A ferjem egy eve apolja az anyukajat, aki àgyban fekvő. Ramegy a hazassagunk. Mit tegyek?
Egy eve tart ez a vegetalas, tudataban van az anyosom es eldontotte o nem megy otthonba, a ferjem ugy ugral ahogy o futyul, egy nap 3 x megy hozza, kajat visz neki eteti tisztaba teszi… velem es a kisfiunkkal (5eves) egyaltalan nem tolt idot, egy ev alatt teljesen eltavolodtam a ferjembol, a kemia kihaloban. Ha szova teszem azt mondja onzo vagyok es nem ertem meg. Napi 9orat dolgozom, minden ramszakad itthon is, a gyerekkel kapcsolatban es mindennel
Kapcsolatban. Nem tudom mit tegyek, tobbszor szova tettem de en lettem lecseszve . De elfogyott a turelmem es energiam is. Elkoltozes is megfordult a fejemben.
29-es: ne essünk túlzásokba, ilyen pont biztos nincs a büntetőtörvénykönyvben, hogy ha valakinek nem beszámítható hozzátartozója van, akkor köteles saját maga felügyelni, cserélni a pelenkáját.
Ha egyébként elutasítja az ápolót, akkor a törvény szerint se kell senkinek feláldozni az életét! Jól is néznénk ki, ha pl. a gyereke külföldön élne, akkor se lehetne személyesen megoldani.
Nem lehet könnyű helyzet senki számára, megértem azt is hogy milyen a férjed szellemével élni, de a másik oldalról a férjed is érthető hogy nem tud ketté szakadni. Neki az anyja is fontos és nem igazán van választása. Szerintem itt a rosszabbik döntés a válás lenne, a férjed nagyon nehéz terhet cipel, amiben bizonyára kellene neki a háttér amit te és a gyereketek adtok.
Ha a helyedben lennék, én nem tudnám emiatt elhagyni a párom, inkább valamilyen megoldáson próbálnék dolgozni. Pl segítség bevonása, hogy legyen heti 1-2 nap amikor a férjed helyett egy gondozó lenne a mamával és nektek lenne családi időtök. De elhagyni a férjed szerintem a lehető legrosszabb döntés abban az esetben, ha a házasságban ez volna az egyetlen probléma. Utána jobban éreznéd magad ha ugyanúgy egyedül lennél a gyerekkel, de tudnád hogy a férjed egyedül küszködik a beteg anyjával, még annyi segítsége se lenne hogy kimossák a koszos ruhát vagy adjanak egy vacsorát neki? Szerintem neki is nagy szüksége lenne mentális támogatásra (is), nem hiába beszél folyton erről. Nyilván te is szeretnéd a saját életed élni, de egy házasságban ketten vagytok és néha az egyiknek nagyobb szüksége van a támogatásra mint a másiknak.
Hát, először is dicséretes, hogy a férjed ápolja a saját anyját, mert az esetek nagyrészében az anyós ápolása is a menyre szokott maradni, ő adja fel a munkáját, míg a férj megy tovább dolgozni.
Az a baj ezzel a szituációval, hogy nem mindegy, hogy meddig tart. Pár hónapot szerintem bárki kibír, akár 1-2 évet is.
Szerintem itt a legnagyobb baj az, hogy a gyerekével nem foglalkozik. Oké, hogy anyuka felnevelt, de a gyerekért te vállaltál felelőséget amikor megszületett, hogy ott leszel mellette amíg fel nem nő. A gyereknek szüksége lenne az apjára és nem mondhatod, hogy nincs rá időd most 3 évig amíg a nagyi gondozásra szorul. Ez nem fair a gyerekkel szemben. Én biztosan meg fogom mondani a gyerekeimnek, ha lesznek, hogy ne tegyék tönkre a családjukat az én gondozásommal, foglalkozzanak a saját életükkel.
Esetleg lehetne kompromisszum, hogy bizonyos napokon segítesz vigyázni az anyósra, amíg ő a gyerekkel van, vagy addig fogadtok ápolót? Tesvére nincs aki be tudna ugrani?
De ez az én meglátaśom, ez a helyzet elég nehéz és mindenkinek más az értékrendszere.
#41:
De, büntethető, ha a gondozásra szoruló családtagokat hagyja meghalni. Vagy szerinted meddig él az, akit nem látnak el? Aki a wc-re nem tud kimenni, az inni vagy enni se. A vajaskenyér meg a pohár víz nem megy oda magától. Kegyetlen kínok közt, napok alatt halna szomjan. Ez pedig meglepő módon igenis bűncselekmény.
Tetszik vagy sem, a beteg családtagok gondozása kötelesség. Nem kedv kérdése.
Igen, marha nehéz, és igen, rámegy az egész család. De mit tudsz tenni?
Arra egyelőre a kérdező se válaszolt, hogy van-e rá egy ház ára féltetéve, hogy más gondozza helyettük az anyóst. Tudom, hogy hihetetlen, de tízezrek, vagy százezrek járnak ebben a cipőben. Ők se azért ágytálazzàk a beteg rokont, mert ezt élvezik.
"5-10 millió a beugró, plusz a havidíj, és ha szerencséd van, néha lesz aki rád néz."
Ápolási otthonban nem. Havi 150 ezerért ápolnak (napi 5000 Ft). Várólista van, de: Ha előre befizet az ember 3 havi kauciót, azonnal lehet vinni az idős beteg embert.
2 ismerősöm csinálta most ezt végig, onnan tudom. Egyik anyuja agyvérzés után volt, (agyilag sem százas szegény már), a másiké teljesen ép agyilag, csak jártányi ereje nem volt már.
"Volt neki hely elintezve az apolasi osztalyon
És? Ott sem lehet haláláig..."
Ápolási otthonban viszont lehet. (Nem egyenlő a sima idősotthonnal.)
Napi 9orat dolgozom, minden ramszakad itthon is, a gyerekkel kapcsolatban es mindennel
Rá meg az édesanyja. Tudod, ez a jóban-rosszban. Most átmenetileg neked van otthon több dolgod, de neki meg más plusz van a munkája mellett. Simán lehet, hogy egyszer te leszel beteg, akkor meg majd az ő nyakába szakad minden, te is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!