Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 2 nagyobb gyerekem nem szereti...

2 nagyobb gyerekem nem szereti a kistesót, voltatok már ilyen helyzetben? Hogy lehet megoldani?

Figyelt kérdés
Van egy 17 éves fiam, egy 19 éves lányom, meg egy kis 1,5 évesem. A kicsit nem szeretik, mindig bántják, hogy hülye, idegesítő, legutóbb a fiam azt mondta, hogy "legszívesebben kidobná az ablakon". Már megpróbáltam mindent, beszéltem velük, próbáltam őket bevonni a nevelésbe, de mindig összefognak ellene és kollektíven utálják az első perctől kezdve. Nagyon rossz ezt látni, ha egymást nem utálják, akkor a kicsit miért? Gondoltam, hogy elviszem őket ilyen gyereknevelési tanácsadásra vagy pszichológushoz, akárhova, mert ez így nem mehet tovább. Régen, ha sírt, mindig kiabáltak vele, hogy hagyja abba, nem tudnak aludni. Mostanában pedig azért utálják, mert hangoskodik (mint minden baba). MEg is mondják kereken, hogy utálják a kicsit. Fogalmam sincs, mit tehetnék, már próbálkoztam mindennel. Ha valaki volt már hasonló helyzetben, legyen szíves írja le, mi használhat ilyenkor, nagyon köszönöm.
2011. márc. 22. 12:59
 81/98 anonim ***** válasza:
89%

A haldoklós példához hadd térjek egy percre vissza. Baromi nagy a különbség. Egy kisgyerek nem tud mást csinálni, csak eszik, alszik, eszik, alszik. Az anyukája ösztönösen szereti, de most komolyan, ha lenne olyan felnőtt ismerősötök, aki csak enne meg aludna egész nap, barátkoznátok vele? Tudom, ez durván hangozhat, de mivel még nincs személyisége, nem lehet miért szeretni.

A haldokló pedig már egy személyiség. Tudod, hogy mi volt a kedvenc zenéje, a kedvenc étele, hogy szeretett kertészkedni, szerette az állatokat, stb. Ég és föld.

A kérdezőnek: nem tudom, hogy a nagyoknak milyen a kapcsolatuk a pici apukájával. Nekem is nevelőapukám van, 23 vagyok, a tesóm 20, de ha most anyu gyereket vállalna, én teljesen rosszul érezném magam. Mintha én és a tesóm egy előző élet lettünk volna, akik le lettek selejtezve, hisz a mi apánk már nincs a képben. Anyunak pedig van egy boldog új családja, amiből mi kilógunk. És ha a gyerekeiddel egy idős lennék, úgy érezném, hogy Anyu eddig végigkísért az életemben, és most, hogy megtenném az utolsó lépéseket a felnőtté -és különválás útján, ő már valaki másra figyel.

(Még egyszer mondom, nekem rögtön ez ugrott be, hogy engem ilyen gondolatok emésztenének.)

2011. ápr. 1. 12:03
 82/98 anonim ***** válasza:
100%

Szeretettel.

Valójában nem a kicsit utálják, hanem téged, s ott bántanak, ahol a legjobban fáj: bántják a kisbabád. Alapvetően érzelmi lények vagyunk, sokan mondják itt, hogy "lehetne annyi eszük", csakhogy ez nem egy ésszel megoldható helyzet, legalább is mostanáig nem volt az - de jobb belátásra lehet őket bírni.

Kamaszként normális, hogy nem bírják elviselni a kisgyerekeket, s így lesz még egy darabig. Talán majd mikor tudnak már vele kommunikálni, változik ez.

Mindenképpen beszélj velük, de nem mindegy, hogy hogyan. Arról biztosítsd őket, hogy ugyanolyan fontosak neked, mint eddig. Ez egy nagyon speciális helyzet. Írtad, hogy nem tudsz rájönni, mitől váltak ilyenné, gyerekkorukban mit ronthattál el. Nem feltétlenül kell olyan messzire visszamenni. Azt gondold végig, hogy hogyan közölted velük, hogy kistestvérük lesz? Hogy mennyire tudtad őket felkészíteni, milyen lesz, ha már megszületik? Nem evidencia, hogy egy gyerek érkezése mindenkiből örömöt vált ki - a kispapákat is az okos kismama éppen ezért folyamatosan trenírozza, a nagyobb tesóknak pedig szépen be kell adagolni a kicsi érkezését. Akárhányévesek is.

