Most fogunk összeházasodni a vőlegényemmel, utána pedig lakást venni. Nektek is rosszul esne ez a dolog?
Az én családom nem tud segíteni a lakásvásárlásba anyagilag, maximum egy csekély összeggel. A párom szülei adnak 10 milliót, de bele akarják írni a házassági szerződésbe, hogy a lakás tulajdona nem 50-50, hanem ennek megfelelően arányos.
Nekem nagyon rosszul esik ez, és emiatt nem akarom elfogadni a pénzt ha nem szívesen adják. Nem értem miért feltételezik hogy le akarom nyúlni a pénzt.
A párom azt mondja ő megérti az álláspontjukat, mert ez a pénz nagyrészt az ő megtakarításuk, meg örökségből van, és nem értem miért nem áll mellettem.
Az én apai nagyszüleim építették fel anyáméknak a házukat a saját pénzükből. Gyakorlatilag a nagymamámék háza volt, de anyámék élhettek benne.
Anyámék később el is váltak. Nem volt vita a házért, mert nem a szüleim tulajdona volt. Később a nagymamám, apám meg mi ketten a nővéremmel laktunk abban a házban.
Viszont, ha nem váltak volna el, akkor sem vette el volna senki tőlük azt a házat! Ott élhettek - illetve élhettünk volna egy nagy családként.
Igazuk van, nem ellened szól, nem feltételezik, hogy le akarod nyúlni, de senki nem úgy házasodik, hogy 3év múlva úgyis elválunk, szóval nem lehet tudni, hogy mi lesz a jövőben. Sokkal jobb mindenkinek tisztán belemenni az ilyesmikbe. Szívesen adják, de teljesen érthető módon elsősorban a fiuknak.
"nem érezném magaménak az otthont, ami csak vagy 30%-ban az enyém" Ha 30%-ban adsz bele, akkor miért akarnál többet magadénak? Egy házasságban viszont jó esetben "megszűnik" az egyén és a két ember alkot egységet, tehát felfoghatod 100% tulajdonnak. Egyébként ha nincs jelentősége, hogy ők pénzt adtak bele, akkor annak sincs, hogy milyen arányú a tulajdonjog. De azt is megteheted, hogy a 10 millió akkor csak a férjedé, te meg arányosan több törlesztőrészletet fizetsz, hogy kijöjjön az 50-50%.
"Nem tudom… nem érezném magaménak az otthont, ami csak vagy 30%-ban az enyém"
Jó, de ha nincs pénzed, akkor ez van. A 10 milliójuk nélkül pedig nem lenne elég önerőtök. Kb. azt kéred a szüleitől, hog vágjanak hozzád 5 milliót. Mire fel?
Egy otthon nem attól lesz otthon, hogy mi van a tulajdoni lapra Írva....
Amúgy, meg tök korrekt.10 millió +2+5 + a felvett hitel 50%-a illeti a párod, ezt átforÍtva tulajdoni hányadra.
Én is szarul érzem magam, hogy nem az enyém a Pénztáros Lölö fél háza :(
Brühühü
A lakást nyugodtan vegyétek 50-50%-ra, de írjatok egy házassági szerződést arról, hogy ki mennyit hoz magával. A házasság előtti vagyon külön vagyonnak számít, mindegy hogy örökség vagy mi.
A szülők állaspontja érthető, nálunk is hasonló a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!