Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » 2 nagyobb gyerekem nem szereti...

2 nagyobb gyerekem nem szereti a kistesót, voltatok már ilyen helyzetben? Hogy lehet megoldani?

Figyelt kérdés
Van egy 17 éves fiam, egy 19 éves lányom, meg egy kis 1,5 évesem. A kicsit nem szeretik, mindig bántják, hogy hülye, idegesítő, legutóbb a fiam azt mondta, hogy "legszívesebben kidobná az ablakon". Már megpróbáltam mindent, beszéltem velük, próbáltam őket bevonni a nevelésbe, de mindig összefognak ellene és kollektíven utálják az első perctől kezdve. Nagyon rossz ezt látni, ha egymást nem utálják, akkor a kicsit miért? Gondoltam, hogy elviszem őket ilyen gyereknevelési tanácsadásra vagy pszichológushoz, akárhova, mert ez így nem mehet tovább. Régen, ha sírt, mindig kiabáltak vele, hogy hagyja abba, nem tudnak aludni. Mostanában pedig azért utálják, mert hangoskodik (mint minden baba). MEg is mondják kereken, hogy utálják a kicsit. Fogalmam sincs, mit tehetnék, már próbálkoztam mindennel. Ha valaki volt már hasonló helyzetben, legyen szíves írja le, mi használhat ilyenkor, nagyon köszönöm.
2011. márc. 22. 12:59
 21/98 anonim ***** válasza:
15%
Én a 19 éves lányra lennék inkább kíváncsi.. mert még a 17 éves fiú, oké, hogy így reagál. De egy 19 éves lány hogy utál(hat) egy pici babát? Aki ráadásul még a féltestvére is... Rejtély számomra.
2011. márc. 22. 13:41
 22/98 anonim ***** válasza:
84%

A két nagyobb gyereket is meg kellene érteni. Nyilván idegesíti őket a kicsi, próbálnának tanulni, vagy bármit csinálni, de egy baba mellett sokat csendben kell lenni.

Szerintem az az egyetlen megoldás, ha többet foglalkozol a nagyokkal. Nekik is szükségük van rád, nem csak a kicsinek. Biztos elhanyagolva érzik magukat. Néha bízd rá a kicsit valakire, és csinálj a két naggyal (vagy akár a két naggyal külön-külön) olyan programokat, amiket ők szeretnek, és olyankor ne beszéljetek a babáról, hanem csak a nagyobb gyerekeidre figyelj. Beszélgess velük, kérdezd meg, hogy mi van velük (csajok-pasik terén például), ilyesmik. Orvoshoz hiába viszed, attól még ugyanúgy fogják utálni a kicsit.

2011. márc. 22. 13:45
 23/98 anonim ***** válasza:
88%
Hol van az megírva, hogy egy 19 éves lánynak szeretni kell a gyerekeket?
2011. márc. 22. 13:45
 24/98 anonim ***** válasza:
22%

Szerintem sem normális, hogy majdnem felnőtt fiatalok így viszonyuljanak egy kicsihez. Hiszen már nekik is lehetne ilyen idős gyerekük, lehetnének nagyobb belátással...

...de! Őket is te nevelted kedves kérdező! Biztos, hogy nem követtél el valamilyen súlyos nevelési hibát? Túlzott szigorúság, -figyelem, elkényeztetés, elhanyagolás, stb..? Ezen kívül nem tudom, hogy felkészítetted-e őket lelkileg annak idején az új teljes jogú családtag érkezésére.

Erre ne nekem felelj, magadnak!

Javaslom a családi komoly beszélgetést csak a 2 nagy gyerekkel először is. Kérd, hogy fogalmazzák meg, mi a problémájuk vele. (Lehet, már itt elbizonytalanodnak) Ha nem próbáld meggyőzni őket. Emlékeztesd őket, hogy akár önértékelési és igen komoly problémmákat is okozhat majd ez a kicsinél a későbbiekben, ha már felfogja mit tesznek. Talán még nem késő. Ezzel a bűntudattal akarják majd leélni az életüket?

Ha ez a beszélgetés nem segítene, kérd meg a pici apukáját, hogy tegye meg, veled együtt.

Kizárólag ha ez sem segít(!) próbálkoznék végső esetben megszellőztetni, hogy a nagykorú lányodat (és egy év múlva a fiadat is), már vagy már köteles eltartani, mivel nagykorúak. Ők már megkapták az útravalót, ennyiből a picinek van rád a leginkább szüksége.

Remélem sikerül megoldani!

Bár még nem vagyok anyuka, nekem ez a véleményem 23 éves leányzóként:)

2011. márc. 22. 13:48
 25/98 anonim ***** válasza:
88%

Szia!

Ne haragudj, nem olvastam el az összes hsz-t...

szerintem a nagyobb gyerekeid úgy érzik, ki vannak szorítva. Te, a párod és a kicsi, mint egy kis boldog család, ők meg -ebben a korban hatványozottan - nem tudják, hova tartoznak...