Ismerd el előttük, ha úgy érzed, valamiben hibáztál. Nyerd vissza a bizalmukat, hogy újra egységes, békés családi hangulatot tudj teremteni - ha az egyik feladatot a másik elé helyezed, mint ahogy itt előttem néhánnyal tanácsolta valaki, akkor nem fog változni semmi, NEM teheted meg, hogy "félreteszed" a nagyobbakat, csak mert most a kicsinek a nyugalma a legfontosabb. Ha nagyon tanácstalan vagy, kérd ki egy pszichológus véleményét, hogy hogyan kezdj hozzá. Vissza lehet hozni innen még ezt a dolgot, csak ezzel a 1,5 évvel kicsit sokat vártál.

2011. ápr. 1. 14:30
 83/98 anonim ***** válasza:
76%

sajnos nem tudtam átrágni magam az összes válaszon.

sajnálom, hogy ennyi támadást kaptál, nyilván minden ember mást tenne a helyedben.

én két dolgot tennék.

első, hogy nem a gyerekeimet küldeném el tanácsadóhoz, hanem én magam mennék el szakemberhez aki tud tanácsot adni mit tegyél, hogy viselkedjél. nagyon kiélezett a helyzet, hogy elküldöd őket szakemberhez lehet még jobban megutálnak mert bolondnak nézed őket. a helyzetet neked kéne megoldanod, nem egy idegen embernek-ezért is mennék el tanácsért.

a másik, 1-1 hétre elküldeném őket nyaralni.

apukához, nagyszülőkhöz, táborba, amihez kedvük van, de lényeg, hogy külön, tehát mind a ketten legyenek otthon 1 hétig a nagytesó nélkül.

nekik jót fog tenni egy kis kikapcsolódás, ki tudják magukat pihenni.

az otthon maradt nagy gyerekkel meg tudsz úgy beszélgetni, hogy fél óra múlva ne hergeljék fel egymást a tesóval, lehet tényleg ez is benne van, hogy ennyire eldurvult a helyzet.

aztán ha letelt a két hét, férjemet megkérném, hogy menjen el a babával és leülnék a nagy gyerekekkel beszélni, kivesézni az érzelmeiket, hiányoztunk e nekik az alatt az egy hét alatt, mi az ami fáj nekik, mitől érzik sértettnek magukat, stb

2011. ápr. 1. 14:59
 84/98 anonim ***** válasza:
11%

Ez a válasz 35%-ban hasznosnak tűnik.

A válasz írója 81%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: 03-25 21:59

Nem értem miért lettem lepontozva, de aki pontozott biztosan tudja... na mindegy, akkor is ez a véleményem.

Azt gondolom, hogy itt nem a 1,5 éves gyereknek kell alkalmazkodni nyilván a nagyokhoz, hanem fordítva. A kicsi ugyan miről tehet?? Ha ennyi idősen ennyi eszük van a nagy gyerekeknek, akkor erre nem is tudok mit mondani.

Lehet ismét lepontozni.

