Mit szeretsz jobban: az embereket, vagy az állatokat? Már több embertől hallottam, hogy az állatokat jobb szereti.
Nem tudtam hova írjam a kérdésem, ez tűnt legmegfelelőbbnek.
Csak ugy érdekelne :).
A válasz írója 86%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:15 válaszoló vagyok.
Én továbbra se értem, miért kell egymást szidni.
A legtöbb ember felsőbbrendűnek érzi magát és ezt legtöbbször azzal indokolja, hogy:
-tud szeretni és szerinte az állat nem
-tud gondolkodni és nem csak az ösztönei vezérlik
-tud beszélni egy magas szintű nyelvet, ami alkalmas az összetett gondolatainak kifejezésére
Tekintsünk el attól, hogy mit is jelent az a szó, hogy szeretni, és hogy vajon az állatok tudnak-e.
Tekintsünk el attól is, hogy mit is jelent gondolkodni. Azt, hogy valakit nem az ösztönei irányítsanak, ne értsük úgy, hogy nincsenek ösztönei, mert ez amennyire meg tudom állapítani senkire se lenne igaz, mindenkinek vannak ösztönei, az már más kérdés, hogy kit mennyire irányítanak.
A kérdésem a következő:
Aki a másikat ócsárolja:
-miért nem tudja szeretni a másikat (legalább annyira, hogy ne hordja le mindennek), annak ellenére, hogy szerinte amit a másik gondol rossz, és szerinte ez egy hatalmas hibája
-miért nem gondolkozik el a másik érvein
-miért használ lealacsonyító kifejezéseket, ahelyett, hogy kihasználná azt, hogy tud egy olyan nyelven beszélni, ami alkalmas arra, hogy kifejtse az ellenérveit
-ha az ösztöne azt diktálja, hogy a másik véleménye rossz, és ezért ellenségesnek kell lennie vele, miért nem tud felülemelkedni ezen
Az emberek áltatják magukat, hogy felsőbbrendűek, ennek ellenére a legtöbben pont ellentétesen viselkednek, ez kapásból egy érv az állatok mellett.
Az emberek lehetnének felsőbbrendűek, ha:
-nem tartanák magukat felsőbbrendűnek (vagy legalábbis nem viselkednének ennek megfelelően)
-nem szégyellnének tanulni náluknál "alsóbbrendűtől"
-ha indoknak használnak a felsőbbrendűségük mellett bizonyos biológiai fejlettséggel járó képességeket, akkor nem félnének használni is azokat
Én feltettem kérdésnek is ,hogy mit gondolnak erről a kérdésről:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..
Ma gondolkodtam el ezen a kérdésen. A munkaidőm lejárt és indulni akartam haza, főnöknőm meg beugrott pár perccel előbb hogy még tudjunk beszélgetni egy kicsit amig várja a kislányával a fodrászt. A kislány megtalálta a rajzfüzetemet, amiben van egy lovas rajzom. Látták már a régebbi rajzaimat, még az általános iskolában készülteket is, mind füzetekben vannak. Sehol egy ember. Nemrég készültem el a 6. rajzommal, amin ember volt a modell. Erre a főnöknőm megjegyezte, hogy áttértem az állatokról az emberekre a rajzolásban. Igen, ez igy van. Az embereket sose rajzoltam, mert nem érdekeltek. Gyerekként az ember szerintem inkább olyasmivel foglalkozik, ami érdekli, nem azzal, amit muszály. Nekem nem volt muszály állatokat rajzolni, rajzolhattam bármit. De nem. Én azt akartam rajzolni, mert az volt ami érdekelt, azt szerettem. Az állatokat. Szóval majdnemhogy tudatalatt zajlott az egész. Az állatok valóban sokmindenben nemesebbek az embereknél. Tiszták, nincs bennük romlottság, nem "rúgnak az emberbe", nem használják ki. Talán ezek miatt is segítenek annyira sokat a lelkileg beteg gyerekeken az állatok-a terápiásállatok. Nem kell lenézni azt, aki szereti az állatokat, aki ugy érzi, jobb szereti őket most, mint a embereket. Azoknak azt tudom csak mondani, hogy megértem őket, és tudom hogy miért éreznek ugy, ahogy. De kívánom nekik, hogy ők is ugyanúgy meg tudjanak nyilni és ujra elkezdeni bízni az emberekben, ahogy nekem is sikerült. Nekem is hosszú ideig az állatok voltak a vigaszom, a gyógyszerem, barátaim. Valamiféle nyugalmat sugároznak.
