Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 2 nagyobb gyerekem nem szereti...

2 nagyobb gyerekem nem szereti a kistesót, voltatok már ilyen helyzetben? Hogy lehet megoldani?

Figyelt kérdés
Van egy 17 éves fiam, egy 19 éves lányom, meg egy kis 1,5 évesem. A kicsit nem szeretik, mindig bántják, hogy hülye, idegesítő, legutóbb a fiam azt mondta, hogy "legszívesebben kidobná az ablakon". Már megpróbáltam mindent, beszéltem velük, próbáltam őket bevonni a nevelésbe, de mindig összefognak ellene és kollektíven utálják az első perctől kezdve. Nagyon rossz ezt látni, ha egymást nem utálják, akkor a kicsit miért? Gondoltam, hogy elviszem őket ilyen gyereknevelési tanácsadásra vagy pszichológushoz, akárhova, mert ez így nem mehet tovább. Régen, ha sírt, mindig kiabáltak vele, hogy hagyja abba, nem tudnak aludni. Mostanában pedig azért utálják, mert hangoskodik (mint minden baba). MEg is mondják kereken, hogy utálják a kicsit. Fogalmam sincs, mit tehetnék, már próbálkoztam mindennel. Ha valaki volt már hasonló helyzetben, legyen szíves írja le, mi használhat ilyenkor, nagyon köszönöm.
2011. márc. 22. 12:59
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/98 anonim ***** válasza:
84%
És mondja már meg valaki, hogy miért lenne kötelező szeretni egy csecsemőt csak azért mert csecsemő és legtöbben szeretik? Talán bűn nem szeretni egy gyereket (mégha a saját gyereke lenne)? Nem szent az csak egy gyerek és nem árt azzal senkinek. Nem mindenkinekinek ugyanolyan az 'ízlése'.
2011. ápr. 1. 22:30
 92/98 anonim ***** válasza:
87%
Ha egy kamasz nem szólhat bele semmibe, nem kell figyelembe venni az akaratát, mert még gyerek, akkor nem kell elvárni tőle azt sem, hogy felnőtt módjára viselkedjen. Ergo nem lehet szívtelen és buta, hiszen még csak egy gyerek. És egy anya nem veheti el azt az időt a gyermekeitől, amit eddig rájuk szánt, csak mert új családtag érkezett. Ha ezt bevállalta, akkor meg kell oldania, hogy a gyerekek továbbra is megkapják ugyanazt a figyelmet, ne érezzék magukat mellőzve. Ugyanis ebben a korban a legsérülékenyebbek.
2011. ápr. 1. 22:31
 93/98 anonim ***** válasza:
72%
Szeretnénk hinni, hogy minden gyermek ártatlanként születik e világra. Csak a legjobb dolgokat tanulja meg. De bármennyire is próbálkozunk, eljön az a nap, amikor a gyermekünk olyasmit tesz, ami meglep bennünket. Olyasvalaki lesz akit nem ismerünk meg. Azt kérdezzük ki ez az ember?
2011. ápr. 1. 22:53
 94/98 anonim ***** válasza:
100%

Kamasz vagy sem, nem beszélhet egy gyerek sem így az anyjával. Ha meg már nem is olyan gyerek, pláne nem. Az én gyerekeim is érzékeny korban vannak, most "kaptak" kis tesót. Egyet leszögeztem már a várandósság elején, miután elmondtam nekik, hogy tudom, nagy változás ez az életükben és lehetnek vegyes, vagy negatív érzéseik ezzel kapcsolatban, DE nem kell, hogy szeressék a kis tesót, viszont senkinek nem hagyom, hogy bántsa. Mert ő is a gyermekem, őt is szeretem ugyanúgy, mint a többit. Nálunk, nincs probléma, rajonganak a kicsiért, fiú létükre egymás ellen dajkálják.

A te gyermekeid már nagyok. Én azt mondom, menj el pszichológushoz (aki családterapeutaként is dolgozik) és mond el a problémádat. Egyrészt segít megérteni, hogy miért alakult ki ez a helyzet és segít, hogy hogyan viszonyulj a nagyokhoz. Ebben a párod is segíthet, ha nyitott ő is, hogy elkísérjen. A gyermekeid most úgy sem tartanának veled.

