Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit kezdjek már anyóssal?...

Mit kezdjek már anyóssal? Jogtalan, hogy ideges vagyok?

Figyelt kérdés
A fiúnk a Csongor nevet kapta 3 évvel ezelőtt. Alapjáraton nem hétköznapi a vezetéknevünk ( Inoka ). Mikor megtudtuk, hogy fiú lesz, eldöntöttük, hogy Csongi lesz el is mondtuk mindenkinek, Anyukámék már mindig úgy is kérdezték hogy "na és Csongorkához megvettétek már ezt azt?". Szóval nem szóltak érte. Anyósom hozta a száját, aztán kiderült, hogy a testvérének mondta a hátunk mögött, hogy nem létező hülye nevet akarunk ráaggattni a gyerekre, miért nem Laci lesz ő is. Bevallom megfordult a fejemben (nagyapám után akit imádtam, esetleg 3.névnek), viszont a férjem családjában mindenki László. Apósom, férjem bátyja, férjem nagybátyja, és még a férjemnek is László a 3. neve... Mikor megszületett a fiúnk, Anyós kiadta magából végre nekünk is, mikor megtudta, hogy tényleg Csongor lett. Egy ideig nem is beszélt velünk, aztán úgy látszott megbékélt a dologgal.. Nemrég nagyon összeugrottam vele, mivel társasházba laknak és nála hagytam a fiamat pár órára. Az egyik lakó meg is állított, hogy nem is tudta, hogy megszültem és Laci lett, gratulál... A vérnyomásom az egekben volt, kiderült, hogy anyós Lacinak hívja a gyereket, mikor mi nem vagyunk jelen!!!! A történetből kimaradt, hogy újra terhes vagyok, kislányt várok és a gyereket már most következetesen Brigittának hívja. ( még nem választottunk nevet a párommal.) Mikor kiderült a fiam Lacizása, megfogtam a gyereket, anyósnak pedig megmondtam, hpgy addig el is felejthet minket míg meg nem tanulja, hogy a gyerek Csongor és nem László, és ha nem bírja felfogni nem is kell a közelébe jönnie. Anyósom erre elkezdett kiabálni, hogy takarodjak a házából, a szomszédjainak pedig azt mondja hogy örökre eltiltottam az elsőszülött unokájától. Férjem szerint túl agresszív voltam anyóssal szemben. Mit tehetnék? A férjem szerint bocsánatot kéne kérjek és anyósom biztos megtanulta már a leckét, de a szomszédjától tudom, hogy még mindig Lacizza :( Volt hogy megkérdeztem a Manó nevét és Laciként mutatkozott be , azt hittem elsírom magam....

2016. nov. 27. 20:48
1 2 3 4 5
 41/48 anonim ***** válasza:
65%
39: Erről van szó. Mi pontosan ezt tettük. Felmenőink nevei. Mondjuk konkrétan az Ambros és a Wilhelma itthon nem engedélyezett, mivel sokadik leszármazott vagyok, és nekem már csak magyar állampolgárságom van. Sokszor előfordul itt, hogy felteszik a kérdést, "milyen különleges nevet válasszak a gyerekemnek"? Ha az ember beírja, hogy Margit, Irma, Alajos, Alfonz akkor fel van háborodva. Pedig olyan különleges, hogy biztosan nem lesz még egy az oviban belőle, és mindenki oda fog nézni a boltban, ha nevén szólítja. De ezek olyan "felháborító" különleges nevek, mert ők olyanokra gondoltak, amik a szappanoperákban mennek. A Csongor pedig igenis méltóságteljes komoly név, ahogyan a jelentése is tekintélyt parancsoló: vadászmadár a fenét, konkrétan a sólyom. Szóval egyszerűen csak az a lényeg, hogy ne felejtsük el honnan jöttünk, hol vannak a gyökereink. És igen, nyilván hülyén mutatna a bazári majom Pákó gyereke mondjuk Attilaként, vagy Budaként. Igaz, a Péter sem jó biznisz... Fekete Péter? :D :D Kedves kérdező, bocs, hogy szétoffoltam a kérdésed, és nagyon is szép nevet választottatok neki, felnőtt korában sem lesz ciki.
2016. nov. 29. 14:10
 42/48 anonim ***** válasza:
85%

Nagyon nem értem az anyósodat.