Viszont tudom, mi az első az életemben: Az emberek. Amellett, hogy rajongva szerettem és most is rajongva szeretem az állatokat. De nem is tudnám elképzelni, hogy a családban ne legyen kutyus, díszhal, meg miegymás, ha rajtam múlna egy egész állakert :). Ugyanúgy fontosak számomra, ha nincsenek, érzem, hogy valami hiányzik.
De az ember az egész más. Ahogy valaki itt irta is, az ember az, akivel meg tudod osztani a gondolataidat, aki olyan, mint te, ma már nem tudnám magam elképzelni emberek közelsége nélkül. És igy, látom mindkettő kell :). Ha valaki megkérdezi mit választanék, azt mondanám mindkettőt, egyikről sem vagyok hajlandó lemondani :)
:-) Én az emberre is egyfajta állatként tekintek. Csak ő - mivel evolúciós fejlődése eredményeként értelmesebb - olyan katasztrófákat tud okozni, amit egy állat soha. És olyan csodálatos dolgokat is nyújthat, amit egy állat soha...
És nem esne rosszul utólag, ha kiderülni, hogy az az öregember egy csodálatos ember volt, akit jó lett volna megismerni?
OFF: Kutya-macsek-görény-kisállat kérdés:
A kutya mind a görénynél, mind a macskánál intelligensebb (szerintem). Az meg ízlés kérdése, hogy macska vagy görény. A görény nem olyan, mint a hörcsög, nem említeném vele egy lapon. Az egyik rágcsáló, a masik ugyanolyan ragadozó, mint a macska, csak más módon ragadja meg az embert.
A göri számomra pl. viccesebb, de nem butább, mint egy macska...kiszámíthatóbb, de ravaszabb...az enyém pl egymásra hordott 3 hátizsákot, hogy elérjen egy doboz szaloncukrot a szekrényen. :-P
Sajnos nem tudok választani. Tény,hogy az állatok nem hazudnak,nem használnak ki és sokszor szerethetőbbek az embereknél de viszont olyan sok jó embert is ismerek. Akikről nem mondhatóak el ezek a rossz tulajdonságok.Meg amúgy is szeretem megismerni az embereket. Nem szabad általánosítani. És hiába néha ,tényleg csak a macskám tud megnyugatni, nekem szükségem van valakire akivel például megbeszélem a problémáimat...És mellesleg egy állat is lehet ugyanolyan idegesítő mint egy ember szerintem.
Én a mindkettő mellett szavazok:D
U.i.: Nem bántásból kérdeztem rá arra, hogy van-e valami bajod az emberekkel, csak érdekelt.
Anno hittanon, mikor azt mondták, hogy az állatok nem jutnak fel a mennybe, mert nincs lelkük, azt mondtam, hogy én nem is akarok odamenni, mert nélkülük tök unalmas lenne... :-P
Vadidegen embereknél sokszor jobban szimpatizálok a vadidegen állatokkal, de azt nem nevezném egyenértékű szeretetnek avval amit ténylegesen szeretetnek élek meg.
Saját kutyámat jobban szeretem, mint a vadidegen embereket, de a családom ember tagjait jobban szeretem mint a kutyámat, pedig veszélyeztettem már az életemet a kutyámért amikor hatalmas harci kutya megtámadta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!