2011. ápr. 1. 17:22
 85/98 anonim ***** válasza:
76%
Előző, le is pontoztalak:) Teljesen érthető a 2 nagyobb gyerek viselkedése, ugyanis gondolom okkal ilyenek. Ha az anyjuk ugyanannyi szeretet mutatna feléjük, mint a kicsi iránt, akkor nem éreznék, hogy a gyerek befurakodott közéjük. Lehet, hogy a kicsi nem tehet semmiről, de a nagyok sem. Itt egyedül az anya a hibás, aki ahelyett, hogy jó szorosan megölelgetné és megpuszilgatná a nagy gyerekeit, pszichológushoz akarja őket küldeni, mintha betegek lennének. Egy gyerek sír, üvölt, nem lehet tőle aludni. A kamaszoknak pedig erre szükségük lenne. Az egész életük felborult, jóhogy ki vannak készülve. Senki nem kérdezte meg őket, hogy akarják-e azt, hogy kevésbé szeressék őket, hogy az anyjuk új családot alapítson és hogy elvegyék tőlük a nyugalmat, a stresszmentességet. Nekik ezt mégis el kell tűrniük, és senki nem mondja, hogy az Ő érdekeiket is figyelembe kéne venni. Mert hiszen kamaszok, a kamaszok mindig hülyék, tudatlanok, a kisbaba mindig aranyos. Azonban ez sajnos nincs így. Egy kisbaba is tud idegesítő lenni, egy kamasznak pedig nem kötelessége szeretni. Mindezeket kamaszgyerekekkel rendelkező anyukaként mondom.
2011. ápr. 1. 19:41
 86/98 anonim ***** válasza:
86%
Mellesleg ez, hogy "joga van boldognak lenni" nagyon béna szöveg, már ne haragudjatok. Most mennyivel jobb neki, hogy a két gyereke utálja? Azok az emberek, akiket majdnem 20 évig nevelt? Szeretheti a kicsit, de eléggé ráfázott, mert lehet, hogy a gyerekei lelépnek 1-2 év múlva és akkor majd talán elgondolkodik, hogy megérte-e neki felborítani a gyermekei életét a saját önzősége miatt. Nehogy már a 17 éves, kiskorú gyerekét elköltöztesse, mert nem tud szót érteni vele, úgy nevelte, hogy az a szegény gyerek alsóbbrendűnek érezze magát egy kisbabánál.
2011. ápr. 1. 19:48
 87/98 anonim ***** válasza:
34%
Én felnőtt nő vagyok. Van 3 kicsi gyerekem és iskolába járok, dolgozom. Mégis ki tudom magam pihenni. Egy fiatal felnőttnek, ha van egy csöpp esze, fel kell fognia, hogy már nem jut rá annyi idő, ha kisbaba születik a családba. Sőt segíteni, támogatni kéne nekik az Édesanyjukat aki őket is táplálta, óvta, nevelte. A gyerekévek nem tartanak örökké. Egy 17 és 19 éves fiatal már nem szorul pátyolgatásra. Főleg ha van mersze feleselni az anyjának a HAVERJAI előtt! Az anyuka csak abban hibázott, hogy nem fogta őket elég szigorúan! Aki pedig azt állítja, hogy egy csecsemőn nincs semmi szeretni való az egy jellemtelen ember! Valószínű akik szerint a két kamasz az áldozat, ők maguk is kamaszok! Nem hiszem, hogy egy értelmes felnőtt ember ilyen ostobán ítéljen meg egy ilyen helyzetet.
2011. ápr. 1. 22:04
 88/98 anonim ***** válasza:
77%
Értelmes felnőtt vagyok és nem írtam, hogy semmi szeretni való nincs egy kisbabában, hanem hogy a kérdezőnek illene legalább annyi szeretet mutatni a nagyobb gyerekei felé is, mint amennyit a kicsinek szán. Ha normálisan kezelné a helyzetet, a gyerekei sem éreznék úgy, hogy a kicsi betolakodó, de gondolom, mióta a gyerek megszületett, a gyermekeit hanyagolja, az egész családnak a kicsi a szeme fénye. Valószínűleg nem nagyon ápolja a kamaszgyerekei lelkét, ezért érzik magukban az űrt és teljesen természetes a viselkedésük.
2011. ápr. 1. 22:15
 89/98 anonim ***** válasza:
75%

"Én felnőtt nő vagyok. Van 3 kicsi gyerekem és iskolába járok, dolgozom. Mégis ki tudom magam pihenni."

Ez szép és jó csakhogy egy kamasznak nem ez a dolga, nem erre van beállítva ebben az életkorban. Egy felnőttnek az a dogla, hogy dolgozzon, nevelje a gyereket stb. Ez olyan mint amikor apám azt mondja nekem: 'ha én elbírom a félmázsás zsákot akkor te is elbírod" Ja csak én nem 100 kg-os férfi vagyok, hanem egy vékony, 48 kg-os lány. Csak ő nem tudja más helyébe képzelni magát...

2011. ápr. 1. 22:24
 90/98 anonim ***** válasza:
0%
Akinek nem inge ne vegye magára! De volt olyan válasz is amiben elhangzott, hogy egy csecsemőn nincs semmi szeretni való. És nem értek önnel egyet. Természetes, hogy nem jut annyi idő a "majdnem" felnőtt gyerekekre. Ez természetes dolog. Ezt felfogni, megérteni nem könnyű, főleg egy tinédzsernek aki szereti ha körülötte forog a világ. Előbb utóbb úgyis rádöbbenek, hogy szívtelenek, buták voltak ebben a helyzetben. Legkésőbb amikor munkába állnak, családot alapítanak. Tehát teljes értékű felnőtt életet élnek.
2011. ápr. 1. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!