Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Most fogunk összeházasodni a...

Most fogunk összeházasodni a vőlegényemmel, utána pedig lakást venni. Nektek is rosszul esne ez a dolog?

Figyelt kérdés

Az én családom nem tud segíteni a lakásvásárlásba anyagilag, maximum egy csekély összeggel. A párom szülei adnak 10 milliót, de bele akarják írni a házassági szerződésbe, hogy a lakás tulajdona nem 50-50, hanem ennek megfelelően arányos.

Nekem nagyon rosszul esik ez, és emiatt nem akarom elfogadni a pénzt ha nem szívesen adják. Nem értem miért feltételezik hogy le akarom nyúlni a pénzt.

A párom azt mondja ő megérti az álláspontjukat, mert ez a pénz nagyrészt az ő megtakarításuk, meg örökségből van, és nem értem miért nem áll mellettem.

2023. febr. 1. 12:28
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/243 anonim ***** válasza:
99%
18: ha már közös vagyonba forgatja bele a saját vagyont, akkor nem. Különben sem örökség, mert a szülők még élnek.
2023. febr. 1. 12:51
 22/243 anonim ***** válasza:
64%
A házat megvehetitek 50-50%-ra, de írjatok egy ajándékozási szerződést a szülők és a vőlegényed között, hogy a házba adnak 10 milliót. Válás esetés a vagyonmegosztásnál ezt figyekembe veszik.
2023. febr. 1. 12:52
 23/243 anonim ***** válasza:
74%

Az én apai nagyszüleim építették fel anyáméknak a házukat a saját pénzükből. Gyakorlatilag a nagymamámék háza volt, de anyámék élhettek benne.

Anyámék később el is váltak. Nem volt vita a házért, mert nem a szüleim tulajdona volt. Később a nagymamám, apám meg mi ketten a nővéremmel laktunk abban a házban.

Viszont, ha nem váltak volna el, akkor sem vette el volna senki tőlük azt a házat! Ott élhettek - illetve élhettünk volna egy nagy családként.

2023. febr. 1. 12:53
 24/243 A kérdező kommentje:
Nem konkrét örökség. Az apja örökölt egy fél lakást és azt fogják eladni, aminek a bevételét neki adja. Ez szerintem így már nem annak számít.
2023. febr. 1. 12:53
 25/243 anonim ***** válasza:
94%

Igazuk van, nem ellened szól, nem feltételezik, hogy le akarod nyúlni, de senki nem úgy házasodik, hogy 3év múlva úgyis elválunk, szóval nem lehet tudni, hogy mi lesz a jövőben. Sokkal jobb mindenkinek tisztán belemenni az ilyesmikbe. Szívesen adják, de teljesen érthető módon elsősorban a fiuknak.

"nem érezném magaménak az otthont, ami csak vagy 30%-ban az enyém" Ha 30%-ban adsz bele, akkor miért akarnál többet magadénak? Egy házasságban viszont jó esetben "megszűnik" az egyén és a két ember alkot egységet, tehát felfoghatod 100% tulajdonnak. Egyébként ha nincs jelentősége, hogy ők pénzt adtak bele, akkor annak sincs, hogy milyen arányú a tulajdonjog. De azt is megteheted, hogy a 10 millió akkor csak a férjedé, te meg arányosan több törlesztőrészletet fizetsz, hogy kijöjjön az 50-50%.

2023. febr. 1. 12:54
 26/243 anonim ***** válasza:
97%

"Nem tudom… nem érezném magaménak az otthont, ami csak vagy 30%-ban az enyém"

Jó, de ha nincs pénzed, akkor ez van. A 10 milliójuk nélkül pedig nem lenne elég önerőtök. Kb. azt kéred a szüleitől, hog vágjanak hozzád 5 milliót. Mire fel?

2023. febr. 1. 12:55
 27/243 anonim ***** válasza:
92%
40 millás lakás esetén 37 % jár neked, 63% a párodnak. Ki kell pontosan matekolni, amikor kiderül a lakás ára, és a vétellel járó költségek, pl. ügyvéd díja, vagyonszerzési illeték, stb
2023. febr. 1. 12:56
 28/243 anonim ***** válasza:
95%

Egy otthon nem attól lesz otthon, hogy mi van a tulajdoni lapra Írva....

Amúgy, meg tök korrekt.10 millió +2+5 + a felvett hitel 50%-a illeti a párod, ezt átforÍtva tulajdoni hányadra.

2023. febr. 1. 12:59
 29/243 anonim ***** válasza:
91%

Én is szarul érzem magam, hogy nem az enyém a Pénztáros Lölö fél háza :(

Brühühü

2023. febr. 1. 13:01
 30/243 anonim ***** válasza:
22%

A lakást nyugodtan vegyétek 50-50%-ra, de írjatok egy házassági szerződést arról, hogy ki mennyit hoz magával. A házasság előtti vagyon külön vagyonnak számít, mindegy hogy örökség vagy mi.

A szülők állaspontja érthető, nálunk is hasonló a helyzet.

2023. febr. 1. 13:01
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!