Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért van az, hogy egy jólneve...

Miért van az, hogy egy jólnevelt kutya is megharaphatja az embert?

Figyelt kérdés
Ha olyan a szitu bizony megharapja, de a macskák ha törődés mellett nőttek fel, soha nem lennének képesek durván megharapni.
2013. ápr. 9. 22:45
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯
 61/178 sippara ***** válasza:
91%
Na tessék, stresszes szituáció, védekező kutya: ma (illetve már tegnap) este nyúltam be két kutya közé, a sajátom is a kezemre fogott volna, ha nem kap észbe. Egy árva karcolás nincs rajtam, pedig a kutyám keményen meg volt ijedve (valamivel több, mint kétszer akkora kutya ment neki).
2013. ápr. 10. 01:41
 62/178 anonim ***** válasza:
93%

először is a macskát nem szabad összehasonlítani a kutyával (ahogyan a farkast sem hasonlítjuk a tigrishez pl.) mert a kettő két külön faj! viszont két dologban nagyon is egyeznek.

1) állatok

2) nem ismerjük olyan jól a kommunikációjukat

a kérdés nagyon érdekes. JÓL NEVELT kutya soha nem harapja meg a gazdáját. másokat pedig csakis olyan helyzetben ha úgy érzik bántani akarják. viszont ez is nagyon ritka főleg ha a gazdi jelen van (pl. az orvosnál).

a nem fájdalmas harapás egy jelképes dolog a kutyáknál viszont ezt ítéletnapig lehetne taglalni mikor elfogadott és mikor nevezhető "normálisnak ". persze az esetek többségében normális jelenség hiszen a kutya is érző lény, megijedhet. a jelképes harapás (ODAKAP) olyan testbeszéd a kutyánál mint a macskánál a pofozás. amikor nincsenek kidugva a karmai de megpofozza a másik macskát, kutyát esetleg embert. olyankor "helyreteszi" a másik. jelez valamit.

nem szabad elmenni amellett a tény mellett hogy a kutyák orálisak, tehát főképp a szájukat használják, míg a macskák inkább a mancsaikat. ezért nem igazán lehet összehasonlítani a kettőt. a macskánák is vannak fokozatok az önvédelemben (nyilván ezt te is tudod), nagyon sok jelzése van a macskának is a nem kívánt dolgokra. ilyen pl. a hangos nyávogás, a fújás, a pofozkodás, a karmokkal való pofozkodás és a karmolás. az a macska amelyik harap is önvédelem gyanánt az már nagyon de nagyon ideges kell legyen. az csak egy nagyon nagyon végső stádium. általában ahogyan a kutyáknál a harapás a macskánál inkább a karmolás a legjellemzőbb, ezért is képtelenség összehasonlítani a kettőt mondván a kutya harap védekezés gyanánt amacska pedig nem így a macska jobb állat volna. nem.

és most vegyük azt az összehasonlítást amikor a kutya is macska is gazdi nélkül egy idegennel szemben sarokba van szorítva, stresszhelyzetben érzi magát az állat.

szemben állunk az álattal:

a kutya morog,

a macska fújtat esetleg nyávog, talán még morgolódik is a saját stressze válogatja.

nyúlunk az állat felé: a kutya vicsorít esetleg felénk kapdos a szájával

a macska a mancsával kieresztett körmökkel kapdos felénk

az intő jelek ellenére hozzányúlunk az állathoz:

a kutya megharapja a felé érkező kezet

a macska nekünk esik karmol ahol ér, majd eliszkol ha ugy látja a helyzetet

mindez csak durván lényegében lett leírva de jól látható hogy a macska védekezés gyanánt nem használja a száját.

hozzátenném azt is hogy véleményem/tapasztalatom szerint a macskáknál is megfigyelhető egy úgymond domináns-megadó verzió. tudom hogy ez butaságnak hangzik de így van. azt tudjuk hogy a macskák nem olyanok mint a kutyák, önálóbbak is. de akinek már volt macskája esetleg több is bizonyosan tapasztalta hogy náluk is vannak bújósabbak, akik sok mindent hagynak és olyanok is akik "agresszívabbak" karmolósabbak ha valamit akarnak vagy épp nem. sajnos másképp ezt nem tudom jobban elmagyarázni.

namármost. egy bújósabb temperamentumú macskával bizonyosan nem sok baleset történik ahogyan egy megadó de főleg nevelt kutyával is pontosan ugyanúgy kizárható (biztosan mindenki látott már olyan kutyát és macskát is az életében amivel szó szerint azt lehetett tenni amit akartak mert hagyta magát, nyúzták tudom is én). egy nevelt dominánsabb kutyánál és egy "dominánsabb" önálóbb macskánál már tény előfordulhatnak apróbb balesetek de ezek természetes ösztönreakciók nem konkrét támadások.

szóval a válasz nagyon sokrétű és bonyolult. ugyanis egy "olyan" macskánál is (nőjjön fel bármilyen törődés mellett) egy "olyan szitu" bármikor támadást idézhet elő. viszont ez a macskánál nem a harapás, tehát butaság így összehasonlítani a kettőt.

egy kutya gazdi, aki nagyon sok macska mellett nőtt fel, szeretem ezt is azt is. volt szerencsém macskában is mindenféléhez.

