Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.
Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.
A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.
Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.
Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?
Kedves Kérdező!
Marhára el vagy tájolva. Nem csak az orvosok és az informatikusok keresnek jóla diplomások között. Akik multikhoz mennek el dolgozni, még a sima recepciós, vagy adminisztrációs munkás sem keres rosszul, hát még aki fentebb lévő pozíciókban van... Az a helyzet amúgy, hogy megint te is beleestél abba a csapdába, amibe sokan mások. A szakmunkás vállalkozót hasonlítod a diplomás, büfészakos alkalmazotthoz. Ez így nem korrekt összehasonlítás. Állami cégnél dolgoztam HR-esként, ahol alkalmaztunk szakmunkásokat is, hidd el, nem milliókat kerestek :D és hidd el, a mérnök, aki hozzánk jött, jobban keresett, de még én is általatok lenézett HR-esként. Sokkal célszerűbb lenne úgy összehasonlítani akkor, hogy pl egy magánrendelő pszichológussal, ami hamarosan leszek. Kényelmesen otthonról, online megtartva a terápiákat, vagy esetleg egy nyárőn hűtött, télen fűtött helyiségben, csak a számat jártatva megkeresek annyit, mint a vállalkozó szakmunkás. Jó lenne, ha ezt átgondolnátok, hogy így igazságos összehasonlítani. A másik, hogy nem értem az miért nem érthető számotokra, hogy van olyan, aki komplexebb munkát szeretne végezni, nem olyat, amit betanítanak neki és élete végéig ugyanazt a két mozdulatsort végzni. Én pl egy gyárban halálra unnám magamat, köszönöm szépen nem, kell a kreativitás, a változatosság. De kinek mi...
#62 Nem keverem össze. Bizony alkalmazottként is megkeresik a nettó 600-700 ezret. Ezt nem sok diplomás kapja meg.
Vállakozni meg sokkal egyszerűbb szakmunkávak. Te is hiába leszel pszichológus, már annyi van belőlük is, hogy közel sem biztos, hogy kész annyi ügyfeled. Szakmunkások meg hónapokra előre be vannak táblázva.
Arról nem is beszélve, hogy pszichológusként még könnyű is vállalkozni. De nem sok ilyen diploma van.
62-es vagyok: De, hülyeségeket írsz, mert az a ritkább, hogy ennyit kapnak, főleg kezdőként. Esetleg 20-30 év múlva kapnak annyit már, közelebb a nyugíjhoz alkalmazottként.
Bocsi, van főállásom is, szóval el leszek :D Kórházban elég jól keresek, ugyanis szakorvosi bértábla szerint vagyok fizetve.
Nem minden szakmunkásból lesz vállalkozó, ugyanúgy, ahogy nem minden diplomás marad alkalmazott. Egy normálisan működő társadalomban mindkettőre szükség van, és mindkettő normálisan meg is tud élni.
"alkalmazottként is megkeresik a nettó 600-700 ezret"
Persze....csak nem Magyarországon. Szakmunkás a pék, a cukrász, a cipész, a varrónő, a felszolgáló, bolti eladó, stb..
Biztos ők is milliókat keresnek. Meg aztán milyen jó lehet egy pékségben rohadni a melegben vagy egész nap polcot tölteni, a pénztárgép előtt ácsorogni. Vagy az építkezésen rohadni hidegben-melegben, porban, koszban. Igazi álom karrier.😅
Tudod, van akit nem csak a pénz motivál. Például én szeretem új megoldásokon törni az agyam, szeretek gondolkodni egy probléma megoldásán, szeretem ha folyamatosan fejlődök, új dolgokat tanulok. Ha fele annyit keresnék mint egy kőműves, akkor se bánnám, hogy nem lettem szakmunkás.
Üdv,
Egy idióta, alulfizetett mérnök.
#65 Te írtad hogy alulfizetett vagy. És egy építőipari szakmunkás bizony megkeresi a nettó 600-700 ezret. Ha neked nem gond, hogy az általánosban lesajnált, matekból bukott gyerekek sokkal többet keresnek, mint te, akkor oké.
#66 Én nem ezt látom. Felénk meg ők is szarásig vannak munkával.
Nettó 700 ezernek 1100000 körül van a bruttója. Mutass nekem egy álláshirdetést ahol ennyit kínálnak egy bolti eladónak vagy egy felszolgálónak.
Tudod miért nincs szakmunkás? Mert nincs az a h.lye, aki minimálbértől épp hogy többért akar rohadni egy Tesco
kasszában mint egy biorobot, vagy gürizni egy gyárban 3 műszakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!