Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért van ilyen kevés szakmunk...

Miért van ilyen kevés szakmunkás, ha ilyen jól lehet keresni? A diplomásokkal meg dunaát lehet rekeszteni.

Figyelt kérdés

Építőipari szakita fél évet kell várni, persze ha nem kóklert akarsz vagy nem akarsz napi 100-150 ezret fizetni 8 óra munkáért egy burkolónak. Elképesztő pénzeket keresnek, szarásig vannak munkával. De a fodrászom is egy hétre előre be van táblázva, aki még ha csak a férfi hajvágást nézzük is 15 ezret órabérbe van. Autószerelő szintén.

A diplomások meg sok esetben szart sem keresnek. Pl a mostani tanári kezdő bért (520-530) sokan sokallják olyan téren, hogy ők nem keresnek ennyit több év után, de a mérnök kezdő bér is kevesebb.

Hihetetlen, hogy mégis ez a helyzet van. De külföldön is ugyanez. Van kint mérnök, pénzügyes ismerősöm is. Sokkal nagyobb elvárás van nyelvileg, mint a szakmunkással, sokkal nehezebb kijutni, mégis a szakmunkás ismerőseim többet kapnak Németbe.

Hogy lehet mégis ilyen hiány belőlük? Miért akar mindenki diplomás lenni, mégha jó eséllyel nem fog annyit keresni, még az alkalmazott szakihoz képest sem?

2023. dec. 30. 12:58
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/115 anonim ***** válasza:
13%
Ez is egy szempont, amit a 20-as írt. Unokatesóm kőműves, számtalanszor járt már így, hogy a megrendelőnek nem volt kedve kifizetni a munkát. Elege lett, itthagyta az országot, most Svájcban dolgozik. Köszönhetően az ilyen trolloknak, mint a 20-as.
2023. dec. 30. 15:51
 22/115 anonim ***** válasza:
83%

#20 valahol érthető. Persze ha kóklert volt, amiből rengetek van sajnos és pont azért mert ilyen jól lehet keresni és hiány van.

Én villamosmérnök vagyok, de valószínűleg megcsinálom a villanyszerelőit. Alkalmazottnak nem annyira érné meg lennem, de vállalkozva a béren többszörösét kereshetem. De még a felső vezetők sem keresnek annyit, mint egy villanyszerelő vállalkozó egy segéddel.

2023. dec. 30. 15:55
 23/115 anonim ***** válasza:
88%
22-es ezt hogy kell elképzelni pontosan? Azt mondod többet keres egy villanyszerelő segéddel, mint mondjuk a Bosch csoport ügyvezető igazgatója? Vagy mit értesz pontosan felsővezető alatt?
2023. dec. 30. 16:02
 24/115 anonim ***** válasza:
0%
22: egy alkalmazott, pláne ha nem vezetői beosztásban van sosem vagy csak nagyon ritkán fog annyit keresni mint egy ember aki jó vállalkozó. Ha kimegy egy villanyszerelő 2 segéddel egy házhoz 2-3 nap alatt lehet, hogy körbehuzalozzák mindenestül. Nem kell csodálkozni hogy tobb a pénz rajta.
2023. dec. 30. 16:04
 25/115 anonim ***** válasza:
0%

#23 pontosan. Illetve mennyi az esélye, hogy egy nagy multi ügyvezető igazgatója legyen valakinek annak, hogy egy villanyszerelői vállalkozása legyen? Az elsőnek kb 0. A másodikra sok kókler is képes.

#24 Ez az. Erről beszélek. Annyi, hogy ma MO-on még jó vállalkozónak sem kell lenni, amíg ilyen hiány van, vagyis valószínűleg még sok sok évig.

2023. dec. 30. 16:20
 26/115 A kérdező kommentje:
#23 Igen. De persze ehhez az is kell, hogy a NAV telibe szarja az építőipart. Ha ebből még adózni is kellene nem lenne ilyen jó. Mondjuk ká fodrászoknál is ez van.
2023. dec. 30. 16:22
 27/115 anonim ***** válasza:
91%
Hogy lehet villanyszerelőként sok millió forintot keresni havi szinten, minden hónapban? Én 2 éve kezdtem a szakmát, de senkivel nem találkoztam még aki ilyen nagyságrendben keresne. Valaki ír egy konkrét példát, hogy pontosan milyen területen, milyen munkával érhető ez el?
2023. dec. 30. 17:57
 28/115 anonim ***** válasza:
0%

#27 ismerős keres ennyit. De nem maga házaknál dolgozik, hanem gyárakat, egyetemeket meg ilyeneket csinálnak. Hívtak ők aku gyárhoz is. 1 éves Makó lett volna, de Pest mellett lakik ez még Debrecenben lett volna, így nem vállalta. Van 2 állandó embere és 2 beugró ha olyan meló lenne.

Ennyit tudok róla. De látszik is rajta,hogy ennyit keres. Ezért én sem teljesen értem a NAVot. 10 éve biztos csinálja, de mindig nullára jön ki papíron. Már rég éhen kellett volna halnia, de ehelyett kocsikat vesz, házat újít stb

2023. dec. 30. 18:21
 29/115 anonim ***** válasza:
91%
De mennyit keres? Kocsikat én is veszek meg házat újítok, de meg sem közelíti a jövedelmem egy felsővezetőét. Feleségem pl. multicégnél projektmenedzser, 1.4 millió a bruttója, a főnökéé már 2 millió fölött van és ő még középvezető sincs. A közép és felsővezetői pozíciók között pedig van még több szint. És ezek csak az alapbérek, a felsővezetői kompenzációknak ez csak egy kis szelete, hatalmas részvénycsomagokat kapnak például.
2023. dec. 30. 18:46
 30/115 anonim ***** válasza:
86%

Pedig nagyon jól megválaszoltad magadnak a kérdésedet.

1.) Jó szakinak kell lenni ahhoz, hogy jól lehessen vele keresni. A tapasztalatot összeszedni idő, nem 18-25 évesen fog egy szaki jól keresni.

2.) A szakmunka általában nem olyan kényelmes, mint az irodai. 50 éves korodra tönkre mennek bele az ízületeid. Ha tetszik, ha nem. A PPE-k ma már sokkal fejlettebbek, de még mindig nem védenek meg mindentől és még mindig nem olyan egyszerű bennük dolgozni, mintha nem viselne az illető semmit. Ezért aztán általában nem is viselnek.

2023. dec. 30. 19:11
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!