Miért nem ajánlják fel, hogy tegeződjünk? Csak szerintem igazságtalan ez?
Kicsit több mint 2 éve vagyunk együtt a párommal, már együtt is élünk. A szüleit is két éve ismerem, nagyon kedvesek velem, panaszra nincs okom. Én magáztam őket az elején, ők kapásból letegeztek. 25 éves vagyok, eddig minden párom szülei felajánlották a tegeződést (igaz volt, aki csak később).
Nekem ez nagyon fura, kicsit lekezelő, hiszen én is ugyanúgy dolgozó, önálló felnőtt ember vagyok, mint ők.
Mellesleg páromnak van még 3 tesója, mindhárom párja (férfiak és nők is vegyesen) tegezik őket. Igaz, ők mind régebb óta vannak együtt, mint mi, de úgy gondolom, a mi kapcsolatunk sem olyan friss, hogy ez ok lehetne.
Ti mit gondoltok erről? Nálatok ez hogy van? Talán az elején, amikor letegeztek kellett volna nekem is visszategeznem őket, de ha most egyik napról a másikra elkezdeném őket tegezni, az fura lenne, vagy nem?
De hülye duma....
Nem a szülei furcsa viselkedésére kellene valami ostoba és hazug választ találni, hanem őket megkérdezni, hogy van-e valami bajuk veled, illetve megkérni őket, hogy változtassanak ezen a diszkrimináción.
Elég puhap_c, nem tudom, komolyabb kérdésekben mennyire számíthatnál rá?
A magázódás nem lekezelő dolog. Azt elvárni, kikövetelni nem lehet, sőt, kifejezetten gyermeteg, infantilis, proli dolog. Nem is értem, hogy na merülhet fel.
Nem, nem kezdheted el tegezni őket csak úgy, az szintén proli ügy.
Igazából nem értem, mi a problémád.
63-as, szövegértelmezés, na, az a te problémád. Leírom még egyszer a gyengébbek kedvéért.
Az a problémám, hogy
- a párom szülei simán letegeznek felnőtt, dolgozó ember létemre, miközben ők elvárják a magázást (ez pedig protokoll szerint is bunkóság és nekem is rosszul esik)
- párom 3 testvérének az összes párja tegezi őket, ezért duplán rosszul esik.
Ez a problémám.
Aranyvirágoskertem, a 63-s vagyok. A te problémád pedig a viselkedéskultúra, többek között.
1, Illendő, hogy ők ebben a helyzetben tegezzenek. Nem "bunkóság". Ezt illik tudni.
2, Ők döntik el, hogy kinek ajánlják fel a tegezést, ez sem "bunkóság", ezt is illik tudni.
3, Leírtad: azok hosszabb kapcsolatok, mint a tiétek.
4, Mindezen nyüglődni, bunkóságot emlegetni, kikövetelni, hangoztatni, hogy te már "25 éves felnőtt dolgozó ember" vagy gyermeteg, infantilis és/vagy prosztó dolog.
Nem kívánt rész törlendő. A viselkedéskultúra, s az illem pedig tanulandó.
#65, az illem tanulható, bár te éppen rossz helyen tanultad.
Ha nem értesz valamit, ne azzal kezdd, hogy bunkón beszólsz, ha korrigálnak: kérj bocsánatot, vagy legalább hallgass.
Nincs semmiféle olyan illem, ami a csendőrpertut támogatná, olyan meg még annyira sincs, ami a családon belül ilyen megkülönböztetést tolerál.
"A te problémád pedig a viselkedéskultúra, többek között." - nem, pont fordítva. Én helyesen viselkedtem, magáztam őket, majd vártam, hogy felajánlják a tegeződést, nem tették. Ok, már látom, abban a pillanatban kellett volna visszategeznem őket, ezt már utólag bánom is.
"1, Illendő, hogy ők ebben a helyzetben tegezzenek. Nem "bunkóság". Ezt illik tudni." - nem ,nem illendő felnőtt embert letegezni, miközben te elvárod, hogy magázzanak. Illemtankönyvekben nézz utána, le van írva.
"2, Ők döntik el, hogy kinek ajánlják fel a tegezést, ez sem "bunkóság", ezt is illik tudni." - ez így igaz. De ha letegeznek, ezzel feljogosítanak a viszont tegezésre. Szintén protokoll.
"3, Leírtad: azok hosszabb kapcsolatok, mint a tiétek." - és???
"4, Mindezen nyüglődni, bunkóságot emlegetni, kikövetelni, hangoztatni, hogy te már "25 éves felnőtt dolgozó ember" vagy gyermeteg, infantilis és/vagy prosztó dolog." - ezek a tények, sajnálom, ha neked ez prosztó dolog. Tény, hogy létezik illem, amit ők nem tartanak be, ki is a prosztó?
De illendő lehet, csak te nem tudsz szöveget értelmezni. Én voltam, aki a linkeket küldtem. Azokban benne van, hogy ÁLTALÁBAN a magázódás-tegeződés kölcsönös, KIVÉVE ha az egyik fél jóval öregebb, vagy köztiszteletben álló személy, a párod szülei pedig maximálisan tisztelendő személyek az illem szerint. Erre te nagyon okosan leírtad, hogy hát azok is azt írják, hogy ez kölcsönös kell legyen. Gratulálok. Ti nem ismeritek az illemet. Mutass nekem valamit, amiből te "tanultál", hogy hol írnak olyat, hogy minden esetben kivétel nélkül kölcsönösnek kell lennie a tegezésnek. Ilyen nincs.
A konkrét szitu amúgy szerintem is gáz, de nem azért, mert magáznod kell a téged tegező szüleit, ez csak bunkóéknál probléma. Az viszont, hogy csak te nem tegezed őket, már tényleg érdekes. De adtak már egy jó ötletet: Ha olyan viszonyban vagy a barátod testvéreinek a csajival, akkor kérdezd meg őket, hogy náluk honnan jött a tegezés.
"ha az egyik fél jóval öregebb, vagy köztiszteletben álló személy" - nos, nagyapám, nagyanyám egyik sem lehetne, max a szüleim lehetnének, tehát annyira nem idősek.
Te egyébként tudod, mit jelent az, hogy köztiszteletben álló személy? :D Mert nem azok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!