A Csongor egy nagyon szép név és nem is az elcsépelt,vagy túl fura névkategóriába esik.

Nem ő szülte meg a kisfiadat , nem ő az anyja, így nincs joga beleszólni abba, hogy hogy hívod a saját gyerekedet.

2016. nov. 29. 16:16
 43/48 anonim ***** válasza:
87%
Fuh, ne haragudj, nem olvastam végig a válaszokat, de valaki nagyon jót írt; kezdd el következetesen Icának hívni anyóst! Ha háborog, megmondod neki, hogy "de hát ez neked jobban tetszik és kész". Vegye már észre magát, te jó ég... a férjed meg lehetne egy kicsit tökösebb is, mi az, hogy még te kérj bocsánatot? A fiadat még csak önkényesen elnevezi, a lányoddal mi lesz, meg is szoptatja? Agyrém.
2016. nov. 29. 16:36
 44/48 anonim ***** válasza:
18%
acelsziv! Kiváló önjellemzést írtál magadról! :D
2016. nov. 29. 18:50
 45/48 anonim ***** válasza:
85%

Elképesztő, hogy ilyen van. Én azt hittem, az én anyám hibbant, olyan dolgai vannak néha, de ilyen, hogy az unokáját valami egész más néven akarná nevezni, szerintem egy pillanatra se fordulna meg a fejében. Anyósodnál egyébként sokkal nagyobb probléma a férjed, aki szerint neked kéne bocsánatot kérned..

Ja, amúgy a Csongor szép (az én szívemnek különösen kedves, mert a nevem "párja" :)).

2016. nov. 30. 06:40
 46/48 anonim ***** válasza:
25%

A saját gondolkodásoddal természetes, hogy ideges vagy. De nem kéne.

Én hagynám, hogy hadd Lacizza. Család. A minden idióta dolgaival együtt.

Amikor idegenek, szomszédok beszélnének a gyerekről, mint Laciról, csak megkérdezném, hogy ugye, tudja, hogy nem Laci, hanem Csongor, csak a mama hívja Lacinak, de a gyerek nem Laci.

Ha az óvónéni csinálná, akkor jogos lenne a felháborodás, de a mamának más. Hívhatná Picikének, Picurnak, Bömbölinek, Buncikának, Dudinak,...is. A lényeg az, hogy szeretettel tegye.

Pillanatok alatt megérti a gyerek, hogy csak a mama hívja lacinak, nem jelent semmit, attól őt Csongornak hívják, meg lehet mutatni neki a kivonatát, hogy lássa mi van odaírva. Meg kell magyarázni neki, hogy nem sokára, amikor olvasni tud, el is tudja majd olvasni. A mamának meg közösen nézzük el, hogy ez a heplije, attól még finomakat főz, vagy szépeket mesél, vagy akármi, biztos van valami, amit jól csinál.

Semmi kára nem lehet a gyereknek belőle, sőt, jó tapasztalat, hogy szeretetből még ilyen hülyeségeket is elnézünk a családban egymásnak. Szerintem.

2016. dec. 6. 18:01
 47/48 anonim ***** válasza:
76%
A te gyermeked. Nehogy már anyósod megváltoztassa a nevét... Örüljön az unokának és ennyi. Eddig és ne tovább! Én is fel lennék háborodva. Nekem még nincs gyermekem de már párszor beszélgettünk esetleges nevekről, persze anyósom annak örülne, hogy ha a lány unoka majd az ö nevét viselné. Na abból nem eszik pedig! Azért se!
2017. febr. 12. 21:28
 48/48 anonim ***** válasza:
74%

A Csongor egy teljesen normális férfinév! Nem értem miért tiltakozik az anyósodat foggal-körömmel ellene.

Örüljön, hogy nem Dzsézönkének vagy Brendonkának hívják.

Az sokkal hajmeresztőbb lenne.

Talán tényleg abból eredhet a Laci név imádata, hogy a testvérét is így hívták.

Azóta mi a helyzet?

2017. febr. 13. 16:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!