Miért nézi le a sok diplomás a szakmunkásokat? Anyu szakmunkát végzett, Nagyon okos. Művelt. Aztán megkérdezte tőle egy nő hogy honnan tud ilyeneket?
Azért jó esetben van összefüggés a diploma és a műveltség között. De természetesen nem mindenkinél.
Például aki diplomás létére lenézi a másik embert...
Engem is lenéznek, párom apja főleg. Nem törődök vele. Nem vagyok lángelme, ez tény és való, de legalább emberileg többet érek.
21/L
Én már többször is leírtam,hogy amikor én voltam tanuló,még nem tudott mindenki elmenni egyetemre.Akkor még volt jelentősége a diplomának..Én például gyerekként erős 3-4-es tanuló voltam..Még gimnáziumban is nehezen vettek volna fel,így szakmunkásképzőbe mentem..Egyetemről álmodni sem mertem,hiszen oda abban az időben nagyon nehéz volt bejutni,és anyagilag sem engedhettük meg magunknak..Régen ha valakinek diplomája lett,arra mindenki azt mondta,hogy "ez igen! Okos ember lehet,hogy diplomája van"
Ma meg bárki mehet aki akar..Ma aki jóformán az általános tudásra sem képes válaszolni,akinek a helyesírása,fogalmazása a béka segge alatt van az lediplomázik..Nos ezek az emberek nézik le azokat akiknek nincsen.Azok az emberek akik értelmesek,okosak,akikkel lehet beszélgetni,akik jártassak az általános kérdésekben és diplomásak,azok tisztábban vannak azzal is,hogy ma már nem minden a diploma..Azoknak nincs is semmi bajuk a szakmai végzettségű emberekkel...
Én is ismerek olyan embereket akiknek nincs diplomájuk,de olyan agyuk van,annyira okosak,hogy élvezet velük beszélgetni,hallgatni őket..A tudásuk mérhetetlenül nagy.
Ismerek olyan embert is akinek diplomája van, és az "eső" szót két S-el írja(esső) vagy egy általános kérdésre,hogy ki volt Julius Caesar csak pislog..
A műveltség nem egyenlő a diplomával..
miért, én az egyetemen semmivel sem lettem okosabb, őszintén szólva... az alapműveltségemet kb 10-14éves koromban szereztem, mert a szüleim rengeteget olvasnak stb... de aztán mindenkit halálba idegesítettem az okoskodásommal gyerekként:D
anyu 45évesen lett diplomás, apu nem diplomás, sokkal intelligensebbek ésműveltebbek, mint az átlag.
egy mai egyetemista azt sem tudja, hogy kiről nevezték el az egyetemet, ahova jár...
Az én anyám is szakmunkás végzettségű, ehhez képest 140 az IQ-ja, borzasztó okos, olvasott, művelt, széles látókörű ember. Kenterbe ver egyes diplomásokat is a tudásával... Ő pl. azért nem érettségizett, mert világéletében utálta az oroszt, akkoriban pedig szakközépiskolában és gimiben is kötelező volt oroszt tanulni. Ezért inkább embent szakmunkásba. Később rájött, hogy hülyeséget csinált, és szerett volna érettségizni, csak suli után azonnal terhes lett velem, így nem tudta folytatni "lendületből", pedig csak két évet kellett volna járnia. Gyerek mellett nem ment.
Aztán elment dolgozni, apámtól elvált, az kisemmizte őt, ott állt a világban húszévesen, kétéves gyerekkel. Látástól vakulásig dolgozott, engem meg a nagyanyám nevelt. Nem volt lehetősége arra, hogy tanuljon, mivel reggel hattól dolgozott akár este tízig is.
Utoljára akkor akart érettségit, mikor én gimibe mentem. Gondolta, hogy mivel akkor már kevesebbet dolgozott, és kb. rendbe jöttünk anyagilag, megpróbálja. Aztán megint terhes lett, megint lelépett a gyerek apja, megint kisemmizték, megint látástól vakulásig dolgozik...
Így negyven felett már letett róla, hogy neki valaha érettségije legyen, de nem bánkódik: tartalmas életet él, sokat dolgozott, büszke lehet magára. Semmivel sem lett volna jobb élete egy érettségivel, mivel az már manapság szinte semmit nem jelent. Harminc éve még azt jelentette, hogy tanult ember vagy, ma azt (vagy még azt sem!), hogy kb. tudsz írni-olvasni. Főleg a mostani lebutított érettségikkel...
A véleményem diplomásként az, hogy tökmindegy, hogy egy embernek van-e érettségije, diplomája, vagy nincs. Nem ez számít, hanem az, hogy becsületesen, szorgalmasan dolgozzon az illető, és kerek életet éljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!