Milyen háziállat ajánlható olyannak aki írtózik és undorodík a szőrős állatoktól illetve büdöstől ugyanakkor elvárja hogy kezes is legyen az állat?
Tehát legyen kézhez szoktatható vagy meglehessen fogni.
A szőr undort úgy kell érteni hogy nem tudom elfogadni hogy lakásba belegyen engedve szőrős állat, még elzárva sem, undorít a gondolat hogy a szőr bekerülhet a levegőbe stb, utálom a mocskot amelyet állatos ismerősöknél láttam, hiába porszívoztak naponta kutyájuk macskájuk után.
Kaméleon... Kézhez szoktatható, nem koszol, hátránya, hogy élő bogarakkal kell etetni, amit jó, ha magad tenyésztesz. Ja, meg simán elmegy egy százas induláskor. (állat, plusz felszerelés)
Kígyót azért nem ajánlok, mert bőven sok kosszal tud járni, mikor telef..ssa a terráriumot... Jellemzőem frissen a takarítás után.
Esetleg valamilyen szárazföldi teknős?
Meg egy jó pszichológus a szőr parádra...
"A szőr undort úgy kell érteni hogy nem tudom elfogadni hogy lakásba belegyen engedve szőrős állat,"
Jól értem, hogy akkor te kint laksz a kertben?
Szerintem neked nem való állat, viszont ha csak a lakásodat nem akarod, hogy szőrös legyen, és nem vagy allergiás a szőrre, esetleg kezdésnek elmehetsz menhelyre önkénteskedni. Már nemcsak kutyák, macskák vannak a menhelyeken, hanem különböző kisemlősök, madarak, de ha nagyon Fóbiás vagy egyes menhelyeken akár hüllőkkel is foglalkozhatsz, és így nem kószolják a házad, de mégis állatok között vagy. Ha a ruhád piszkos lesz, akkor meg átöltözől, és kimosod.
Bár ha ilyen a felfogásod lehet, hogy még onnan is kiraknak.
Ja, az akvárium egyensúlya. Valaki azt írta ,hogy nem áll be egyensúly mert nem kerti tó/ élő víz. Ez annyiban igaz ,hogy az akvárium nem egy mini tó és a tó sem nagy akvárium. Mindkettőben beáll a biológiai egyensúly ha jól van csinálva, de nem ugyan úgy. Az akvárium esetében a szűrés-telepítettség-növényzet kell egyensúlyban legyen, a szűrő a legfontosabb. Ha jól csináljuk akkor csak minimális alga lesz mert a növényzet eleszi előlük a tápanyagokat. Egy tó esetében a biodiverzitás adja meg az egyensúlyt. Ott fontosak a mindenféle apró lények mint mondjuk a vizibolhák.
Aztán azt is írták ,hogy ki kell venni a halakat nagytakarításnál. Ez igaz, viszont egy jól működő akváriumnál jó ha 5-10 évente kell nagyobb takarítás. Ilyenkor is érdemes a víznek legalább a felét megmenteni ugyanis a hirtelen vízérték és vízminőség változás az ami igazán stresszeli a halakat.
Pl: én a sajátomat nemrég, február-március körül pucoltam ki alaposabban, előtte 2-3 évig ment nagytakarítás nélkül. Most sem volt különösen indokolt de kihasználva a karantén adta +időt át szerettem volna alakítani. A víz felét félreraktam, vödrökbe raktam akvárium vizet és szűrőt majd bele a halakat (ez alatt nem etettem). Kiszedtem a növényeket majd a szokottnál jóval alaposabban talajporszívóztam (nem mostam át csap alatt külön a kavicsot), az üveget is kicsit lesikáltam ha már ennyire szétszedtem bár nem volt koszos, átláthatatlan. Majd vissza a növényeket és kő-fa dekort, visszatöltöttem a félrerakott vizet majd kipótoltam klórtalanított vízzel. A halakat úgy raktam bele mintha frissen hoztam volna boltból (tehát a szokásos fokozatos aklimizálás). Köszönik szépen, jól vannak s a tőlem telhető legminimálisabb stresszel átvészelték ezt. Ez az egész művelet az én döglusta testemmel ~2 nap munkája volt, de szerintem belefért volna egy napba is ha elég szorgos vagyok, csak egy 100 literes akváriumról van szó, az még nem medence méret.
Kiváncsi lehetsz mert nincsenek szagok. Ha nagyon közel (pár centire a víz fölé) hajolok akkor érzek egy kicsi “állot víz/ tó” illatot amit korábban említettem, de az sem erős és nem is zavaró. Ahogy a #78-as is írja, egy jól működő akvárium nem büdös. Ami büdös az egy rosszul szűrt, bomlástermékekkel teli poshadt vizű akvárium. Elvégre az élő hal vagy növény nem bűzölög ahogy alapból a víznek sincs szaga (mármint van, de az emberi orr azt nem igazán érzi) ezért magától értetődő ,hogy a sok bomló hulladékból jöhet bűz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!