Senki nem hibáztathat Téged abban, hogy vállaltál még egy gyermeket, de ebben a helyzetben szerintem egyáltalán nem viselkednek furcsán a nagyok...Nem is tehetnek róla, hogy ilyenek.

Egy pszichológus ismerősöm azt mondata, ha kistestvér érkezik, az a nagy(ok)nak olyan, mintha a férjed hazavinné a szeretőjét és Neked még szeretned is kéne.

Egy kisgyerek ezt el tudja fogadni, vagyis belenő, megszokja, megszereti, de 2 nagynak ez már óriási kihívás lehet!

Egy nagyon fontos szerintem! Ne vond be a nevelésbe őket! Semmi dolguk ne legyen a kicsi miatt, vagy ne éreztesd, hogy a kicsi miatt kell kitakarítaniuk mondjuk.

Sajnos ebben a korban már nem valószínű, hogy használna, ha külön velük szerveznél programokat, hogy érezzék, hogy fontosak, mert nem anyukás programokra vágynak már.

Kitartás!

2011. márc. 22. 13:52
 26/98 anonim ***** válasza:
75%

"Kizárólag ha ez sem segít(!) próbálkoznék végső esetben megszellőztetni, hogy a nagykorú lányodat (és egy év múlva a fiadat is), már vagy már köteles eltartani, mivel nagykorúak. Ők már megkapták az útravalót, ennyiből a picinek van rád a leginkább szüksége. "

Szóval azt tanácsolod, rakja ki a GYEREKEIT, mert Ő keseríti meg az életüket egy vinnyogó gyerekkel? Ehhez is csak gratulálni tudok, remélem, ilyen felfogással neked sosem lesz gyereked.

2011. márc. 22. 13:53
 27/98 anonim ***** válasza:
77%

"Kizárólag ha ez sem segít(!) próbálkoznék végső esetben megszellőztetni, hogy a nagykorú lányodat (és egy év múlva a fiadat is), már vagy már köteles eltartani, mivel nagykorúak. Ők már megkapták az útravalót, ennyiből a picinek van rád a leginkább szüksége."

Hát épp ez az. Lehet, hogy a nagyok úgy képzelték, hogy az anyukájuk végigkíséri őket a felnőtté válásig, végignézi, ahogy kirepülnek a fészekből, talán még anyagilag is támogatná őket. De anyut már nem érdekli, mi van, neki már új gyereke van.

2011. márc. 22. 13:57
 28/98 anonim ***** válasza:
21%

Láttok ott valahol olyat, hogy azt írtam volna, hogy rakja ki??? Mindössze emlékeztethetné rá.

Milyen tökéletes és makulátlan magánéletű emberekke vagyok itt kérem körülvéve:)

Negyvenheteskével itt lezárnám a vitát:D

2011. márc. 22. 14:01
 29/98 anonim ***** válasza:
33%

"Durva lenne, ha ott tartana a világ, hogy 17 éves srácnak 1,5 éves gyereke lenne."

Pedig hány ilyen korú fiúnak és lánynak van már 1,5 éves gyermeke! Kicsit ki kell nyitni a szemedet. Nézz körbe és csodálkozz.

Ráadásul én úgy gondolom, hogy egy nőnek joga van gyermeket vállalni akkor is, ha a felnőtt gyermekei ellenzik azt. Ezek a fiatalok nem tanulták meg, hogy tekintettel kell lenni az anyjukra. Mert ők együtt egy család, akkor is, ha nem tetszik. El kell fogadniuk ezt a helyzetet, mert nem ők nevelik az anyjukat, hanem fordítva. Az anyjuknak joga van a saját élethez. S ha nem tetszik, 19 évesen már van más választása. El lehet költözni, nem kell a szülő nyakán élősködni. Nem kell a kis tesót szeretni, de amíg az anyjuk ad szállást és ételt, addig alkalmazkodjanak. Úgy hiszem ők nem a kicsit utálják, hanem az anyjukat, mert végre boldog lehetne ha hagynák...

2011. márc. 22. 14:01
 30/98 anonim ***** válasza:
32%
Az a baj, hogy a mai tizenévesek nagyon el vannak kapatva, mint ez látszik az irományaitokból is! Hogy a fenébe jöttök ti ahhoz, hogy megszóljatok bárkit is mert gyermeket vállal? Miért ne lehetnétek toleránsabbak ti is? Igen tanulni kell, na és? Lehet is egy ennyi idős gyermek már nem sír egész nap, és éjszaka sem üvölt órákat, mint ahogy itt egyesek gondolják! Nagyon nehéz egy kisbabával az elején(2-3hónapig)és elhiszem, hogy az anyuka elfáradt benne, főleg ha érzi nem szeretik a kicsit a testvérei, hiszen ő mindhármukat nagyon szereti, így gondolom milyen rossz neki ebben a helyzetben. Biztos több figyelmet kell fordítani egy babára, mint egy kamaszra, de nekik meg kellene legyen már annyi eszük, hogy nem betolakodóként kezeljék. Persze a szeretetre senkit nem lehet kényszeríteni, de ez a kidobnám az ablakon már nagyon durva.
2011. márc. 22. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!