miatt kénytelen voltam elmenni dolgozni, mert senki nem tartott el. Emiatt nem érzem magam kevesebbnek emberileg és Te se tarts annak csak mert te olyan helyzetben vagy, hogy megteheted, hogy 24 éves korodig eltartanak.
nem,nem erről van szó!Nem általánosítok és a béreket sem próbálom összehasonlítani.
Én csak a saját példámat mondtam,hogy kikkel lógnak és ez nekem fáj mert az ikertestvéreim!
És lehet,hogy csak az ő osztályuk ilyen,de akkor is elég durva a helyzet náluk.
"Ültess le tíz informatikust szép egyenletes felületet lakkozni, és tíz asztalost integrálni. Elhiszed, hogy előbb lesz meg az a lakkozás?"
Az a baj, hogy nem érted a szinteket.
Szerinted a lakkozás az integrálással egyenlő. Szerintem meg a számítógép bekapcsolásával.
Akkor ültess le 10 asztalost integrálni, és 10 informatikust, hogy csinálja meg nekem a konyhabútoromat.
Ezek szerint el vagyok tájolva. Tehát az első pár hónapban megtanulnak konyhabútort csinálni. De utána mit tanulnak? Mert az integrálás az informatikán kábé az alap. De pénzt azzal még nem kap, csak tudnia kell a munkához. Ezért hasonlítottam a lakkozással.
(megjegyzem egyébként az én konyhabútorom speciel saját kezűleg csináltam, szóval ez sem lehetetlen)
Kedves kérdező!
Nem arattál sikert a kérdéseddel. Ezzel a "Miért hozzák mindig"-el mintha azt akarnád sújkolni, hogy az emberek általában. Pedig lehet, csak a te családodban? Én a válaszokból így érzem. Senki sem nézi le a diplomásokat.
Talán neked lehet valamilyen kisebbrendűségi érzésed.
Nietzsche: Minél magasabbra szállunk, annál kisebbeknek tűnünk azoknak a szemében, akik nem tudnak repülni.
Ezért...
A szüleidnek milyen végzettsége van? Esetleg még erre tudok gondolni, hogy nekik nincs diplomájuk, vagy olyan van, ami nem sokat ér, ezért nézik le.
Más ok most hirtelen nem jut eszembe.
És legyél büszke magadra a bme építőkar elég húzós, sokan megszenvednek vele, nem adják a semmire a diplomát az biztos...:) én is bme-re járok amúgy vegyészkarra, hát itt se könnyű az élet...:)
De egyébként ez örök vita, szakmunkás és diplomás közt, én egyiket se nézem le, mindkettőt egyformán hasznosnak tartom, bár vannak kétségtelenül olyan diplomák, amik semmit se érnek és kb bárki meg tudná szerezni... de én ezt se nézem le, mert ha valakinek épp ilyen területen van az álommunkája, akkor ezt kell tanulni és kész.
Nem ez a mérvadó egyébként, hogy ki diplomás és ki nem, sokkal inkább az számít, ki mire viszi majd később az életben a megszerzett tudással, mennyire tud érvényesülni. És az a fontos, hogy mindenki azt válassza, ami jobban illik hozzá, ha ez épp diploma, akkor azt, ha egy szakma, akkor azt, az én szememben a két dolog egyenlő! És nem, a megtanulni való anyag nem egyenlő, de ez mit számít? nem kell mindenkinek ugyanannyit tanulnia, csak az adott területen belül fontos, hogy valaki sokat tudjon.
Utolsó: milyen mérnöki diplomával dolgozik pénztárosnak? nem lehet,hogy nem volt lehetősége neki is kiutazni?
nem ismerjük mindenkinek a családi hátterét,annyira hogy "most számoljak neked,tesó".
Grat a jó álláshoz.DE,most ha megszerzem a diplomám semmi nem akadályoz meg abban,hogy elvégezzek egy OKJ-t vagy felsőfokú képzést és vállalhassak ilyen munkát.
DE így lesz választási lehetőségem és ha egyszer diplomást keresnek majd,lesz esélyem.
Korábbi válaszoló:Igen a szüleim is szakmunkások...
de jó párszor megkaptam már,hogy az én diplomám semmit nem fog érni :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!