Kérjek pénzt a gyerekek után, vagy hagyjam?
5 éves ikrek, 7 éves kisfiú.
Az unokatestvéreim. Kisebb korukban is, igazából babakoruktól sokat vagyok velük, de ahogy nőnek, a velük járó kiadások is.
Hosszúhétvégén voltam velük moziba, utána mekizni is akartak. Mozi 20 ezer, McDonald's 8. Most hétvégén kimentünk a Tropicariumba, szintén 20 ezer.
De ha mondjuk játszóterezünk, akkor is kell nasi, álljunk meg fagyizni, vegyünk kürtőskalácsot, meglátnak valami mütyürt, nézzük meg, akkor jön az alkudozás, hogy vegyük meg stb. Tehát az olcsó programok sem túl olcsók velük. :D
Itt jön a lényeg:
Én még egyetemre járok, nem dolgozom, ezért is érek rá ennyit velük lenni. Havi pénzt kapok, ha elfogy, kapok még, de nyilván nem arra kapom, hogy eltapsoljam mások gyerekeire. Viszont a szüleik meg sosem ajánlják fel, hogy tessék, itt van 10-20.000 Ft, érezzétek jól magatokat. Pedig jár hozzájuk egy néni is vigyázni a gyerekekre, ott ezek még pluszban az óradíján felül fizetve vannak, tételesen (ami érthető is).
Szeretek a gyerekekkel lenni, szóval nem azt várom, hogy nekem is fizessék ki az időmet, csak mikor tudják, hogy lesz 1-1 program, akkor örülnék, ha nem nekem kéne állnom az egészet. Vagy nem jogos ez?
Szeretem őket nagyon, 0 napos koruktól az életük része vagyok, bármikor vigyázok rájuk szívesen, de nem kell abban a hitben lenni, hogy ne lenne jobb dolgom, felnőtt társaságban.
Azért viszem őket bárhová, mert élvezik és jó látni az örömüket. Nem a magam szórakoztatása miatt.
Persze hogy élvezik én is örülnék így 33 évesen ha valaki csak úgy elvinne mekibe meg moziba, meg ki tudja hova.
Menjetek piknikezni(barnugye ez most már nem aktuális, jön a tél, de nyáron nagyon jó program)vagy tartsatok otthon mozi estét, vagy készítsetek most dekorációt a karácsonyra, kezmuveskedjetek egy jó forró csoki mellett, tea mellett.
A gyerekek nem csak akkor tudják magukat jól érezni, meg örülni, ha drága programokat kapnak
Ha meg teher, hogy viszed őket akkor je vidd és töltsd a hétvégéket felnőtt emberek tarsasagaban.
Ha én lennék a szülő és látnám ezt a kérdést, az biztos hogy soha az életben nem engednem, hogy elvidd a gyerekeimet.
Óriásit csalodnek benned, hogy mosolyogva viszed, majd panaszkodsz
"ha 5en leírják neki, hogy akkor ne fizetős programra vigye őket, csak tovább is mondja, mint aki nem értette meg."
Megértettem, de reflektáltam az eddigiekre. Köszi, hogy megengeded. :)
"De azt se értem miből van pénzed? Mert
azt írod havonta kapsz pénzt, de kitől? A szüleidtől?"
Igen, mert én még tanulok.
Összefoglalva:
- A szülőknek nincs szükségük az ingyenes vigyázásra, mert van bőven pénzük és fizetett bébiszitterük.
- A kérdező imád velük lenni. Ugyan "nem a kikapcsolódás tetőfoka 3 gyerekkel végigjárni a Tropicariumot" és "lenne jobb dolga, felnőtt társaságban", de " jó látni az örömüket".
De azért annyira nem jó, hogy neki az 20 rongyába kerüljön, ami pénzt egyelőre a szüleitől kap, és ha elfogy, amúgy is kipótolják. Idézem: „Havi pénzt kapok, ha elfogy, kapok még"
Mi a kérdés?
Hogy hogyan oldjad meg, hogy ne a szüleid fizessék az unokatestvéreid programjait, ami programokra azért viszed el őket, mert „jó látni az örömüket?"
Pedig nem is a "kikapcsolódás tetőfoka" és "lenne jobb dolgod is?"
Szerintem tényeket írtam le azzal, hogy 3 kisgyerekkel lenni nem ugyanaz az élmény, mint barátnőkkel elmenni iszogatni, vagy egyedül elmenni arckezelésre, masszíroztatni... :D
Nagy gond, ha ezt valakinek kisesszében kéne kifejteni.
Ne kérj pénzt, de ne is vidd fizetős helyekre mostantól őket. Vagy ha mégis akkor mérlegelj, hogy mi fér bele, mi nem.
Ha a szülők megkérdezik hogy miért váloztak a programok, akkor elmondod hogy hogy az anyagiak miatt. Utána már náluk lesz a labda, vagy fel ajánlják hogy fizetik vagy marad az új rendszer.
Oké.
Akkor ne kérjél pénzt, de ne vidd őket fizetős programra.
Menjetek játszótérre egy kulacs vízzel és egy kis keksszel, meg játsszsatok otthon valamit.
Ennyi. Ehhez nen kell olyan sok ész.
Egy 5 és 7 éves gyereket még annyi mindennel lehet boldoggá tenni. Kell hozzá egy doboz festék és egy csomag csomagolópapír. És lehet rá ujjal festeni. Vagy 2 kiló liszt meg egy csupor méz. Készülhet a mézeskalács. Kártya. Marokkó. Egérhajtogatás zsebkendőből. Mittudomén. Ott fog csillogni az öröm az arcukon.
De nem, őket agyon kell ingerelni programokkal. Ide megyünk, odamegyünk, megvesszük neki - nehogy visítozzon a bolt közepén -, és a gyerekpszichológiai rendelők túl vannak terhelve a túlstimulált, viselkedészavaros gyerekekkel. Mert aztán minden IS van az életükben, csak az nem, hogy ülnek a szüleik ölében, akik mesét olvasnak fel nekik. Vagy elmennek szimplán kirándulni, hol ibolyát, hol gesztenyét gyűjtve. Ez a gyerekkor, nem a Meki, meg a századik villogó autó.
És ez nem pénz kérdése.
Ha nem akarsz kérni, akkor egyszer, ha megkérnek, hogy vigyázz rájuk, mondd azt, hogy most nem tudsz, mert nem állsz úgy anyagilag. Akkor majd rákérdeznek, hogy jön ez ide, és elmondod, hogy úgy, hogy még egy játszóterezés is 1-2 ezerbe van, és most nincs rá keret.
Amúgy meg azt gondolom, hogy ha Te csinálsz programot a gyerekeknek, akkor azt Neked kell állnod. Vagy a szülők kérik, hogy vidd őket p. Állatkertbe? A gyerekeket is le lehet állítani a vásárlással, azt kell mondani, hogy NEM!
Mondjuk nekem eszembe nem jutna más gyerekét programoztatni, hiába az unokatesóm, vagy bármi.
Jobb dolgom is van hétvégente, mint két kigyerekkel menni ide-oda, ami energia, feszkó, felelősség és pénz.
Te miért csinálod? És most nem is feltétlen az anyagi vonzatáról beszélek - az is lényeges -, hanem a szabadidődről és a felelősségről, amit a nyakadba veszel ezzel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!