2011. ápr. 7. 16:21
 95/98 anonim ***** válasza:
83%

Ha nem kell vele foglalkozniuk és utána takarítaniuk, akkor nem kéne utálniuk.

Van róla tapasztalatom, hogy mennyi kosz van egy baba után. Nem annyi, hogy egy fél lapát helyett egy egész, hanem minden kaját szétdobál, gyakran hány, és minden játékot, tárgyat letisztítani, fertőtleníteni nem kevés idő.

Engem sógoromék kényszerítettek olyan helyzetbe, hogy vigyáznom kellett a nem tervezett gyerekükre, és én is 19 éves voltam. Nem éppen ezzel szerettem volna eltölteni a szabadidőm. Nem a kicsin töltöttem ki a mérgemet, hanem énekeltem neki, játszottam vele, csak éppen nem szerettem. Nem mutattam ki, de megérezte. Amióta nem kell vele töltenem az összes szabadidőmet, azóta szeretem, és most már ő is boldog, ha velem van. De nekem könnyebb volt, mert nem kellett vele élnem. Ha vele kellett volna élnem, biztos, hogy a szülein töltöttem volna ki a mérgem.

A mai világban (nem a 100 évvel ezelőttiben) 25 évesen ideális a gyerekvállalás (érettségi, szakmatanulás/diploma és egy kis munka + szórakozás után), nem pedig 15-17 évesen, amikor a kistesójuk megszületett. Főleg, hogy a fiúk később érnek, és 15 évesen még nem érettek egy kicsi fogadásához.

Az más, ha már túl vannak a tanulós időszakon, mint ahogy valaki írta, hogy 20 éves volta bátyja, és örült neki. Lehet, hogy a bátyja nem járt közben egyetemre.

Ha viszont az idősebb gyerekek miatta nem tudnak a saját jövőjükkel foglalkozni vagy kiélvezni a bulizás időszakát (ami úgysem fog sokáig tartani, mert utána el kell tartaniuk magukat), akkor megértem őket. Persze nem a kicsin kéne csattannia, hanem azon az anyukán, aki még nem bírt várni pár évet, és nem segít az előző gyerekeinek a felnőtté válásban. Mert elsősorban rájuk kellett volna gondolni, nem szülni egyet, amikor még a nagyobbaknak volt anyára szükségük.

Szerintem az lenne a megoldás, hogy a gyerekeknek ne kelljen vele foglalkozniuk, és csak annyit segítsenek a házimunkában, amennyit amúgy is kéne: mosogassanak el maguk után, takarítsanak ki maguk után (nem csak a szobájukban), stb. De ne kelljen pluszt vállalniuk. Ha nem lesz kötelező miatta "szívniuk", akkor érdekes, észre fogják venni, hogy jó oldala is van a kicsinek, és nagyon mókás is tud lenni. Persze nem hiszem, hogy akkor majd minden idejüket vele akarják majd tölteni, de legalább nem fogják utálni.

2011. jún. 12. 13:28
 96/98 anonim ***** válasza:
55%
Sokan elfelejtik, hogy egy gyereket nem csak a 18. születésnapjáig kell nevelni. Hanem biztosítani, hogy lesz jövője.
2011. jún. 12. 13:33
 97/98 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező !

Hogy vagytok ? Sikerült beszélnetek. Javul a helyzet ?

2011. jún. 12. 20:33
 98/98 anonim ***** válasza:
100%
Azóta valami hír felőletek? Nekem két nővérem van, ők is féltesóim, 16-17 évesek voltak, mikor születtem, de semmi ilyen nem volt esetünkben, sőt, nagyon vártak és dicsekedtek velem. Apumat is szeretik, vér szerinti apjuk nagyon csúnyán bánt anyánkkal, így kifejezetten támogatták anyut az új életének megkezdésében. Sajnálom, hogy így jártatok, remélem azóta javult a helyzetetek!
2016. márc. 10. 00:30
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!