2013. ápr. 10. 03:29
 63/178 anonim ***** válasza:
91%
A mi argentin dogunkat a doki egy kis lidokain mellett varrta össze a pofáját három helyen és még a gondolat sem merült fel benne, hogy megkapja az orvost.
2013. ápr. 10. 06:34
 64/178 anonim ***** válasza:
88%
Rutkoskatól Ti is megkaptátok a "jó érzés szídni" tartalmú levelet? :D
2013. ápr. 10. 08:01
 65/178 anonim ***** válasza:
91%

a saját gazdáját egy normális kutya-gazda kapcsolatban elképzelhetetlen, hogy egy kutya megharapja. húsz éve kutyázom, egyszer kapott meg egy IDEGEN kutya, akkor is én voltam a hülye... a saját kutyáim szája maximum akkor ér hozzám, ha labdázunk és nagyon fel vannak pörögve, olyankor előfordulhat, hogy a kezemmel együtt akarják megszerezni a labdát, de ez ugyan úgy játékos sportsérülés, mint az, ha focizás közben fejberúg a labdával a csapattárs.

soha nem volt olyan egészségügyi probléma, amit ne tudtunk volna megoldani azért, mert harapni akart (el sem tudok ilyet képzelni, egyik kutyámmal sem), olyan volt, hogy fájt nekik és felsírtak, vagy próbáltak elhúzódni, de soha nem fordultak ellenem.

hogy idegent megharap egy kutya, olyan igen, előfordulhat, de ott is a szituációtól függ minden, egy házat őrző kutyának kötelessége is harapni, ahogyan a gazdáját védő kutyának is, az őrző-védő munka pedig pont, hogy a harapásról szól.

a kutya és a macska etológiájában nagyon különbözőek, de nem véletlen, hogy a kutya az a faj, ami az emberi kommunikációra a leginkább fogékonyabb, az emberi társadalomba a legjobban be tudott illeszkedni. hihetetlenül alkalmazkodóak, a legtöbbféle célra alkalmazott faj a világon. nem lenne ennyire univerzális, ha nem lenne tökéletesen megbízható.

ha nálad a felnőtt kutya = a harapós kutyával, akkor magadban keresd a problémát, és ne a kutyákban.

2013. ápr. 10. 08:17
 66/178 anonim ***** válasza:
92%
Ennyire unatkozol? Ne tarts kutyát, tarts macskát, és kész. De mi a f@szért kell hergelni a kutyásokat a kérdéseiddel? A barátnőmet tudod mi juttatta kórházba? Egy édes, cukimuki cica. Barátjának volt egy macskája, minőségi táp, kozmetika, oltások, stb. Arany élete volt. És ez a soha nem b@szogatott macska egyszer csak gondolta, és szó szerint nekiesett barátnőmnek, és elkezdte harapdálni a kezét. Tetanus, rosszullét, stb. És ez egy általad oly sztárolt macska volt! Na? Erre mit mondasz? Kitalálom. Biztos bántották, stb, stb....Közlöm veled, hogy NEM! Csak ösztönlény, ugyebár....Szerintem keress barátokat kérdező, és akkor nem lesz kedved itt szítani a feszültséget. Ja, még mielőtt leugatnál, van kutyám és 2 macskám. Mindegyiket egyformán szeretem. És ajánlom, hogy okoskodás helyett olvass a kutyákról, kutyatartásról és kutyanevelésről, aztán "ugass"!
2013. ápr. 10. 08:30
 67/178 anonim ***** válasza:
78%
Tessék kérdező: volt macskám is, kutyám is, utálom a macskákat. Rohadt hálátlan, lakásbanszaró, hangulatfüggő szemetek. És most kezdj el sírni kérlek....
2013. ápr. 10. 08:36
 68/178 anonim ***** válasza:
91%
Egy jól nevelt, jól szituált ember is megüthet egy másikat, ha felingerlik. A kutyára könnyebb haragudni, hirtelen tud komolyabb kárt tenni az emberben, de mindenkit fel lehet hergelni, és ha fenyegetve érzi magát, támad.
2013. ápr. 10. 09:22
 69/178 anonim ***** válasza:
95%

Két cicám van és egy kutyám.

A kutyának szedhetek ki tüskét a lábából, nyúlkálhatok a szájában, hogy kivegyem belőle a földről felszedett csontot, bármit csinálhatok, esze ágában nem lenne megharapni, pedig még nagyon friss a kapcsolatunk, 3 hónapja van velem.

A cicáim öt éve vannak velem, mindig nagy figyelemben és szeretetben volt részük, szobacicák. A nősténynek soha eszébe nem jutna bántani, azonban a kandúr bizony hajlamos odakapni ha valami nem tetszik neki. Pl amikor kaját kér reggel, de nem kelek fel azonnal hogy adjak neki, egy idő után elkezd harapdálni. Vagy ha netezés közben rá akar ülni a laptopra, ezért arrébb akarom rakni, akkor is, mert ő nagyon ott akar lenni, nem tűr ellentmondást.

Amúgy valóban nem lennének képesek durván megharapni, de csak azért mert ők leginkább karmolnak, nem harapnak.

2013. ápr. 10. 09:29
 70/178 anonim ***** válasza:
93%

Csak a 3. oldal feléig olvastam a válaszokat.

Szerintem itt senki nem szapulja a cicákat, nem értem miért akarod ezt bele magyarázni.

És azt sem mondja senki, hogy gonoszak. Sem a kutyák, sem a cicák. Az állatokban nincsen semmi gonoszság, ez náluk egy ismeretlen fogalom. Ösztön lények. A kutyák akkor támadnak, ha veszélyben az életük, akkor is csak ismeretleneket max. Ha jó a kapcsolatuk a gazdájukkal, őket még akkor sem bántanák, hiszen vakon megbíznak bennük.

Ez a bizalom az, ami hiányzik a cicákból, illetve nem olyan mértékben van meg mint egy kutyában. Ezért bizony náluk jóval gyakrabban előfordul, hogy odakapnak.

Üdv,

Két cica és egy kutya büszke gazdija. :)

2013. ápr. 10. 09:37
❮❮ ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!