Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.
Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.
A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.
Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.
Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?
Azért mert azoknak a "diplomásoknak" a nagy része nem diplomával hanem egy tekercs wc papírral rendelkezik, és az annyit is ér, semmit.
Nyilván lehet a segédmunkás diplomásnak csúfolni, de attól még nem lesz az, ugyan úgy a mekiben meg a aldiba fog kikötni...
A diplomas berek meg mindig jobbak a szakmunkas bereknel. Ha programozo vagy akkor egy multinal jo munkat tudsz kapni, van elorelepesi lehetoseg, rendesen bejelentenek 8 oraba, plusz juttatasokat adnak.
Ha szakmunkas vagy akkor elmehetsz egy kis ceghez dolgozni, bejelentenek napi 4 oraba de dolgozol napi 10-et, nincs semmi plusz juttatas,nem adnak munkaruhat, nincs fizetett szabadsag, nincs elorelepesi lehetoseg sem.
Diplomaskent nem megy ra az egeszseged ha egy irodaban dolgozol napi 8 orat. Van klima a jobb helyeken, ulomunka, akar toloszekeskent is megtudod csinalni.
Szakmunkaskent viszont nyugdijas korodra mar faj mindened, izuleti problemaid lesznek, served is lehet a sok emelgetestol. Klima nincs, hidegben-melegben kell dolgozni, akar tuzo napon is.
Ki akar szakmunkas lenni ilyen feltetelekkel? Amikor Magyarorszagon voltam szakmunkas akkor egyik munkahelyen sem jelentettek be 8 oraba, sot volt olyan is amikor be sem akartak jelenteni vagy napi bejelentessel foglalkoztattak. Egyik helyen sem kaptam munkaruhat, semmi extru juttatast nem adtak, benzinpenz sem jart. A munkaorak is mindig valtoztak, nem minden heten dolgoztam 40-50 orat, volt amikor 5-6 ora utan hazamentunk mert varni kellett a szaradasra, vagy kozbejott valami, esett az eso, stb. Nem volt fix fizetes amire tudtam volna alapozni. Telen nem mindig volt munka mivel az epitoipar lelassul, az emberek nem csinaltatnak semmit a hazukon karacsony kornyeken, csak ami nagyon fontos.
A vallalkozas egy kulon tema. Sokan az epitoipari vallalkozokat hasonlitjak a tanarokkal. Eloszor is ez egyik a versenyszfera es vallalkozo, a masik meg alkalmazott es az allamnak dolgozik. Lehetsz diplomaskent is vallalkozo, pl tervezoirodad lehet alkalmazottakkal akik ingatlanok terveit keszitik el es igy tobbet keresel mint egy komuves szakmunkas.
A vallalkozonak sem olyan egyszeru hogy csak ugy mindenki rabolint az arakra es hasrautesre mond arat neked. Sok olyan van hogy elmennek egy hazhoz felmerni, keszitenek arajanlatot es vegul nem kapjak meg a munkat.
Ha olcso arat mondanak az sem mindenkinek olcso, szoval az sem garancia hogy minden munkat megkapnak amit felmernek.
Vannak ugyfelek akik nem tudnak fizetni es rohangalni kell a penzert. Hivnak hogy nincs aram a hazban, csinald meg de a munka vegeztevel mondjak hogy most nem tudnak fizetni, majd kesobb de nem akartak aram nelkul maradni.
A diplomas atlegberek mindig is magasabbak voltak mint a szakmunkas atlagberek.
USA-ban a kornyekunkon egy szakmunkas kb 30-50 ezer dollar korul keres evente, attol fugg pontosan mit csinal es mennyi tapasztalata van. A diplomasok kozul a tanarok is megkeresnek 40 ezer korul evente, a tobbi diplomas meg 70-80 ezret vagy akar ennel is tobbet. A hatar a csillagos eg. Vezeto pozicioban akar tobb szaz ezer dollar is lehet az eves fizetes. Egy multinak a CEO-ja tobb millio dollart visz haza evente ugy, hogy a ceg nem a sajatja, hanem reszvenyseke es o megkapta az allast hogy legyen a ceg elen.
En kint gazdagok hazanal dolgozok es egyikuk sem szakmunkas hanem diplomasok es cegtulajdonosok, befektetok.
Most mit vergődtök itt, hogy szakmunkás vagy diplomás?
Itt van ez a gyakorikerdesek.hu oldal (meg az egész piramis ami alatta van még).
Egy ilyenhez nem kell se egyetem, se szakmunkásképző, mégcsak szakképzettséget sem igényel a tevékenység...
Mennyi is volt a webminute kft adózott eredménye az elmúlt 2-3 évben?
2006 óta akkor mennyit is keresett ezzel a készítője?
Hát erről van szó...
De sokan egy sügér kézműves webshopból meg pár workshop-ból jobban megélnek mint az agyoniskolázottak!
A társaság a 2022. üzleti évet 37393000 Ft adózás utáni eredménnyel zárta,
a tárgyévi adózott eredmény osztalékként kifizetésre kerül.
Van 4 alkalmazott 2 tulajdonos...
Ezen felül az összesen 6 fő számára 2022 évben 24473000 ft került munkabérként kifizetésre
Szerintem nem rossz!
Bárki lekérdezheti, (ahogy mindenki más vállalkozását is) csak egy cégjegyzékszám kell hozzá.
Örülök, hogy szerintetek 0 %, azért, mert leírom, hogy kb. 4 órát dolgozott 2 srác és 320.000 ft-ot fizettem érte. Értem, hogy adóznia kell (amúgy mindenki adózik). De még így is elég magas az órabére.
Lehet azzal jönni, hogy neki milyen kiadásai vannak, de annak, aki nettó 250.000-ért dolgozik, ugyanannyiba kerül az élet, szóval nem hiszem, hogy annyira sajnálni kéne őket.
Egyébként a számlán annyi állt, hogy munkadíj, szóval nem hinném, hogy túl sok volt az anyagár. Az EON-nak meg csekken én adtam fel a díjat, amit ezért kértek, nem is ők fizették be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!