A kutyám megölte a szomszédom kutyáját, mit csináljak?
Akkor nézz körül jobban és ne csak a videókban, mert alig-alig van fent.
Persze lehet lejáratni a magyar fajtákat és gyatrának nevezni őket, ez is egy út. Magyarokra amúgy is jellemző, hogy ahelyett hogy büszkék lennének saját magukra és a dolgokhoz amik úgymond hozzánk tartoznak, inkább pocskondiázzák.
Engem nem zavar, ha valaki kaut tart, káj-t tart, kangalt tart. Remek kutyák. Simlisség mindenhol van, azok között is. Ópusztaszer után többen elismerték, hogy hát igen, Ő-V képzésen készítették fel a kutyáikat, hogy jól szerepeljenek a teszten. Van egy kangal, ami istenként van tisztelve kis hazánkban, közben pedig epilepsziás. Elfogadom azt is, hogy nem tetszik nekik külsőre vagy belsőre a kuvasz és a komondor. De a fajták lejáratása már nem tetszik. Van gyatra komondor és van gyatra kuvasz, de nem a fajta gyatra, hanem az egyed. Sajnos több fórumon is megfigyelhető ez, de mint mondtam ilyen a "magyar" ember. És sok olyan ember van ezek között, aki ha a tudását, tapasztalatát, pénzét magyar fajtába fektette volna külföldi helyett, akkor jobb lenne a helyzet.
alapvetően az a baj ezzel az ópusztaszerrel, hogy rossz a segédmunka. nagyon rossz. az első pillanat a helyes (szerintem), az, ahogy közelít, de az első harapástól kezdve elrontja. ami (megintcsak: szerintem) súlyos károkat tud okozni a kutyában is mentálisan.
ahogy egy ismerősöm mondotta volt, a jó segédnek el kell tudnia játszani a halált. az ópusztai segéd meg sem próbálja ezt. totálisan természetellenes helyzetbe hozza a kutyát, szóval tényleg csak a legeslegelső reakciója hiteles szerencsétlennek (utána meg néhányan egy életre megsínylik ezt a sokkot...).
a kutyasuliban viszont azért feltételezzük, hogy jobb segédek vannak, legalábbis a németjuhászos őrző-védőből kiindulva inkább túl "puhák" a segédek, zsákmányra mennek rá, kevés terhet adnak és rengeteg pozitív megerősítést a kutyának.
magyarul, az ilyen módon készített kutya (mondom, nem tudom pontosan ki-hogy csinálja, csak az átlagos kutyasulis gyakorlatokból kiindulva feltételezek), szóval a kutya azt hiszi tudja mitől döglik a légy, mit kell csinálnia. megharapni a bundát, és akkor a segéd jól összeszarja magát, a gazdi pedig boldog lesz.
de ópusztán a segéd teljesen máshogy közelít, rögtön fenyegeti a kutyát (terhelést ad), ettől már beszrnak azok a kutyák is, akiket zsákmányosan neveltek és nem kaptak eddig terhet, de még ha bele is fognak a bundába a segéd nem menekül, és bennük összeomlik minden, amit előtte tanultak... hisz harap de minek? nem működik.
szóval én nem gondolom, hogy a készítés az forrnak számítana ennél a tesztnél. amúgy meg ha jó lenne a segédmunka, akkor az értő szem ezt is látná. mint ahogy rengeteg IPO-s kutyánál is látni, hogy zsákmányos az állat, vagy van benne védő is. mert manapság már border colliet is fel lehet tenni a karra, sőt le is lehet vizsgáztatni, de ha azt úgy betámadod, mint az ópusztás segéd, akkor leszalad a térképről...
sajnálatosnak tartom nagyon, hogy a magyar pásztorkutyák minősége ide satnyult, ugyanígy sajnálom a pulit is. pumiból és mudiból még azért többet látni, ami terel, és azért a vadászfajtáinkat is dolgoztatják.
"ha a tudását, tapasztalatát, pénzét magyar fajtába fektette volna külföldi helyett, akkor jobb lenne a helyzet."
ez kétségtelenül igaz. és valahol, valakinek el kell kezdeni. de még Te is beláttad, hogy ami most van, az nem éppen fényes... én drukkolok a komondoroknak.
amúgy nem azért van kaum, mert annyival jobbnak tartom, hanem mert ez egy gyerekkori szerelem...
szvsz nagyon komoly reformok kellenének a komondoros állománynak, hogy újra talpra álljon, ami -szvsz- a küllem átalakulását is magával vinné. no de majd az idő eldönti mi lesz. én megmaradok külső szemlélőnek.
17:05
Én a segédmunkához nem értek. Viszont amit leírtál, azzal egyet értek, szerintem is túlságosan erősen megy rá az ópusztaszeri segéd. A sulis képzés zsákmányösztönös pozitív megerősítésessel pedig szintén vannak aggályaim.
Én továbbra is a házi tesztet tartom a legjobbnak.
17:09
Sajnos én nem látok kiutat, méghozzá a tenyésztők és a fajtagondozó szervezet hozzáállása miatt. Ráadásul a magyar fajták tekintetében az a baj, hogy nincs munkakutya utánpótlás és kicsi az állomány. A kau/káj esetében hiába van itt és más országokban a rengeteg küllem vonalas kutya, mindig lehet őket frissíteni majd a pásztorok mellöli kutyákkal, mert még léteznek ilyenek. Illetve hatalmas a tenyészállomány.
A komondort egyes tenyésztők szerint már csak külső fajta bevonásával lehet megmenteni a beltenyészettől.
Én a komondornál a legnagyobb hibát tehát tenyésztői oldalról látom. Növelni kellene a populációt, de ahhoz az kell, hogy az emberek akarjanak komondort venni. Másrészt be kell vezetni egy ösztönpróba szerinti vizsgát vagy valamit a tenyésszemlébe. Ami még kiutat jelenthet, a rengeteg TK nélküli komondor összeírása, valamilyen szintű lebírálása, majd ha megfelelnek, akkor a tenyésztésbe történő bevonása, de ehhez kell megintcsak a fajtagondozó szervezet és a MEOE is.
hja, igazából oda jutunk vissza, hogy az FCI és tagszervezete ássa a fajta sírját...
kemény rokontenyésztés kellene a jó kutyáknál, kemény szelekció és talán más fajta bevonása. és megint szelekció. csak ezt az FCI már nem fogja letörzskönyvezni, ergo nem fogja megcsinálni senki.
nem volna rossz, ha valaki leszrná a "hivatalos" szerveket és elkezdene munkálkodni teljesítmény alapján.
ha belegondolsz a kau és ázsia utánpótlást is az FCI hatósugarán túlról szerzik be. mert ott még vannak natúr, jó kutyák. hmm... van összefüggés...?
Hát a te kutyát nem normális az biztos ...
El kéne altatni ...
Az a kutya nem normális aki addig verekszik amíg meg nem döglik a másik ...
Hát gratulálok a hülye kutyádhoz -.-'
Mondhatom jól meglett nevelve -.-
Igen, jól meg lett nevelve, hisz megvédte saját magát is meg az otthonát is.
Mi ezzel a baj?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!