Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.
Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.
A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.
Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.
Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?
"Egy villanyszerelésben nem sok nehézség van. Szerintem még jobb is, mint egész nap egy irodában ülni."
:D
Mennyi idő lenne neked egy pláza / autószalon p1 szintjét tele kábelcsatornázni, felfüggeszteni, vagy próbáljuk inkább a padlóba rejtett szerelést?
Horonyvésést géppel/ sima vésővel kalapáccsal?
Nem tudod miről beszélsz...
"Az egyik legkeményebb fizikai meló, talán az erdőn rakodónak lenni. Mégis 40, 50 évesek vígan csináljak, úgy, hogy egész életükben azt csinálták."
Nincs is az erdőn átadásra határidő...
#41 1. Erre vannak a segédmunkások.
2. A munka kisebbik része ez. Sok esetben nem is kell sokat vésni. Még mindig könnyebb mint a kőműves meló. Vagy egészségesebb, mint gerincsérvet kapni a sok üléstől
Látszik, hogy még nem dolgoztál ilyen helyen. Sok esetben van határidő, főleg mostanában. Ki sincs termekve a fa, de már a vevő udvarán kellene lennie. Nem egy rokonom dolgozik erdőn.
Én is dolgoztam egy két nyarat. Fél óra szünet volt kajálni, többi folyamatos munka. A pihenés az volt ,amikor beírtuk a 4 méteres fák átmérőjét.
A másik meg, hogy hagyjuk a magyar építőipar határidőhöz való viszonyát. Minden is késik. Miskolcon egy aluljárót lépcsőtit hónapokig csináltak. Kétszer kellett javítani, mert elbaszták.
Plusz ők egy speciális eset. Teljesítménybővítést csak az áramszolgáltató által elismert, plomba bontással megbízott szerelő végezhet, nem akármilyen villanyszerelő vállalkozó.
Ha még segédmunkást/munkásokat is fizetned kell, hogy kivéssék, becsövezzék/csatornázzák a lakást. Ráadásul ez pontosan a munka nagyobbik része.
2009-ben végeztem mint villanyszerelő, 3 éves szakmunkásképzőben. Az akkori világválságba estem bele, a gyakorlati helyemen maradhattam volna de gyomoridegem volt a kollégáktól és a főnököktől, szóval kerestem másik munkahelyet, munkanélküli is voltam egy ideig ez akkoriban teljesen megszokott volt, vagy télen leállt minden akár 2 hónapra is. Olyan helyre kerültem végülis ahol nem csak villanyt kellett szerelni hanem mindenféle munkát, pakolni, bontani, ásni, festeni, természetesen 4 órás bejelentés napi 4-5 ezer Ft kézbe és nem voltam ezzel egyedül sokan szivtak igy régebbi jó szakemberek is. 2013-ban jött el a pont amikor azt mondan ez igy nem mehet tovább, volt egy lehetőség ismerős által Ausztriában és kimentem dolgozni, elkezdtem tanulni a nyelvet, csak angolul tudtam egy kicsit. Be voltam jelentve rendesen, csak villanyt szereltem, 13. havi fizetést kaptam, fizetett szabadnapok, és olyan szállás ahol 4-en voltunk de mindenkinek volt egy kb 14 négyzetméteres szobája. Szóval királyság volt. 2016-ban hallottam hogy otthon nagyon bepörgött az épitőipar valamilyen CSOK hatására, de a rossz tapasztalatok miatt nem volt kedvem visszatérni. Még mindig ugyanott dolgoztam, 2018-ban egy kollégám beszélt rá hogy próbáljuk meg itthon. Beszéltem pár vállalkozóval hogy alkalmazottként mennyi az annyi 4-6 órás bejelentések voltak többi zsebbe de max napi 20, munkaruha-bakancs nincs hozz magaddal, ha szombaton be kell menni de a pénz ugyanannyi, természetesen szabadnap és betegszabadság (fizetett) nincs és nem is volt. Ez volt itthon akkor is amikor állitólag csúcson volt az épitőipar és a munkaerőhiány, hát kösz ebből igy én sem kértem. Lett volna a másik út hogy vállalkozni de annyira belém égtek az otthoni évek egészen 2013-ig és akkora volt még mindig a kontraszt a két ország között hogy elvetettem az ötletet és meghagytam a szerencsevadászoknak amig tart ez a CSOK őrület. Biztos stabil életet úgy látom nem lehet Magyarországon szakmunkára alapozni, aki külföldöt válassza az meg legyen hajlandó az adott ország idegen nyelvét elsajátitani sokkal többet számit mint a szaktudás.
Azóta saját lakásom van kinnt, egy 4 éves használt autó, évente 2x megyek nyaralni, 0 hitel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!